Grécko zahalili tony prachu. Tento rok došlo k výnimočnej kombinácii s obzvlášť vysokými teplotami

Grécko zahalili tony prachu. Tento rok došlo k výnimočnej kombinácii s obzvlášť vysokými teplotami
Zuzana Macháčová

Hlavné mesto Grécka zahalila poriadna prachová búrka. Tento rok došlo k výnimočnej kombinácii s mimoriadne vysokými teplotami, vďaka ktorým je vzduch takmer nedýchateľný.

Od včerajšieho dňa obklopujú Atény husté oblaky prachu a piesku prichádzajúce zo saharskej púšte a severnej Afriky. Tento jav sprevádzajú aj mimoriadne vysoké teploty.

Podľa predpovede počasia sa má situácia zlepšovať už od piatka rána. Počas jari, najmä v mesiacoch marec a apríl, cyklóny, pohybujúce sa na východ pozdĺž severoafrického pobrežia, prepravujú prach do východného Stredomoria.

 

Piesočné búrky

Podľa Theodorosa Kolydasa, riaditeľa gréckych meteorologických služieb, typická prachová búrka s polomerom okolo 200 km dokáže uniesť 20 až 30 miliónov ton prachu, niekedy dokonca až 100 miliónov ton.

Atény sú pravidelne zasiahnuté týmito piesočnými búrkami, no tento rok došlo k výnimočnej kombinácii s mimoriadne vysokými teplotami, vďaka ktorým je vzduch takmer nedýchateľný.

V centre Atén bol 27. marca zaznamenaný rekord +25,3 °C, čo je najviac od marca 2009, pričom na Kréte teploty podľa gréckych meteorologických služieb dosiahli až +32 °C.

Odporúčania pre zraniteľné osoby

Odborníci na respiračné choroby v Grécku odporučili, aby sa najzraniteľnejší členovia populácie, najmä tí, ktorí trpia astmou, vyhýbali zbytočným pohybom vonku a vonkajším športom počas hodín, keď sú koncentrácie prachu najvyššie.

 

Združenie varuje, že africký prach nesie častice, ktoré sa môžu miešať s peľom, baktériami a plesňami, čím vzniká mimoriadne toxická a nebezpečná zmes pre ľudský organizmus, najmä pre dýchací systém.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd