• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Šéf ukrajinskej SBU priznal atentáty proti spolupracovníkom Kremľa

  • 15:51 27.03.2024
  • Kyjev
Šéf ukrajinskej SBU priznal atentáty proti spolupracovníkom Kremľa

Ukrajinské tajné služby vykonávajú atentáty na ľudí zodpovedných za vojnové zločiny a útoky proti ukrajinským občanom.

V rozhovore pre súkromnú ukrajinskú televíznu stanicu ICTV to povedal šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Maľuk, informuje televízia Sky News.

Maľuk v rozhovore priblížil operácie vykonávané tajnými agentmi, ktoré sú zamerané na likvidáciu ukrajinských občanov spolupracujúcich s Kremľom. „Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Ale môžem poskytnúť niektoré podrobnosti,“ povedal Maľuk. Akonáhle sa konkrétne spravodajské informácie potvrdia, SBU dostane od civilných orgánov súhlas na vykonanie útoku, uviedol.

Medzi najznámejšie prípady patrí atentát na Vladlena Tatarského, ruského prokremeľského vojnového blogera pôvodom z Ukrajiny. Zahynul minulý rok pri výbuchu v petrohradskej kaviarni. Terčom útoku sa podľa Maľuka stal pre svoju priamu účasť v bojoch na Ukrajine a výzvy na likvidáciu Ukrajincov.

Šéf ukrajinskej tajnej služby spresnil, že agenti oklamali sprostredkovateľku Dariu Trepanovovú, aby sošku s výbušninou odovzdala Tatarskému. Podľa Maľuka sa SBU zabitím Tatarského nechváli, ale smrť si zaslúžil za týranie ukrajinských vojnových zajatcov.

Obeťou atentátu sa stal aj bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Iľja Kyva, ktorý vystupoval proti nezávislosti Ukrajiny a bol na úteku pred kyjevskými úradmi. Bol odsúdený za vlastizradu a spolupracoval s ruskou FSB, až kým ho útočník z bezprostrednej blízkosti nezastrelil.

Terčom nevydareného útoku bol ukrajinský občan Zachar Prelepin, vysoký policajný predstaviteľ v separatistickej Luhanskej oblasti na Ukrajine. Podľa Maľuka verejne vyzýval na vraždenie Ukrajincov. Pri výbuchu vo svojom vidieckom dome v Luhansku v roku 2022 utrpel ťažké zranenie. Pri výbuchu však zahynulo niekoľko iných policajtov.

Výbuch prežil aj Igor Kornet, policajný funkcionár v Luhanskej oblasti spolupracujúci s Ruskom.

Maľuk dodal, že ukrajinské tajné služby sa pokúsili o bombový atentát na ruského prokremeľského politického filozofa Alexandra Dugina. Ten si však nečakane vymenil auto so svoju dcérou a výbuch tak zabil ju.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

DNES - 7:01Zahraničné

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade.

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

DNES - 6:56Zahraničné

Bieloruská hekerská aktivistická skupina vyhlásila, že sa nabúrala do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB v tejto krajine.