Denník N

Slovenský február bol teplotou „najextrémnejší“ mesiac na celej planéte

Narcisy v Bratislave kvitli už v polovici februára. Foto - TASR
Narcisy v Bratislave kvitli už v polovici februára. Foto – TASR

Nikde na svete nebola vo februári taká vysoká odchýlka od priemernej mesačnej teploty ako na Slovensku.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Február 2024 bol na Slovensku z klimatickej stránky mesiac, aký sme ešte nezažili. Nikdy v dejinách na Slovensku nezaznamenali taký nadpriemerne teplý mesiac. Navyše práve na Slovensku bola vo februári teplotná odchýlka najvyššia na celej planéte.

Údaje o priemerných mesačných odchýlkach od roku 1940 nielen na Slovensku, ale v každom štáte na planéte zverejnil nedávno portál Our World in Data. Na tejto stránke sa dajú vyklikať jednotlivé krajiny. Údaje ukazujú, ako veľmi sa teplota v danej krajine a mesiaci líšila od priemernej hodnoty v rokoch 1991 až 2020. Portál vychádza z údajov služby ERA 5 európskeho programu Copernicus.

Tieto údaje ukazujú, že tohtoročný február bol na Slovensku o 6,7 stupňa Celzia teplejší ako priemerný február v rokoch 1991 až 2020. Nikdy v dejinách od počiatku meraní nebola teplota o toľko vyššia, ako je priemer.

Za posledných 74 rokov boli iba tri mesiace, keď mesačná teplota na Slovensku prekonala priemer rokov 1991 až 2020 o 4 stupne Celzia: február 2016, apríl 2018 a január 2023. Neprekvapí, že ide o mesiace za posledných osem rokov.

Skok na odchýlku takmer 7 stupňov Celzia počas tohtoročného februára bol enormný.

Február na Slovensku bol "extrémny" nielen na slovenské pomery, ale aj na tie svetové. Podľa údajov Our World in Data

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie