Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na prístrešok
Celkový pohľad na prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Verehovka nad Benkovcami

Prístrešok Verehovka nad Benkovcami dopĺňa skromné možnosti úkrytu v horách Beskydského predhoria. Jednoduchá stavba, ktorá je súčasťou miestnej kalvárie v čase núdze umožní nielen jednotlivcovi, ale aj skupine turistov prenocovanie v sparťanských podmienkach.

Poloha
Nízke Beskydy, Beskydské predhorie, Mernícka pahorkatina, hrebeň Verehovka nad obcou Benkovce
Nadmorská výška
229 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.94476 ° SŠ
dĺžka: 21.70006 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí, maximálne 8 osôb s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Bez vodného zdroja, najbližšia voda sa dá načerpať v Benkovciach, vo Vyšnom Kazimíre alebo z prameňa pri kaplnke svätej Paraskevy neďaleko Bio kúpaliska Lysá Hora
Spojenie
Z Benkoviec po žltej značke za 30 min., z rázcestia Veľká Tričaj po žltej za 1,15 hod., z osady Podčičva po zelenej za 2 hod. (pozor, rúbaniská a horšia priechodnosť turistického chodníka), z Vyšného Kazimíra po neznačených chodníkoch za 45 min.
Dalšie info
Kalvária, pekný výhľad, GSM signál, hrad Čičva, v okolí ďalšie možnosti bivakovania

Poloha a prístup

V centrálnej časti Beskydského predhoria, v Merníckej pahorkatine leží medzi obcami Benkovce a Vyšný Kazimír hrebeň Verehovka. Na jeho východnom svahu sa asi 1 km nad Benkovcami nachádza kalvária. V tesnej blízkosti vrcholového kríža stojí prístrešok, ktorý je jej zázemím. Dá sa v ňom oddýchnuť, ukryť pred letnou páľavou alebo búrkou. V prípade náhleho zhoršenia počasia dobre poslúži ako miesto na núdzové prenocovanie.

Prístrešok je situovaný priamo na trase žltej značky, ktorá vedie z Benkoviec k rázcestiu Veľká Tričaj. Z obce to sem trvá približne 30 minút, z rázcestia asi hodinu a štvrť. Z Vyšného Kazimíra na Verehovku vedú dve poľné cesty. Po zelenej značke z osady Podčičva, resp. od hradu Čičva sa k prístrešku ide dve hodiny. Trasa je dosť zarastená a vedie cez oblasť rúbanísk medzi Inovcom a Malým Inovcom. Od TIM Malý Inovec treba pokračovať po neznačenej lesnej ceste vedúcej hrebeňom Stavenec až k prístrešku.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu s rozmermi približne 3 x 6 metrov. Masívna trámová konštrukcia nesie kvalitnú sedlovú strechu. Všetky steny sú voľne otvorené do okolitého terénu. Čiastočne ich chráni latkové zábradlie. Komfort objektu je možné vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. V interiéri sú tri stoly s lavicami, ktoré sa spojením dajú využiť ako prične. Podlahu tvorí betónová platňa. Celkovo sa v objekte pohodlne vyspí šesť až osem osôb. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou.

Pred prístreškom je niekoľko masívnych lavíc. Keďže objekt prináleží k sakrálnemu miestu, neslúži primárne na nocľah. Využite ho len v prípade núdze a majte prosím na pamäti charakter miesta. Z kalvárie vidieť na údolie Ondavy a protiľahlé horstvá Ondavskej vrchoviny a Vihorlatské vrchy. Vrchol tvorí mohutný, až sedem metrov vysoký kríž s nadživotným korpusom umučeného Krista. Cestu k nemu lemujú netradične pojaté zastavenia krížovej cesty.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

V blízkosti prístrešku sa nenachádza vodný zdroj. Vodu si je možné najbližšie načerpať v Benkovciach alebo vo Vyšnom Kazimíre. Neďaleko Bio kúpaliska Lysá Hora sa pri kaplnke svätej Paraskevy nachádza prameň.

Najbližším turistickým cieľom je hrad Čičva (Čičava). Pod hrad je situovaný Penzión Čičva a dva prístrešky, v ktorých sa dá prenocovať. V širšom okolí sa nachádza vodná nádrž Domaša, mestá Humenné (kaštieľ, múzeum) a Vranov nad Topľou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie