Islamský štát sa znovu prihlásil k masakru na koncertnú sálu. Prívržencov vyzval útočiť na križiakov

ta3/TASR
28.3.2024 20:00

K útoku na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal vyše 140 mŕtvych, sa dnes znovu prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Píše to agentúra Reuters s odkazom na vyhlásenie hovorcu skupiny na sociálnych sieťach.

Francúzi zadržali vysokopostaveného predstaviteľa ISIS. Prispeje to k stabilite v regióne
SITA/AP

Ruskí vyšetrovatelia dnes uviedli, že majú dôkazy o finančných väzbách útočníkov na Ukrajinu, ktorá však akýkoľvek podiel na útoku odmietla.

Už krátko po piatkovom útoku sa k činu prihlásil Islamský štát-Chorásán, čo je afganská odnož tejto organizácie. Na internete zverejnila aj zábery, ktoré údajne urobil jeden z útočníkov.

Útok na križiakov

V dnešnom odkaze hovorca skupiny okrem iného vyzýva priaznivcov Islamského štátu, aby útočili na "križiakov", čím IS označuje ľudí iných ako moslimské viery, v USA, Európe a Izraeli.

Ruský vyšetrovací výbor tvrdí, že má dôkazy o väzbe medzi páchateľmi atentátu a "ukrajinskými nacionalistami". Útočníci podľa úradu dostali od ľudí na Ukrajine peniaze a finančné prostriedky v kryptomene. Od minulého týždňa hovorí o možných väzbách útočníkov na Ukrajinu ruský prezident Vladimír Putin. Ten však v pondelok pripustil, že útoky spáchali radikálni islamisti. Kyjev kategoricky odmietol, že by mal v útoku akúkoľvek úlohu.

Ruské úrady zadržali v súvislosti s útokom 11 ľudí. Väčšina z nich je z Tadžikistanu. Štyria z nich sú podozriví, že na mieste útočili. Pri nedeľnom státí pred súdom podľa agentúry AP vykazovali známky bitia, pričom jeden z nich pôsobil, že je sotva pri vedomí.

Vierohodné priznanie

Spojené štáty považujú tvrdenie IS za vierohodné. Poukazujú, že niekoľko týždňov pred útokmi získali informácie o možných útokoch zo strany náboženských radikálov, ktoré odovzdali ruským úradom. Americké veľvyslanectvo v Moskve tiež vydalo na začiatku marca verejné varovanie, v ktorom vyzvalo Američanov, aby sa v Rusku vyhýbali miestam s veľkou koncentráciou ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok