Táto strúhaná cvikla s chrenom je tradičnou súčasťou veľkonočných pokrmov. Táto skvelá pochúťka je známa svojou nádhernou farbou ale rovnako zdravotnými benefitmi.

Strúhaná cvikla s chrenom

Jedným z výborných zdravotných benefitov strúhanej cvikle s chrenom je napríklad obsah vitamínov B, C, E a minerálnych látok, ktoré chránia naše zdravie. Tento jednoduchý recept od žien v meste je nielen chutný a zdravý, ale aj ľahko dostupný a cenovo výhodný, a preto ho môžete pripravovať celoročne. Nielen na Veľkú noc.

Cviklu si pokojne uvarte deň vopred, to zjednoduší prípravu. Alebo ju môžete aj upiecť v rúre zabalenú v alobale pri teplote 180 °C po dobu minimálne 40 minút, čím sa ušetrí čas a získate dokonalý doplnok k veľkonočnej šunke alebo hrudke, ktorý vynikajúco podporuje trávenie.

Ingrediencie

  • cca 16 kusov stredne veľkej cvikle,
  • Na nálev: 0,5 litra vody, 1/2 malej lyžičky drvenej rasce, 2 zarovnané polievkové lyžice soli, 4 zarovnané polievkové lyžice kryštálového alebo trstinového cukru, špetku mletého čierneho korenia, ocot alebo citrónová šťava podľa chuti (cca 6 polievkových lyžíc, citrónovú šťavu nevaríme, pridávame ju až nakoniec).
  • Na ďalšie dochutenie: nastrúhaný chren - podľa chuti (najlepšie čerstvý, ale vhodný je aj sterilizovaný)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Najprv si uvaríme kúsky cvikle. Potrebujeme na to približne 45 minút, záleží to od jej veľkosti. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť. V obchodoch dostať už aj uvarenú cviklu, ale domáca je domáca.


     
  2. Ako druhé si pripravíme nálev. Do 500 ml vody dáme variť rascu, soľ, kryštálový alebo trstinový cukor a ocot (keď ho chceme do šalátu pridať). Môžeme pridať aj trošku mletého čierneho korenia čierneho korenia. Nálev varíme 10 minút.


     
  3. Cviklu ošúpeme, potom ju nastrúhame na hrubšie alebo tenšie rezance, záleží len od vašej chuti. Pridáme vychladnutý nálev a citrónovú šťavu, ak sme nepridali do nálevu ocot. Hotovú strúhanú cviklu s chrenom nakoniec dochutíme chrenom, ak máte uprednostnite čerstvý. So strúhaným čerstvým chrenom však opatrne, je omnoho aromatickejší. Môžeme zvoliť jemnejší, sterilizovaný chren.


     
  4. Najlepšiu veľkonočnú strúhanú cviklu s chrenom necháme postáť v chladničke alebo na chladnom mieste aspoň hodinu, prejdú všetky chute. V chladničke vydrží takto viac dní. Môžete si ju však aj sterilizovať.

Tip od žien v meste: Keď si cviklu uvaríme alebo upečieme deň vopred, ušetríme si čas pri samotnej príprave klasickej veľkonočnej cvikly s chrenom. Vyskúšajte aj výborný zelerový šalát s ananásom.

Videorecept