Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odsúdený bol za prechovávanie marihuany pre vlastnú spotrebu

ta3
27.3.2024 14:46

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi odsúdenému za prechovávanie marihuany pre vlastnú spotrebu na trest odňatia slobody v trvaní 10 rokov, z ktorého si už odpykal viac ako 5 rokov a 4 mesiace vo väzení s najprísnejším maximálnym stupňom stráženia.

Zuzana Čaputová
TASR/Jaroslav Novák

Zvyšok trestu mu prezidentka odpustila pod podmienkou, že po dobu 4 rokov a 8 mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin. 

Kladne hodnotený bol aj z ústavu na výkon trestu

Omilostený muž ako spolupáchateľ marihuanu kúpil, priviezol a prechovával vo väčšom rozsahu, no neobchodoval s ňou. Okrem posudzovaného odsúdenia v minulosti nebol súdne trestaný, nespáchal ani priestupok, pracoval a viedol riadny život. Veľmi kladne hodnotený bol aj z ústavu na výkon trestu. Po prepustení môže navyše výrazne pomôcť svojej rodine, najmä starým rodičom, ktorí trpia onkologickým ochorením. 

Prezidentka sa plne stotožňuje s myšlienkou, že drogovú trestnú činnosť je potrebné primerane postihovať. Vzhľadom na osobu odsúdeného, okolnosti spáchaného trestného činu a nižšiu spoločenskú nebezpečnosť jeho konania však považuje doposiaľ vykonaný trest za dostatočný, a to aj s prihliadnutím na prebiehajúcu celospoločenskú diskusiu o neprimeranosti trestov ukladaných za držanie marihuany pre vlastnú spotrebu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok