Peter Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka medveďov
1 min. čítania
27.3.2024 17:26
1 min. čítania

Peter Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka medveďov

Peter Pellegrini Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk
Uložiť článok
Predseda parlamentu sa ešte chce stretnúť s ministrom životného prostredia. Pellegrini si nemyslí, že by sa rokovanie konalo v čase moratória pred druhým kolom prezidentských volieb.

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) nevylúčil mimoriadnu schôdzu parlamentu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka situácie s medveďmi. Na stredajšej tlačovej konferencii avizoval, že sa ešte stretne s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS). Nemyslí si, že rokovanie by sa konalo v čase moratória pred druhým kolom prezidentských volieb.

„Ide o relatívne kritickú situáciu,“ uviedol Pellegrini s tým, že aj s ministrom Tarabom budú o téme vo štvrtok (28. 3.) dopoludnia hovoriť. Diskutovať majú aj o tom, či počkať do plánovanej riadnej aprílovej schôdze, ktorá sa má začať 16. apríla, alebo bude potrebné zvolať rokovanie skôr.

Prvý týždeň po prezidentských voľbách

Pellegrini predpokladá, že zákon po veľkonočných sviatkoch ešte týždeň vydrží a parlament by sa mohol zísť hneď v prvý týždeň po prezidentských voľbách. Nemyslí si, že by sa rokovanie konalo v čase moratória, ktoré sa začne vo štvrtok (4. 4.), aby niekto nespochybňoval situáciu ako súčasť kampane.

Vláda na stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace. Návrh má umožniť v okolí miest a obcí vytvoriť 500 m bezpečnostnú zónu. Taraba ozrejmil, že ak by sa do nej dostal medveď, malo by byť jasné riziko stretu s človekom, a preto by mala byť možná jeho likvidácia bez správneho konania.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Peter Pellegrini, SMER-SD
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.