Denník N

Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?

Jair Bolsonaro a Viktor Orbán. Zdroj: Archív prezidentského paláca Brazílie
Jair Bolsonaro a Viktor Orbán. Zdroj: Archív prezidentského paláca Brazílie

Sudca najvyššieho súdu Alexandre de Moraes dal Bolsonarovi 48 hodín na to, aby vysvetlil, čo robil dve noci na maďarskej ambasáde.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Maďarský premiér Viktor Orbán raz bývalého prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara nazval „hrdinom“ a on zase jeho svojím „bratom“.

Obaja v posledných rokoch udržujú vrelé priateľské vzťahy a spája ich najmä krajne pravicová politika a inklinácia k autoritárstvu. Aj takéto silné priateľstvá však majú svoje hranice. Končia sa napríklad tam, kde sa začína žiadosť o politický azyl.

Začiatkom mesiaca Bolsonarovi po razii v jeho dome skonfiškovali mobilný telefón a cestovný pas a zakázali mu vycestovať z krajiny.

No len štyri dni nato bývalý brazílsky prezident prišiel na maďarskú ambasádu, kde ho privítal maďarský veľvyslanec Miklós Halmai a ubytoval ho u seba na tri dni. Údajne diskutovali o politike, hoci Bolsonaro žiadnu funkciu momentálne nezastáva. Brazílska polícia už medzitým spustila vyšetrovanie, či týmto výletom na maďarskú pôdu neporušil nariadenie súdu, že nesmie opustiť Brazíliu.

Bolsonaro v Brazílii čelí niekoľkým obvineniam od predaja štátnych darov cez falšovanie očkovacieho preukazu až po pokus o prevrat.

Čo sa stalo na maďarskej ambasáde

Po tom, ako 8. februára zadržali Bolsonarových spolupracovníkov a podnikli raziu u neho doma, zverejnil Orbán na sociálnej sieti X ich spoločnú fotografiu a napísal: „Skutočný patriot. Bojuj ďalej, pán prezident!“ a označil Jaira Bolsonara.

O štyri dni neskôr Bolsonaro zverejnil video na Instagrame, v ktorom svojich stúpencov pozval na „pokojnú demonštráciu“ za demokraciu a za oslobodenie jeho osoby. Či skutočne plánoval na demonštráciu prísť, je otázne. Ešte v ten večer o 21.34 totiž prišiel na maďarskú ambasádu.

Americký denník The New York Times získal záznamy zo štyroch bezpečnostných kamier umiestnených na maďarskej ambasáde. Ich pravosť overili aj tým, že ich porovnávali napríklad so satelitnými zábermi, na ktorých tiež vidno, ako prichádza Bolsonarovo auto. Podľa záznamov Bolsonaro prišiel večer 12. februára a odišiel 14. februára poobede.

Na prvých vidno, ako Bolsonarovo auto čaká pred maďarskou ambasádou, kým mu otvoria bránu. Maďarský veľvyslanec Halmai, ako ukazujú zábery z druhej kamery, medzičasom niečo písal na mobile. Ďalšie záznamy ukazujú, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Latinská Amerika

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie