Spojené štáty kritizujú Rusko za veto rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o dohľade nad sankciami voči Severnej Kórei
1 min. čítania
28.3.2024 21:02
1 min. čítania

Spojené štáty kritizujú Rusko za veto rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o dohľade nad sankciami voči Severnej Kórei

Uložiť článok
Americký návrh podporilo 13 z 15 členov Bezpečnostnej rady OSN.

Rusko vo štvrtok vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o predĺžení dohľadu nad sankciami voči KĽDR. USA ruské veto odsúdili. Tieto kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera „cynicky oslabujú" medzinárodný mier a bezpečnosť s cieľom podporiť dohodu o obchode, ktorú Moskva uzavrela s KĽDR. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie predložený Spojenými štátmi. Ten by o jeden rok predĺžil mandát skupiny expertov OSN dohliadajúcich na dodržiavanie sankcií zavedených voči KĽDR za jej jadrový program a testy. Platnosť súčasného mandátu expertov sa končí v apríli.

Kroky Ruska kritizoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý to označil za priznanie si viny zo strany Ruska. „Moskva už viac nezakrýva svoju vojenskú spoluprácu so Severnou Kóreou pri získavaní zbraní a streliva porušovaním sankcií a tiež používaním severokórejských zbraní proti Ukrajine," napísal na sociálnej sieti X.

Čína sa hlasovania zdržala

Americký návrh vo štvrtok podporilo 13 z 15 členov BR OSN. Rusko bolo proti a ďalší stály člen rady, Čína, sa hlasovania zdržal. Námestník čínskeho veľvyslanca pri OSN Keng Šuang uviedol, že sankcie zvyšujú napätie a konfrontáciu a majú vážny negatívny vplyv na humanitárnu situáciu.

Desať členov BR OSN vrátane Británie a Francúzska v spoločnom vyhlásení prácu expertov obhajovalo ako dôležitú.

USA a ďalšie západné krajiny Severnú Kóreu obviňujú z toho, že presúva zbrane do Ruska, ktoré ich používa vo vojne na Ukrajine, napísala agentúra Reuters. Moskva aj Pchjongjang tieto tvrdenia odmietajú. Minulý rok však uviedli, že prehĺbia svoje vzťahy v oblasti armády. Ruský prezident Vladimir Putin sa vlani v septembri na ruskom Ďalekom východe stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

BR OSN po prvý raz zaviedla sankcie voči KĽDR v roku 2006 s cieľom zamedziť financovanie programov vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet. Neskôr prijala ďalšie balíky takýchto opatrení. Štvrtková rezolúcia nemá vplyv na sankcie, ktoré zostávajú v platnosti.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Rusko, OSN
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.