Archeológovia našli mikroplasty vo vykopávkach z 1. storočia. Ako sa tam dostali?

Archeológovia našli mikroplasty vo vykopávkach z 1. storočia. Ako sa tam dostali?
Ema Bazhaykin

Britskí vedci našli mikroplasty v historických vzorkách pôdy, ktoré archeológovia vykopali v 80. rokoch minulého storočia z hĺbky viac ako sedem metrov. Ide pritom o vykopávky z 1. storočia nášho letopočtu. 

Podľa štúdie výskumníkov z Univerzity v Yorku je to vôbec prvýkrát, čo boli mikroplasty nájdené v historických vzorkách pôdy. Tieto malé kúsky plastu, samozrejme, nepochádzajú zo začiatku prvého tisícročia. 

Mikroplasty kontaminovali pôdu postupne už od 60. rokov minulého storočia a teraz sa ukazuje, že majú negatívny vplyv nielen na životné prostredie a ľudské zdravie, ale ich prítomnosť bude mať dopad aj na celkový prístup k archeológii. 

 

Plasty z 80. rokov

Pri analýze vedci použili vzorky pôdy zozbierané v 80. rokoch minulého storočia v anglickom meste York a porovnali ich s čerstvo zozbieranou pôdou. Ako ukázal výskum, mikroplasty boli prítomné v archívnych aj nových vzorkách.

Mikroplasty sú malé kúsky plastu menšie než 5 milimetrov (čo je veľkosť jedného sezamového semienka) a vznikajú, keď sa väčšie plasty rozpadnú či už chemickou degradáciou, alebo fyzickým opotrebovaním na menšie kúsky.

V skúmanej pôde bolo identifikovaných celkovo 16 druhov plastov. Pochádzali z rôznych zdrojov vrátane úlomkov z väčších kúskov plastu, ako aj mikroplastov, ktoré sa bežne používali pri výrobe kozmetických produktov ešte do roku 2020.

 

Nová výzva pre archeológov

Prítomnosť plastov v archeologických vzorkách odborníkov znepokojuje. Keďže mikroplasty dokážu meniť chemické zloženie pôdy či vyvolať rozklad organických zvyškov, predstavujú hrozbu pre uchovávanie vzoriek pôdy a mohli by ohroziť vedeckú hodnotu pozostatkov. 

„Tento objav potvrdzuje to, čo sme mohli očakávať. Archeologické náleziská, ktoré sme kedysi považovali za nedotknuté, sú v skutočnosti kontaminované plastmi,“ povedal John Schofield z Univerzity v Yorku, spoluautor štúdie. „Sme si vedomí prítomnosti mikroplastov v oceánoch a riekach, ale teraz vidíme, že aj naše historické dedičstvo obsahuje toxické častice,“ dodal. 

V budúcich výskumoch vedci plánujú určiť, do akej miery kontaminácia ohrozuje hodnotu nálezov. Ich prioritou bude ďalší výskum vplyvu mikroplastov na archeologické vzorky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd