Podľa Hajka sú verejné financie v ohrození. Tomáša prekvapuje, ako sa KDH správa k dôchodcom

ta3
27.3.2024 20:37

Predmetom diskusie v relácii Téma dňa medzi Erikom Tomášom (Hlas-SD) a Jozefom Hajkom (KDH) bola minimálna mzda a 13 dôchodky spolu s rodičovskými dôchodkami. Podľa Hajka vláda ohrozuje verejné financie.

20240327- Téma dňa
ta3

Erik Tomáš, minister práce (Hlas-SD), spomenul hodnotenie a bilancovanie prvého roku vládnutia. "Mali sme bilancovanie po tradičných sto dňoch vlády a viedla sa aj diskusia ku kampani pred prezidentskými voľbami. My sme pri moci päť mesiacov a dovolil som si urobiť odpočet opatrení ministerstva práce. Preto som ten odpočet urobil, aby som ľuďom odpovedal na to, aké opatrenia sme urobili za päť mesiacov vládnutia. Pri senioroch sme napríklad schválili 13. dôchodok, presne ten sľubovaný trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Vláda pred koncom roka schválila 300 eur pre každého poberateľa dôchodkov a dokázali sme zdvojnásobiť peniaze na rekondičné pobyty," povedal minister práce v ta3.

Kontroly na ministerstvách

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini chodil podľa Tomáša na kontrolné dni po všetkých straníckych rezortoch. Chceli tak ukázať, že sa im za prvých päť mesiacov vládnutia podarilo splniť viacero dôležitých bodov.

"Mňa nemilo prekvapuje, ako sa KDH správa ku dôchodcom, pretože nepodporilo 13. dôchodok ani v prvom čítaní v parlamente a podľa slov Jozefa Hajka (KDH) sa dá predpokladať, že súhlas KDH nedostaneme ani v druhom ani v treťom čítaní. Nech sa páči, nech si seniori urobia obraz, podľa Hajka sa už asi dôchodcovia majú na Slovensku dobre," myslí si Tomáš.

Hlas v opozícii

"Keď už nepatria medzi najohrozenejšiu skupinu, tak je to len vďaka strane Hlas-SD, ktorá bola vtedy ešte v opozícii, zabrala a presadila mimoriadnu valorizáciu dôchodkov, ako aj rozmrazenie minimálnych dôchodkov," uviedol Tomáš.

Hajka sa minister opýtal, akú adresnosť má rodičovský dôchodok, keď tie najvyššie dôchodky majú rodičia, ktorých deti dobre zarábajú.

"Keď OECD prichádza s tým, že by sme mali dôchodky zdaniť, alebo zrušiť 13. dôchodok, sme absolútne proti tomu. Myslím si, že keby prišla po nás pravicová vláda, tak by nemala problém zrušiť 13. dôchodok a nemala by problém ani zdaňovať dôchodky. Seniori sa na nás môžu spoľahnúť, že pre nás budú naďalej prioritou," tvrdil Tomáš.

Udržateľnosť verejných financií

Podľa ministra financií musíme urobiť opatrenia, ktoré sa týkajú udržateľnosti verejných financií a udržateľnosti dôchodkového systému. "My tie opatrenia pripravujeme, pretože je dôležité vyslať signál aj k Európskej komisii ohľadom plánu obnovy. Za našu vládu môžem povedať, že za tejto vlády budú peniaze aj na rodičovský dôchodok aj na 13. dôchodok," vysvetlil Tomáš.

Podľa Jozefa Hajka využíva Peter Pellegrini všetky možnosti, ktoré mu situácia ponúka v zviditeľnení sa v kampani na prezidenta. "Čo sa týka hodnotení, ktoré prijalo ministerstvo práce, ja to ilustrujem na jednom príklade. Keď si zoberieme, kto sú chudobou najohrozenejší ľudia na Slovensku, dôchodcovia sú až na treťom mieste, aj to osamelí dôchodcovia. Na prvom mieste sú rodiny, kde je jeden rodič a dieťa. Ak to vnímame z tohto pohľadu, nebolo to proporčne rozdelené. Ja mám výhrady voči tomu, čo vláda prijala, spomeniem len 13. dôchodok, ktorý nepovažujeme za dobré opatrenie, je neadresné," povedal Hajko.

Hajko podľa vlastných slov dopraje dôchodcom. "Na druhej strane sme za to, aby dôchodcovia vedeli, že dostanú 12 riadnych dôchodkov, aby vedeli s čím môžu počítať. Ďalšia vec je, že ste napadli rodičovský dôchodok, že je neadresný. Rodičovský dôchodok je z úplne inej kategórie. Ten je pre rodičov, ktorí vychovali deti, ktoré pracujú. Ja keď ako rodič investujem, vychovám dieťa, ktoré sa zamestná, tak si zaslúžim odmenu. Vieme, že máme demografický problém, takto sme motivovali ľudí k tomu, aby mali deti."

Politické rozhodnutia

Otázka dôchodkov je podľa Hajka vždy politickým rozhodnutím, "vždy to bude otázkou dohody". Kresťanské podľa neho nie je len rozdávanie peňazí, ale pozerať, či na to máme a či je to adresné. "Hovoríme o tom, že pomôžme tým dôchodcom, ktorí to potrebujú. Situácia je dnes taká, že podľa rozpočtu, ktorý má sociálna poisťovňa, ktorá tieto dôchodky vypláca, si bude musieť od vlády vyžiadať každé piate euro a vláda si na to bude musieť požičať. To znamená ohrozenie verejných financií. Vyberáme sa cestou gréckeho krachu, kde nastala situácia, že mali dôchodcovia o tretinu nižšie dôchodky," vysvetlil Hajko.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celú diskusiu v relácii Téma dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok