Prebuďte svoju pergolu zo zimného spánku: poradíme, ako na to!

Zdieľať
Pergola
Prebuďte svoju pergolu zo zimného spánku: poradíme, ako na to! Foto: Klient

Na väčšine Slovenska jar nielenže klope na dvere, ale doslova ich otvára. Znamená to, že nastáva obdobie, na ktoré sa celú zimu teší každý správny záhradkár. Začínajú totiž prípravy na novú sezónu, čo znamená nielen novú výsadbu, zvýšenú pozornosť venovanú trávniku, ale aj naprávanie škôd po zimných výčinoch počasia. Jarné dni sú zároveň skvelou príležitosťou, ako zveľadiť okolie domu a ak je jeho súčasťou pergola, tak práve na jar si zaslúži vašu pozornosť, aby ste si ju mohli počas nasledujúcich mesiacov bezstarostne užívať.

Jar je príležitosťou na opravy aj vylepšenia

Tuhé mrazy, silný vietor a štedrá snehová pokrievka dokážu počas zimných mesiacov napáchať rôzne škody. Príchodom prvých slnečných a teplejších dní preto určite aspoň zbežne skontrolujte fasádu, oplechovanie strechy a v neposlednom rade aj samotnú strechu vrátane odkvapov. Nezameriavajte sa však iba na nevyhnutné opravy, ale premyslite si, ako by ste si nadchádzajúcu sezónu mohli v okolí domu a na záhrade spríjemniť. No a kým sa pustíte do práce a „vezmete útokom“ všetky hobby markety v okolí, nezabudnite na monterky, pracovné odevy, ktoré sa postarajú o adekvátny komfort aj ochranu pri vašej snahe. 

Moderná pergola
Moderná pergola Foto: Klient

Pergola po zime si zaslúži aspoň jedno popoludnie

Pergoly získali v uplynulých rokoch na popularite a hoci najmä ich predajcovia ich radi označujú za bezúdržbové, celkom to tak nie je. Každá pergola si z času na čas bude vyžadovať vašu pozornosť, či už pri príprave na zimu, alebo naopak, keď ju budete na jar opäť dostávať do formy. Aby vám mohla pergola robiť radosť, mali by ste jej práve v tomto období venovať pozornosť. Na čo sa konkrétne zamerať? 

Ak máte drevenú pergolu, tak určite by ste jej mali dopriať ochranný náter. Hliníková konštrukcia si vyžaduje v tomto smere o čosi menej starostlivosti. Zastrešenie určite zbavte vetvičiek, lístia a ďalších nečistôt. Skontrolujte aj samotné prestrešenie, najmä staršie pergoly môžu mať krytinu už poškodenú a v takom prípade sa oplatí zvážiť nový asfaltový šindeľ

V každom prípade by ste ale mali celú konštrukciu pergoly po zime dôkladne omiesť a umyť šetrným čistiacim prostriedkom. Zamerajte sa pritom aj na odtokové kanáliky, ktoré by po zime mohli zostať upchaté. Skontrolujte tiež gumové tesnenia lamiel a prípadne ich ošetrite olejom. Na záver len dodajme, že okrem údržby si pergolu môžete na novú sezónu aj vylepšiť, napríklad tieniacimi roletami, prípadne štýlovým LED osvetlením.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané