Meeting at the European Parliament in Brussels

P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Európska centrálna banka (ECB) nadobúda čoraz väčšie presvedčenie, že rast miezd sa spomaľuje smerom k normálnejším úrovniam. Uviedol to v pondelok hlavný ekonóm ECB Philip Lane, pričom dodal, že tento vývoj potenciálne otvára dvere zníženiu úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

ECB dlhodobo poukazovala na rýchly rast miezd ako na zdroj obáv v súvislosti s ďalším vývojom inflácie a uviedla, že zníženie úrokových sadzieb zo súčasných úrovní bude možné až po tom, ako ekonomické údaje poukážu na zmierňovanie mzdových požiadaviek. Lane dodal, že výrazný rast miezd v posledných rokoch nad zvyčajnú úroveň bol nevyhnutný. „Teraz je však potrebné, aby sa situácia vrátila do normálu,“ dodal s tým, že ak údaje takýto vývoj potvrdia a s ním aj smerovanie inflácie k 2-percentnému inflačnému cieľu, môže začať ECB diskutovať o znížení úrokových sadzieb.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

„Ak sa odhady potvrdia, začne sa ECB viac zaoberať otázkou zmeny trendu predchádzajúceho zvyšovania úrokových sadzieb,“ uviedol Lane. Trhy v súčasnosti očakávajú, že ECB zníži úrokové sadzby v tomto roku o 90 bázických bodov, pričom k prvej redukcii by mala pristúpiť v júni, prípadne v júli.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices