Na Slovensku sú oblasti, kde vôbec nemajú tohto lekára. A pacientov stále pribúda...

Na Slovensku je málo detských neurológov, najmä epileptológov. Pacientov s epilepsiou však pribúda. Pri príležitosti Svetového dňa povedomia o epilepsii na to upozornili lekári.

27.03.2024 13:00
prevencia, prehliadka, lekárka, gynekológ Foto:
Detských neurológov je málo.
debata

Primárka oddelenia detskej neurológie Detskej fakultnej nemocnice Košice Eva Zavadilíková priblížila, že aktuálne je na Slovensku asi 10 000 detských pacientov s epilepsiou. Ich počet podľa nej bude narastať.

„Tento náš predpoklad vyplýva napríklad z jasnej situácie, ktorú v aktuálnej medicíne a jej pokrokoch vidíme, a to hlavne v neonatologickej medicíne, kde sa rodí veľa predčasne narodených detí a neonatológovia už dokážu zachrániť a vypiplať vysoko rizikových predčasne narodených novorodencov, ktorí sa však následne stávajú našimi pacientami na celý život," vysvetlila.

žena, dôchodkyňa, pacient, demencia, alzheimer, choroba, staroba Čítajte viac Jednoduchý domáci test s hodinami napovie, či blízky trpí demenciou

Pacienti musia hľadať inde

Okrem toho je podľa detského neurológa Gonzala Alonsa Ramosa Riveru problémom aj fakt, že detských neurológov a najmä epileptológov je málo. „Už teraz sú časti Slovenska bez detského neurológa, čo znamená, že ho pacienti musia hľadať inde. Z toho vyplýva veľký tlak na špecialistov a dlhé čakacie doby na vyšetrenie," ozrejmil.

Odborníci vidia riešenia vo vytváraní lepších podmienok pre lekárov či v skrátení doby prípravy na atestáciu. „Riešenie je možné len systémové s účasťou všetkých jednotlivých zložiek vrátane ministerstva zdravotníctva a poisťovní. Veď práve zdravotnej poisťovni by malo najviac záležať na tom, aby svojmu klientovi vedela poskytnúť adekvátnu zdravotnú starostlivosť v odbornej ambulancii, no zatiaľ vidíme len pravý opak," skonštatovala Zavadilíková.

debata chyba
Viac na túto tému: #neurológ #epilepsia #neurológia