Nad Slovensko PRÁVE prichádza špinavý dážď. Všetko zašpiní, ale prírodu pohnojí

Nad Slovensko PRÁVE prichádza špinavý dážď. Všetko zašpiní, ale prírodu pohnojí
Peter Minárik

Nad naše územie sa blíži studený front, ktorý sa postará o to, že stiahne so sebou prachové častice, ktorých je v ovzduší veľké množstvo. V priebehu rána si nájdete zašpinené autá, záhradný nábytok, parapety, no príroda sa poteší.

Ako sme avizovali, tak nad Saharou došlo v uplynulých dňoch k výraznej piesočnej búrke, v dôsledku čoho sa do atmosféry dostalo veľké množstvo saharského piesku. Ten sa už prejavuje v mnohých častiach Európy a môžeme ho pozorovať aj na družicových záberoch.

družicové zábery
družicové zábery, zdroj: windy.com

Prítomnosť saharského piesku bola aj počas dnešného dňa najvýraznejšia v Taliansku a na Balkáne, kde oblohu sfarbil do oranžovo a vyskytol sa tzv. špinavý alebo aj krvavý dážď.

Aj nad naše územie už dorazila prvá vlna tohto saharského piesku, no práve v týchto chvíľach k nám postupuje druhá, výraznejšia vlna prachu, ktorá sa nasunie tesne pred postupujúcim studeným frontom.

Špinavý dážď sa už blíži

Od juhozápadu sa nad naše územie blíži rozsiahle zrážkové pole studeného frontu, ktorý v nočných hodinách bude ovplyvňovať počasie na našom území. Tesne pred polnocou začne od juhozápadu cez celé naše územie prechádzať zrážkové pole. Aktuálne prináša front do oblasti Chorvátska intenzívne búrky a celé toto zrážkové pole sa ženie smerom k nášmu územiu.

 

Dážď počas nočných hodín prinesie na naše územie niekoľko milimetrov zrážok, no tým studený front nebude zaujímavý. Zaujímavý bude tým, že prinesie tzv. špinavý dážď.

Na kvapky, ktoré budú vypadávať sa totiž naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré spolu s dažďom dopadnú k zemi. V ranných hodinách si tak nájdete poriadne zašpinené autá, záhradný nábytok, parapety, strechy a posiate vrstvou hnedých zrniek bude prakticky všetko, čo bude vystavené nočnému dažďu.

Prírode to pomôže

Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré. V tomto prípade síce dážď zašpiní takmer všetko, no prírode to výrazne pomôže. Saharský piesok, ktorý prúdi aj do našej oblasti totiž našej pôde pomáha.

 

Piesok zo Sahary totiž obsahuje veľké množstvo potrebných minerálov, ktoré sú pre rast rastlín potrebné, ako napríklad fosfor. Pre Amazonský prales je prúdenie zo Sahary životne dôležité. Bez prísunu týchto častíc, by jeho vegetácia nebola, ani zďaleka tak bohatá, ako ju dnes poznáme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd