29.3.2024 12:05 | Prehľad týždňa

Banky majú v rukách silný tromf, môžu kaziť biznis mobilným operátorom (+Technologický výber)

Zdroj: istock

Výber najdôležitejších správ z oblasti technológií, internetu, vedy a digitálneho života za posledný týždeň.

Práve čítate 293. vydanie technologického výberu. Ján Trangel formou krátkych komentárov upozorňuje na najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa a vyberá články, ktoré by ste rozhodne nemali premeškať. Pre predplatiteľov Aktuality Navyše je dostupný vždy v piatok. V nedeľu nájdete na Živé.sk aj stručný výber nových článkov Martina Kováča (pozrite si aktuálny diel), ktorý je dostupný všetkým čitateľom.

Spojenie dvoch svetov

Digitálna banka Revolut začala ponúkať nový produkt, ktorý s tradičným bankovým biznisom nesúvisí – cestovateľské eSIM karty. Popravde, doteraz mi takéto pripojenie na um neprišlo, ale keď teraz vidím, ako Revolut tento produkt vyskladal, všetko to krásne do seba zapadá. Keďže spĺňajú prísne bankové regulácie, majú už overeného používateľa. To je veľmi dôležité, takto si totiž vedia odbúrať tretinu celého procesu, ktorý by používatelia museli absolvovať pri kúpe eSIM od niektorého z virtuálnych nadnárodných operátorov.

Zároveň vedia produkt prepojiť priamo na platbu, nemusia sa zapodievať platením kartou. Tým odbúrajú ďalšiu tretinu problému. Nemalá časť ľudí nechce len tak platiť kartou nejakej v podstate neznámej firme. Keď to ale celé prebehne pod hlavičkou ich banky, nebudú sa brániť.

Celý nákup cestovateľskej eSIM Revolut v podstate zúžil do poslednej tretiny – výberu správneho balíčka. Inými slovami, tento produkt perfektne zapadol do portfólia digitálnej banky a je pravdepodobné, že veľmi rýchlo ho budú nasledovať ďalší hráči v tejto oblasti.