Pripomíname si bombardovanie aj oslobodenie Nitry
27. marec 2024

Včera sme si pripomenuli výročie bombardovania Nitry – dňa, ktorý navždy poznačil dejiny nášho mesta. Pred 79 rokmi, 26. marca 1945, sem dopadlo 166 sovietskych bômb, ktorých cieľom mali byť fašistické štáby v kasárňach a na Párovciach. Podobne, ako to vychádza tento rok, sa blížila Veľká noc a na jarmok v centre Nitry prišlo veľa ľudí z vidieka. Tragédia bola o to trpkejšia, že Nemci Nitru opustili dva dni pred bombardovaním. Medzi obeťami bolo len 5 vojakov Wermachtu a 8 slovenskej armády. Zvyšok tvorili civilisti.

Pri tejto príležitosti sme si boli uctiť pamiatku všetkých zasiahnutých bombardovaním. Viceprimátor Nitry Miloslav Špoták položil kytice na dve hrobové miesta na Mestskom cintoríne, kde spočinulo 345 obetí tejto tragédie.

Zároveň vás v stredu 3. apríla o 14. hodine pozývame na slávnostné zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Nitry spod fašistickej nadvlády. Konať sa bude pri Pamätníku víťazstva pred budovou Okresného úradu (Štefánikova trieda 69). Položením vencov a kvetov k Pamätníku víťazstva si zástupcovia mesta, samosprávneho kraja aj ozbrojených síl SR pripomenú krvavé udalosti vojny a najmä deň, ktorý pre Nitru znamenal slobodu.

(red)
foto: archív mesta


Najčítanejšie správy
Majstri!
25. apríl 2024
Čaká nás už druhá Primátorská kvapka krvi v tomto…
24. apríl 2024
Deň advokácie: Využite bezplatnú právnu pomoc na…
23. apríl 2024
Registrácia predajcov na Vianočné trhy v Nitre…
22. apríl 2024