Denník N

Národy raz zomrú, lebo tak to treba.

autorský komentár k voľbám 2023 a 2024

Situácia sa javí tak, že zmyslom evolúcie súčasnej civilizácie je dopracovať sa ku celoplanetárne funkčnej spoločnosti. Od kmeňových krvilačných šarvátok, cez bitky medzi mestskými štátmi a kráľovstvami, cez národnostné koncepty vrcholiace veľkými vojnami o energetické zdroje a územia, máme na dosah zriadenie kontinentálnych únií, multikultúrnych celkov, ktoré spája rôznorodá zmes priorít. Ak sa podarí aj tento krok, núka sa ten ďalší a zároveň pravdepodobne posledný, čo sa týka pôsobenia ľudstva na planéte Zem.

Zdalo by sa, že dôvodom vývoja je z veľkej časti snaha zbaviť sa vojnových konfliktov. Tie okrem svojej nechutnej deštrukčnej povahy prinášajúcej smrť, sú brzdou vývoja vo všetkých smeroch ľudskej existencie. Argumenty o katalyzačných silách, ktoré „vďaka“ vojnám prinášajú technologické alebo medicínske inovácie, neobstoja. Z dostatočného odstupu totiž vidno alibistický balast, v ktorom si hovejú vďaka všeobecnej ľudskej krátkozrakosti.

Nie vojnové konflikty, ale energetické zdroje určujú možnosti a rozvoj ľudstva. Vojna zdroje požiera. A vo veľkom. To, čo je človek schopný dosiahnuť vplyvom vyhrotenej bizarnej situácie, je schopný aj v režime kľudu, mieru a kultivovaného rozvoja.

Serióznym dôvodom na obavy je aj vek našej hviezdy, Slnka. Strach tohto typu je nám však vzdialenejší ako strach z nedostatku energetických zdrojov, ktoré ťažíme zo Zeme. Uvažovať lokálne a krátkodobo je ľudstvu tak prirodzené, že iba mimoplanetárna katastrofa v podobe naozaj citeľnej slnečnej erupcie, ktorá vyradí z prevádzky všetky bezpečnostné systémy našej spoločnosti, by mohla upriamiť pozornosť hore. Lebo nie tam niekde je vesmír a my tu. My všetci sme v tom krutom a prázdnom vesmíre spolu. Ibaže nemáme zatiaľ možnosti ujsť, ak sa niečo u nás doma na Zemi celoplošne poserie.

Slnko sa nachádza približne v polovici svojej životnosti. Vekom zväčšuje svoj objem, časom sa dostane do momentu, keď exploduje. Dlho pred týmto momentom smrti hviezdy sa pochopiteľne na našej Zemi začne proces zmien podmienok tak dramatický, že jediným mysliteľným, bude ďalší evolučný krok. Ľudstvo bude nútené stať sa medziplanetárnym druhom. V podstate sa táto nutnosť stala aktuálnou už dávno. Je to pritom Slnko, ktorého obrovské množstvo energie dopadajúce na Zem, nie sme zatiaľ schopní ani efektívne uchovať a používať vo väčšom ako v regionálnom rozsahu.

Počas jazdy týmto nevyhnutným smerom, navzdory všetkým snahám tých, ktorí si podstatné a dôležité uvedomujú, počas rozvoja množstva zbytočných avšak život kultivujúcich náležitostí, akými sú umenie alebo šport, nás z času na čas ešte vždy príležitostne zavalí súbor tragédií v podobe nejakej vojny. Z rozhodnutí niektorých, z oddanosti množstva nedovzdelaných a úbohých, za aplauzu a oheňchŕliacich relativizujúcich a latentných, opäť nás, aj dnes, zabrzdila smrť. A berie aj veľkú časť našich krehkých a žalostne krátkych osobných životov, kradne nám čas.

Neprekvapí, že múzy upadajú do kómy. Že nie je energie na viac, ako na emocionálny vzdor. Že nie je chuť na bežné, na oslavy, na vernisáže.

A hľa, aj v tomto vyhrotenom balaste ľudskej malosti sa nájde dostatočne tupá masa, ktorá v kúte Európy, v bezvýznamnej vnútrozemskej krajinke s miniatúrnymi dejinami ukazuje zvyšku sveta, že jej je to všetko plne ukradnuté, že dokáže do čela vedenia svojej spoločnosti dosadiť ešte väčmi tupšiu skupinu egomasturbačných homofóbnych nedovzdelancov a hochštapleriek, ktorých priority sa násilným spôsobom chcú a chcú pripodobňovať dávno prekonaným mocipánskym ideám, ktoré by mali vstúpiť do dávno mŕtvej histórie, a ktoré svoju silu vykopávajú z hrobov starodávnych bitiek o posúvanie plotov, mávanie vlajok za plnohrdelného kriku kolektívnych oslavných spievaniek.

Veci národné a koncept národov ako takých raz zomrú, lebo tak to treba. Ale kým sa tak stane, tie posledné hnidy s bradami privysoko, budú ľudstvo brzdiť, kým ich neprevolíme.

JKKostaa

Teraz najčítanejšie

Kostaa

Kostaa

Jan Kostaa je umelec, kurátor, galerista, tatér, fotograf