Denník N

Cestovanie vesmírom, protónový telefón či stabilita slnečnej sústavy. Astrofyzik vysvetľuje vedu v seriáli Problém troch telies

Seriál sa dostal medzi 10 najsledovanejších obsahov v 93 krajinách. Zdroj - Netflix
Seriál sa dostal medzi 10 najsledovanejších obsahov v 93 krajinách. Zdroj – Netflix

Podľa Norberta Wernera je Problém troch telies populárny aj medzi vedcami. „Vidno, že autor má veľmi dobrý prehľad o vede a myšlienky, ktoré rozvíja, sú na nej založené,“ hovorí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

K Zemi sa blíži takmer neodvrátiteľná katastrofa, ktorá je však od súčasníkov vzdialená niekoľko generácií.

Ak vás frustruje odmietanie vedeckých poznatkov o zmene klímy a chceli by ste vidieť, ako vláda na riešenie vzdialenejšej, no ťažko popierateľnej hrozby, vyhradí všetky dostupné peniaze a počúva najlepšie mozgy sveta, môžete si pozrieť aspoň sci-fi seriál Problém troch telies. Už niekoľko týždňov patrí k najsledovanejším (aj) na slovenskom Netflixe.

V seriáli však hrozbu pre budúcnosť ľudstva nepredstavuje otepľovanie planéty, ale pre ľudskú predstavivosť o niečo hmotnejší a desivejší mimozemšťania.

V tomto článku vysvetľujeme spolu s astrofyzikom Norbertom Wernerom reálnu aj hypotetickú vedu, ktorá sa za sci-fi seriálom skrýva. Ak ste ho ešte nevideli alebo si pred jeho pozretím plánujete prečítať knihu, ktorá je jeho predlohou, čítajte ďalej na vlastné nebezpečie. Vysvetlenie niektorých vedeckých zápletiek totiž prezrádza aj časti deja.

Tri telesá a chaos

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Seriály

Vesmír

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie