Dobré noviny
Dobre si doma skontrolujte lekárničku. Z predaja sťahujú známy sirup na kašeľ pre deti aj dospelých
Simona Gálová
Simona Gálová

Dobre si doma skontrolujte lekárničku. Z predaja sťahujú známy sirup na kašeľ pre deti aj dospelých

Ilustračné fotografie.
Ilustračné fotografie. — Foto: Freepik

Liek pomáha zrieďovať hlieny a podporuje vykašliavanie.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) upozorňuje, že z obehu sťahuje známy sirup na kašeľ pre deti aj dospelých. „Liek sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dôvodom stiahnutia predmetných šarží lieku je nedostatok v kvalite – potenciálna prítomnosť častíc v lieku z tesniaceho uzáveru,“ varujú odborníci.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=157792955230232&set=a.105946257081569

Ide o ACC 20 mg/ml perorálny roztok pre deti a dospelých (sol por 1x100 ml), ktorý pomáha zrieďovať hlieny a podporuje vykašliavanie. „Má tiež antioxidačný účinok a tým zabezpečuje ochranu buniek pred škodlivými voľnými radikálmi, takto chráni napríklad bunky v pľúcnom tkanive pred poškodením,“ uviedli odborníci, no upresnili, že z predaja sťahujú konkrétnu šaržu.

„Sťahovanie predmetného lieku sa vzťahuje na šaržu MP3216 s exspiráciou do júla 2025 a na šaržu NB2001 s exspiráciou do septembra 2025,“ vysvetlili s dodatkom, že na trhu sú dostupné iné lieky s obsahom acetylcysteínu, prípadne iné mukolytiká aj v liekových formách vhodných pre deti. „O vhodnej liečbe je potrebné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom,“ uzavreli.

Už ste čítali?