Denník N

V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformami

Ilustračné foto - Unsplasj.com
Ilustračné foto – Unsplasj.com

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autori pracujú pre portál Euractiv

  • Komisia zvažuje zmenu v poskytovaní kohéznych peňazí, podmieni ich reformami.
  • Ochrana prírody neprežila protesty farmárov.

1. V budúcnosti môžu byť eurofondy podmienené reformami

Po roku 2028 by už kohézne financovanie mohlo fungovať podobne, ako peniaze z Plánu obnovy: členské štáty by ho dostali len výmenou za reformy. O zmene uvažuje Európska komisia, súhlasiť s ňou budú musieť aj členské štáty.

O čo ide

O dokumente, ktorý údajne v stredu prijala Európska komisia, informuje portál Politico. Ide o interný dokument, nie oficiálny návrh. Ten pripraví Komisia aj na základe reakcií, zmenu by museli schváliť aj členské štáty.

V súčasnosti je čerpanie kohéznych peňazí podmienené podmienkami takzvanej Partnerskej dohody, ktorú podpisuje krajina s Európskou komisiou. Detaily čerpania popisujú operačné programy. V minulosti ich mávalo Slovensko niekoľko, pre obdobie 2021 – 2027 však vytvorilo len jeden – Program Slovensko. V týchto dokumentoch sa krajina zaväzuje k použitiu peňazí na konkrétne oblasti, netýka sa to však priamo širších hospodárskych politík.

Okrem toho je čerpanie kohéznych peňazí podmienené funkčnými mechanizmami právneho štátu.

Nový systém by mal fungovať podobne, ako čerpanie peňazí z Plánu obnovy. V jeho prípade sa vlády zaviazali ku konkrétnym reformám (napr. v ochrane národných parkov), investíciám (napr. do elektrifikácie verejnej dopravy), či výstupom (napr. počet zateplených budov).

Plnenie sľubov je pravidelne kontrolované, vlády dostávajú peniaze po čiastkach, keď splnia stanovené míľniky. Zároveň platí podmienenie čerpania právnym štátom.

Komisia nechce tento model úplne replikovať. V dokumente sa píše o

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie