Connect with us

Spravodajstvo

REVOLÚCIA – pneumatika ktorá mení históriu a ušetrí ti peniaze ale aj prírodu!

Publikovaný

on

Michelin predstavuje nové pneumatiky k zelenším zajtrajškom – Michelin Power Slick MotoE™ – zložená z viac ako 50 % obnoviteľných a recyklovaných materiálov

Počiatky

Fakt, že spoločnosť Michelin je jedna z najlepších na svete, nie je pochýb. Málokto vie, že ju založili v roku 1829 a venovala sa výrobe detských gumených loptičiek. Dnes obúva do svojich čiernych papučiek super športové auta, motocykle, ale aj bicykle, traktory a pneumatiky vyrába aj na lietadlá. Až v roku 1889 spustil výrobu a vývoj pneumatík Eduard Michelin, ktorý trvá do dnes.

Osobná skúsenosť – tip

Sám mám momentálne obuté Michelin Anakee Adventure na svojej Suzuki V-Strom 800DE. Považujem ich za jedny z najlepších pneu na adventure motocykel – enduro, ak chceš cestovať a občas navštíviť aj terén. V skratke ti opíšem aj tieto gumy, ktoré rozhodne stoja za úvahu.

Podiel cesta / terén tvorí 80% na 20 %, sú dvojzmesové a majú úžasný odvod vody. Podržia ťa aj za nepriaznivého počasia v každej situácii na ceste, ale aj mimo nej. Ich hlavnou devízou je životnosť, s ktorou som sa pri tomto pomere ešte nestretol. Nie je problém urobiť 15 až 20 tisíc na jednu sadu s ťažkou motorkou, ktorá jazdí plne naložená.

Stredný pás blokov na zadnej pneumatike je tvorený z tvrdej zmesi, aby ustál aj diaľničné prechody, terén a zvýšila sa životnosť. Po 4 tisícoch som nebadal žiadne zmeny, čo bola príjemná a vytúžená zmena v porovnaní s konkurenciou. Boky sú naopak – mäkké, aby si mohol topiť v zákrutách stabilne a bezpečne. Zaujímavosťou je predná pneumatika, ktorá je zhotovená presne naopak. Stred je mäkký, aby držal stopu a boky tvrdé, aby mohli hrabať aj mimo cesty. Preto pri mojom ročnom počte kilometrov, sú Michelin Anakee Adventure víťazom. Kto by mal záujem o väčší grip v teréne, odporúčam Michelin Anakee Wild. Pomer vzrástol na 50% na 50%, ale životnosť už nie je taká, ako pri vyššie menovaných gumách.

Vývoj

Nároky, ktoré výrobca kladie na tieto pneumatiky sú obrovské. Musia zvládať teplo, rýchlosť, nie vždy dobrú kondíciu vozovky, dážď, zimu a mať aj výdrž. Predovšetkým musia udržať jazdca bez ohľadu na náklon, v maximálnom možnom bezpečí.

Vývoj pneumatík je dnes na obrovskej úrovni a škála výberu zamerania je ešte väčšia. Michelin je jeden z hlavných inovátorov a priekopníkom v oblasti pneu. Svoj vývoj stále prispôsobuje požiadavkám trhu, ale aj meniaceho sa sveta.

Revolucia – Michelin Power Slick MotoE™

Michelin predstavil úplne novú prelomovú pneumatiku pre majstrovstvá sveta MotoE 2024. Je to posun k udržateľnosti a ekologickejšej a čistejšej budúcnosti planéty. Tieto revolučné pneumatiky sú tvorené z viac ako z 50% recyklovaných materiálov a vkladá do nich všetky nádeje v rámci tohto športu. Kto ich obuje ako prvý? Odpoveď je temperamentná, odpoveď je Ducati. Tá bude pretekať na týchto nových pneumatikách, ktoré sú vyrobené z obnoviteľných alebo recyklovaných materiálov, a to v pomere 49% predná guma a 53% zadná guma. Ich debut bol počas voľného tréningu v Portugalsku na GP v marci tohto roku.

Michelin, ako exkluzívny dodávateľ pneumatík pre MotoE™ vníma MotoE™ ako hlavnú príležitosť pre inovácie a rozvoj povedomia. Je presvedčený, že je nutné pripraviť sa na meniace sa prostredie motocyklov, ktoré prídu v nasledujúcich rokoch. Hlavným faktorom ich vývojového procesu je kompletná analýza a dáta, ktoré zbierajú pri svojich testoch. Michelin je presvedčený, že tieto pneumatiky nielen prispejú k environmentálnej udržateľnosti, ale povedú aj k rýchlejším časom na kolo. Potvrdzuje to aj testovanie uskutočnené v Portimao počas predsezónnej prípravy.

Čas na zamyslenie

V mnohých z NÁS, spojenie elektriky a motorky vyvoláva skrat a predstavu, ktorá nie je okey. Má to však jedno veľké ALE. Ceny pneumatík v dnešnej dobe, lámu rekordy a trend zdražovania sa neplánuje zastaviť. Výrobcovia sa budú prispôsobovať globálnym klimatickým zmenám, ktoré sa už dávno prejavujú. Ovplyvňujú nás všetkých, je jasne už každému, a to je správne. To, ale neznamená automaticky kupovať elektrickú motorku, bože chráň. Môže byť výhodné podporiť zmenu, ktorú určite oceníš pri pokladni. Vysvetlím ti prečo. Fakt, že značka Michelin ako priekopník prichádza s revolučnou pneumatikou, je úctyhodné a garantujem Vám, že v nasledujúcich rokoch sa pridá aj tvoj obľúbený výrobca.

Čo to, ale pre nás znamená? Len to najlepšie. Prečo? Výroba pneumatík, ktoré budú v čoraz väčšom pomere obnoviteľných alebo recyklovaných materiálov v zmesi, určite neuškodí prírode. Práve naopak. Zároveň radikálne zníži cenu výroby pneumatík, ktorý sa zákonite odzrkadlí na konečnej cene pre nás. Všetky dáta naznačujú lepšie časy. Znamená to, že to bude lepiť. Ako to bude so životnosťou, ukáže čas. Verím však, že za tie peniaze to bude super. Ja osobne lacnejšie a prostrediu bezpečnejšie gumy privítam. A čo Vy ? Šetriť planétu a mať stále ušetrené prachy na pivo vo vačku, dobre nie?!

1 komentár

1 komentár

  1. raptor

    30. apríla 2024 at 10:49

    mozno som prehliadol ale aky recyklat používa Michelin do týchto pneu?

Komentuj článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najčítanejšie

Partneri