28.04.2024, meniny má
29. marca 2024

Šintavskí ochotníci nacvičili novú divadelnú hru Až lipa zakvitne, na ktorú vás srdečne pozývajú

Šintavskí ochotníci nacvičili novú divadelnú hru Až lipa zakvitne, na ktorú vás srdečne pozývajú
Zdroj: sintava.sk
reklama

Ochotnícke divadlo v Šintave má už vyše 100 rokov. Za tie roky sa vystriedalo mnoho ochotníkov, ktorí rozveseľovali nielen svojich spoluobčanov. Krásnu storočnicu ochotníci oslávili na oneskorenej premiére hry Jej pastorkyňa v marci 2023.

Zloženie šintavského ochotníckeho súboru je pestré nielen vekovo, ale aj profesijne. Ako pre Šintavský spravodaj uviedol režisér Peter Miklošík, kolektív má momentálne 17 členov. Kostýmy majú buď vlastné, alebo si ich zapožičiavajú od ochotných spoluobčanov.

Nová divadelná hra

Po roku sa šintavské ochotnícke divadlo hlási s novou divadelnou hrou od autora Ignáca Grebáča-Orlova. Dej hry Až lipa zakvitne nás zavedie do začiatku minulého storočia, do prostredia slovenskej dediny.

Láske mladého páru – chudobnej siroty Aničky a Janka, nepraje nielen chlapcova macocha, ale tiež jeho odchod do Ameriky. Odchádza aj s kamarátom, aby si zarobil peniaze a nebol odkázaný na macochinu milosť. Pod krásnou košatou lipou, kde sa spoznali, si sľúbia, že sa pod ňou opäť stretnú, keď zakvitne. Osud si však s oboma pohrá po svojom.

reklama

Táto hra sa dotýka témy vysťahovalectva, ktoré bolo začiatkom 20. storočia veľmi príznačné pre slovenský národ. Za prácou a lepším životom na Dolnú zem a hlavne do Ameriky odišlo mnoho mužov, ale aj celých rodín.

Divadelné predstavenie sa uskutoční už tradične vo Farskom centre v Šintave. Na výber máte až z troch termínov: 7. apríl, 13. apríl a 14. apríl 2024 vždy o 16.00 hod. Šintavskí ochotníci všetkých srdečne pozývajú.

Zdroj: FB Šintava – spoločne rozvíjame obec

Jej pastorkyňa. Zdroj: sintava.sk

Jej pastorkyňa. Zdroj: sintava.sk

Jej pastorkyňa. Zdroj: sintava.sk

Zdroje: FB Šintava - spoločne rozvíjame obec, sintava.sk, zlatyfond.sme.sk, dklm.sk
Zdieľať na Facebooku