61 k 34 percentám Šéfka Fóra života sa mýli, väčšina Slovákov by širokú dostupnosť potratov obmedzila

Lukáš Obšitník
Lukáš Obšitník

Hoci sa názory verejnosti mierne posunuli, podľa výsledkov prieskumu 61 percent nesúhlasí so súčasným legislatívnym stavom.

Hoci sa názory verejnosti mierne posunuli, podľa výsledkov prieskumu 61 percent nesúhlasí so súčasným legislatívnym stavom.

Lukáš Obšitník

Lukáš Obšitník

Šéfka Fóra života sa mýli, väčšina Slovákov by širokú dostupnosť potratov obmedzila
Pochod za život v Bratislave. Ilustračné foto: Postoj/Adam Rábara

Fórum života zverejnilo výsledky prieskumu o kultúrno-etických otázkach, ktorý preň vypracovala agentúra Focus. Podľa prieskumu si 34 percent Slovákov myslí, že potraty by mali byť povolené z akýchkoľvek dôvodov, podľa 52 percent len z veľmi vážnych dôvodov a podľa 9 percent by nemali byť povolené vôbec. Päť percent respondentov nevedelo odpovedať.

Fórum života poukázalo na to, že mienka slovenskej spoločnosti sa mierne posunula, v roku 2019 schvaľovalo potrat bez akýchkoľvek dôvodov 24 percent ľudí, dnes je to o 10 percent viac. Prieskum hovoril aj o posune v otázke registrovaných partnerstiev homosexuálnych párov či eutanázie. 

K niekoľkým veciam sa však žiada pridať zopár poznámok.

1. Morálne pravidlá by sa nemali určovať podľa názorov väčšiny spoločnosti. Napriek tomu je dôležité, že takéto výsledky o názorovom stave sú verejnosti dostupné. O to viac, ak sa robia pravidelne niekoľko rokov s konštantnými otázkami, vďaka čomu je možné vidieť vývoj z relevantných dát.

2. Prieskum v pro-life téme rozdelil odpovede o umožnení potratov na „zo žiadnych dôvodov“, „len z veľmi vážnych dôvodov“ a „z akýchkoľvek dôvodov“. Popritom bližšie skúmal aj druhú možnosť a zisťoval, aké „vážne dôvody“ respondenti pripúšťajú, pričom bola medzi nimi aj možnosť „ohrozenia života matky“.

Pri takomto rozdelení je však otázne, či respondenti hlásiaci sa k prvej odpovedi (potrat neschvaľujú zo žiadnych dôvodov) naozaj rozumeli rozsahu možností. Ak bola takáto možnosť ponúknutá pre tých, čo chceli vyjadriť katolícky názor, ktorý sa vo všeobecnosti chápe ako najprísnejší, v tomto zmysle sa netrafili. Ak totiž počas tehotenstva lekári indikujú nutnosť zákroku na záchranu života matky, pri ktorom nechtiac dôjde k ukončeniu života dieťaťa, katolícka cirkev takýto zákrok pripúšťa.

3. Podľa výsledkov prieskumu platí, že väčšina Slovákov nesúhlasí s dnes platnou legislatívou vo veci potratov a privítala by, ak by sa ich široká dostupnosť obmedzila. V súčasnosti je totiž potrat až do 12. týždňa (koniec tretieho mesiaca) tehotenstva dostupný bez udania akéhokoľvek dôvodu.

Takýto postoj má však len 34 percent Slovákov. Hoci sa názory v tejto veci posúvajú, stále platí, že až 61 percent Slovákov považuje tento stav za nesprávny. Či už preto, že by potraty neumožnili vôbec, alebo len z vážnych dôvodov.

Ak majú ľudia túto otázku rozmenenú na drobné, súčasná legislatíva názor väčšiny nevyjadruje. Podľa samotného tohto prieskumu sú Slováci konzervatívnejší – 34 % súhlasiacich s potratmi z akýchkoľvek dôvodov je menšina, 61 % ľudí si to praje zmeniť.

4. Riaditeľka Fóra života Marcela Dobešová na tlačovej konferencii zanalyzovala viaceré časti výsledkov. Keďže väčšina respondentov neschvaľuje manželstvá homosexuálnych párov a možnosť ich adoptovania detí (s tým nesúhlasí dokonca 40 percent voličov Progresívneho Slovenska), pani Dobešová to interpretovala slovami, že Slováci sú konzervatívnejší než liberálni politici.

Súčasne však s poukazom na názorový posun vo veci potratov uviedla, že obyvatelia Slovenska sú aj liberálnejší než konzervatívni politici. Podľa nej „do parlamentu kandidujú s plánmi alebo v ňom bojujú za veci, ktoré si ich voliči neželajú“.

Je to zvláštne vyjadrenie. Ide síce v línii jej predošlého vyhraňovania sa voči konzervatívnym politikom a pro-life aktivistom, no jednoducho nesedí. Jednak nikto z politikov ani z pro-life aktivistov nežiada úplný zákaz potratov, ako bol naformulovaný v tomto prieskume, teda vylučujúc aj možnosť ohrozenia života matky.

Posledné pro-life návrhy Anny Záborskej, ktoré boli v parlamente, ani vôbec nesmerovali k obmedzeniu dostupnosti potratov, ale k rozširovaniu pomoci tehotným ženám (hoci antikampaň tvrdila opak). Ak sa vôbec o obmedzení dostupnosti potratov hovorí, pripúšťajú sa ďalšie výnimky, napríklad ak je tehotenstvo dôsledkom znásilnenia a podobne. Takto to napokon pre Postoj nedávno spomínal aj Patrik Daniška z HFI.

Môžeme sa sporiť o to, čo všetko má patriť k „vážnym dôvodom“, vágne naformulované „narušenie psychickej pohody“ sem zjavne nepatrí. No úplný zákaz nikdy navrhovaný ani diskutovaný nebol.

A predovšetkým – ak majú ľudia túto otázku rozmenenú na drobné, súčasná legislatíva názor väčšiny nevyjadruje. Podľa samotného tohto prieskumu Fóra života platí, že Slováci sú konzervatívnejší – 34 percent súhlasiacich s dostupnosťou potratov z akýchkoľvek dôvodov je menšina, 61 percent ľudí si dnešný stav praje zmeniť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia