Preskočiť na obsah

Ako pripraviť dokonalú krémovú patizónovú polievku, recept krok za krokom

Krémová patizónová polievka je útulným objatím na tanieri, ktoré prehreje telo i dušu. Tento jednoduchý, no nesmierne chutný recept je skvostom, ktorý sa môže stať srdcom každého rodinného obeda alebo večere. Jeho tajomstvo spočíva vo vyváženej kombinácii jemných patizónov, aromatickej cibule a cesnaku, ktoré spoločne vytvárajú základ plný chutí a vôní. Pridanie zeleninového alebo kuracieho vývaru pridáva tejto polievke bohatú hĺbku, zatiaľ čo krémovosť smotany na varenie zdôrazňuje jej jemnú textúru, robí ju neodolateľne hladkou a zamatovo mäkkou.

Pripravuje sa s láskou a starostlivosťou, kde každý krok prípravy prispieva k dokonalosti finálneho výsledku. Začína sa očistením a krájaním patizónov, čím sa otvára cesta k ich sladkastej, no zároveň jemnej chuti. Nasleduje opraženie cibule a cesnaku na olivovom oleji alebo masle, čo zabezpečuje, že všetky arómy sú pekne uzamknuté a pripravené prepojiť sa s ostatnými ingredienciami. Vývar potom prináša všetky chutě do harmonického celku, a po rozmixovaní ponorným mixérom vzniká hladká, lákavá polievka.

Nech už je servírovaná akokoľvek, s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo tymiánom na posyp, každá porcia je slávnostným momentom, ktorý zastaví čas a umožní vychutnať si prítomný okamih. Táto krémová patizónová polievka nie je len jedlom; je to zážitok, ktorý pripomína, že z jednoduchosti môže vzniknúť niečo úplne magické a nezabudnuteľné.

Recept Krémová patizónová polievka

Ingrediencie

  • 3 stredne veľké patizóny
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru (prípadne kuracieho)
  • 1/2 hrnčeka smotany na varenie
  • 2 PL olivového oleja alebo masla
  • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • tymián alebo petržlenová vňať

Postup

  1. Patizóny očistite, nakrájajte na kúsky (ak chcete, môžete ich aj ošúpať, ale nie je to nevyhnutné).
  2. Cibuľu a cesnak olúpte a nasekajte nadrobno.
  3. V hrnci rozohrejte olivový olej alebo maslo a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte do sklovita. Pridajte cesnak a restujte ešte ďalšie 2 minúty. Pridajte nakrájané patizóny a smažte pár minút, kým trochu nezmäknú.
  4. Prilejte vývar, osoľte a okoreňte. Prikryte a varte na miernom ohni približne 20-25 minút, alebo kým patizóny úplne nezmäknú. Keď sú patizóny mäkké, odstavte polievku z ohňa a použite ponorný mixér na rozmixovanie polievky do hladka.
  5. Vráťte polievku na oheň na nízku teplotu. Pridajte smotanu a premiešajte. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vývaru alebo vody podľa potreby. Dosoľte a dokoreňte podľa chuti.
  6. Podávajte horúce pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo tymiánom.

Krémová patizónová polievka otázky a odpovede

Čo je patizón a ako chutí?

Patizón je druh tekvice, ktorý sa vyznačuje svojím plochým tvarom a mäkkou, jemnou chuťou. Jeho chuť sa často prirovnáva k cuketám, ale s jemnejšou a mierne sladkastou nuancou.

Môžem použiť iný druh tekvice namiesto patizónu?

Áno, ak nemáte patizón, môžete skúsiť použiť cuketu alebo iný druh letnej tekvice. Chuť polievky sa môže mierne líšiť, ale výsledok bude stále chutný.

Musím patizón pred varením ošúpať?

Nie, nie je to nevyhnutné. Koža patizónu je dostatočne tenká na to, aby sa mohla jesť, a po uvarení sa stane mäkkou. Ak však preferujete jemnejšiu textúru polievky, môžete patizón ošúpať.

Ako dlho trvá príprava krémovej patizónovej polievky?

Celková príprava a varenie polievky zvyčajne trvá približne 45 minút. Toto zahŕňa prípravu zeleniny, varenie a následné mixovanie do hladka.

Je možné túto polievku urobiť vegánskou?

Áno, pre vegánsku verziu môžete použiť rastlinný vývar namiesto zeleninového alebo kuracieho a smotanu na varenie nahraďte kokosovým mliekom alebo inou vegánskou alternatívou smotany.

Môžem polievku uskladniť na neskoršie použitie?

Áno, polievku môžete uskladniť v chladničke v uzavretej nádobe až 3 dni. Taktiež ju môžete zmraziť a uskladniť v mrazničke až 2 mesiace. Pred podávaním ju len rozohrejte.

Aké prílohy sa hodia k tejto polievke?

K polievke sa výborne hodia čerstvé pečivo, krutóny alebo ľahký šalát. Ak chcete, môžete ju ozdobiť aj kúskami pečenej tekvice alebo semienkami pre dodatočnú textúru.

Je možné pridať do polievky mäso?

Áno, ak preferujete mäsité varianty, môžete pridať k polievke napríklad restované kuracie prsia alebo pečenú šunku, ktoré dodajú polievke viac sýtosti a chuti.

Ako môžem polievku dochutiť, ak mi príde príliš mdlá?

Ak cítite, že polievka potrebuje viac chuti, nebojte sa pridať viac soli, čerstvo mletého čierneho korenia, cesnaku alebo byliniek ako je tymián alebo rozmarín. Trochu citrónovej šťavy môže tiež pridať príjemnú kyselkavú chuť.

Ďalšie inšpirácie