Boj s korupciou Žilinka klame telom, politici ani oligarchovia už nebudú stíhaní

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Generálny prokurátor podsúva verejnosti, že sa budú naďalej vyšetrovať najzávažnejšie kauzy. Už teraz sa však deje pravý opak.  

Generálny prokurátor podsúva verejnosti, že sa budú naďalej vyšetrovať najzávažnejšie kauzy. Už teraz sa však deje pravý opak.  

Marek Vagovič

Marek Vagovič

Žilinka klame telom, politici ani oligarchovia už nebudú stíhaní
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR/Martin Baumann

Keď vládna koalícia avizovala, že chce zrušiť špeciálnu prokuratúru, Maroš Žilinka najskôr hanebne mlčal. Hanebne preto, lebo sám bol v minulosti jej súčasťou – a kariérne vyrástol na najzávažnejších kauzách.

Neozval sa ani symbolicky, naopak: Fica, Pellegriniho a Danka nepriamo ubezpečil, že je všetko v poriadku. Presun náročnej aj objemnej agendy zo „špeciálu“ na generálnu prokuratúru vraj bez problémov zvládnu.

Žilinka tak posvätil likvidáciu úradu, ktorý mal rukolapné výsledky v boji s korupciou a organizovaným zločinom. Bola to zrada, no vzhľadom na jeho mentálny prerod po zvolení za hlavu prokuratúry nič prekvapivé.

Pod tlakom verejnej mienky však v jednej veci verbálne cúvol: Žilinka sľúbil, že Daniel Lipšic a jeho kolegovia môžu dozorovať prípady, ktoré mali na špeciálnej prokuratúre, aj po prechode na generálnu prokuratúru.

Dymová clona

Zatiaľ to platí, aj keď môže ísť len o dočasný jav, na upokojenie situácie. Navyše nie je vylúčené, že Žilinka alebo jeho zástupca Kandera budú vstupovať do káuz špeciálnej prokuratúry cez paragraf 363 ako doteraz.

Generálny prokurátor dokonca zriadil oddelenie závažnej kriminality, ktoré bude viesť skúsený Ján Hrivnák. Žilinka sa tým snaží predstierať, že zrušenie Lipšicovho úradu bola len technická, nie systémová vec.

Ibaže to robí veľmi nešikovne, nedôveryhodne aj nedôstojne. „Nechcem, aby riešili klobáskovú korupciu, ale najzásadnejšie prípady. Napríklad terorizmus,“ vyjadril sa Žilinka o novozriadenom oddelení.

Jednak tým zhodil bývalú špeciálnu prokuratúru, ktorá riešila aj veľké korupčné kauzy typu Dobytkár alebo Očistec. A práve to bol aj jeden z dôvodov, prečo ju Smer, Hlas a SNS expresne a bez okolkov rozprášili.

Zmena klímy

Po druhé: terorizmus nie je denná ani najdôležitejšia agenda, ktorú budú mať na stole podriadení prokurátora Hrivnáka. Na papieri, respektíve na prvé počutie to však pôsobí efektne, s potenciálom ohúriť neznalých.

Žilinka navyše priznal, že úloha tohto oddelenia bude skôr „riadiaca, kontrolná, metodická a usmerňovacia“. Inými slovami, bude slúžiť skôr ako figový list, ktorý má zakryť, že veľké kauzy sú definitívne pasé.

Po zásadnej reorganizácii NAKA, ku ktorej dôjde v najbližších týždňoch, bude totiž paralyzovaná aj polícia. To znamená, že sa už nebudú vyšetrovať prípady, ktoré by mohli ohroziť súčasnú moc a jej spojencov.

Podľa Lipšica sa zmenila atmosféra už po voľbách, keď došlo k výraznému útlmu pri objasňovaní nových káuz. Vyšetrovatelia nechceli vznášať obvinenia, z NAKA tiež začali unikať informácie smerom k mafii.

Plazivá normalizácia

Žilinka podsúva laickej verejnosti aj premisu, že sa nijako nemstí Lipšicovi ani jeho kolegom z bývalej špeciálnej prokuratúry. A to aj napriek tomu, že ich zaradil na netrestné odbory, respektíve na referáty väzenstva.

Nehovoriac o tom, že táto vláda chce znížiť počet väznených osôb – okrem iného aj podmienečnými trestami pre vyvolených. Žilinka napriek tomu navýšil počet prokurátorov na referáte väzenstva z jedného na štyroch.

Dnes to ešte tak nevyzerá, ale na prokuratúre sa začína plazivá normalizácia. Jej šéf ju však marketingovo predáva ako vrchol pokroku, ktorý posunie túto inštitúciu na vyšší level. Odborne, profesionálne aj ľudsky.

V skutočnosti jeho reputáciu nezachránia ani ľudia ako Hrivnák, hoci ide o jedného z najlepších prokurátorov dnes už neexistujúcej špeciálnej prokuratúry. Žilinka ich len zneužíva na svoje perfídne ciele. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia