Autor textu: Peter Bercik
27.03.2024

Študenti z košickej filmovej školy uspeli v súťaži Zlatá klapka

Druháci si z Bratislavy odniesli dve prvenstvá a jedno čestné uznanie

Študenti z košickej filmovej školy (zľava) Lea Miháľová, Mátyas Tomojka a Timea Dutkovičová. Foto: SŠUPF

Veľký úspech dosiahli študenti Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach. V dvanástom ročníku celoslovenskej súťaže Zlatá klapka v audiovizuálnej a multimediálnej tvorbe detí a mládeže získali dve prvé miesta, jedno čestné uznanie a päť finálových nominácií. V kategórii Strih sa z víťazstva tešil študent druhého ročníka Mátyas Tomojka s videom o tíme, ktorý sa pripravuje na olympiádu robotov. „Bol som trochu prekvapený, že som vyhral a veľmi ma to potešilo. Pár sekúnd som len stál na pódiu, kým som si uvedomil, prečo tam stojím a čo držím v rukách. Ďakujem rodičom a priateľom za podporu a škole za príležitosť,“ povedal Mátyas, ktorého nominovali aj v kategórii Kamera. V kategórii Videoklip najviac presvedčila porotu druháčka Lea Miháľová s pesničkou Marty Kubišovej Modlitba o okupácii Československa v roku 1968 vojskami Varšavskej zmluvy.

„Som nadšená, cítim, že ma toto ocenenie posúva v mojej tvorbe vpred. Dúfam, že si ľudia významnú hudobnú osobnosť Marty Kubišovej zapamätajú aj prostredníctvom tohto videa,“ povedala Lea, ktorú tiež nominovali aj v kategórii Kamera. Čestné uznanie v kategórii Spravodajstvo si prebrala študentka druhého ročníka Timea Dutkovičová. „Som rada za čestné uznanie, je úžasný pocit byť ocenený za prácu, ktorú som tvorila spolu so spolužiakmi, za čo som im neskutočne vďačná. Uznanie poroty beriem ako motiváciu posúvať sa vpred a naďalej pracovať na sebe a na veciach, ktoré ma napĺňajú a robia mi radosť,“ povedala Timea. Finálové nominácie si vyslúžili aj Patrik Roger Portella v kategórii Výkon pred kamerou, Tomáš Cicoň v kategórii Artový dokument a Hana Volšíková v kategórii Videoklip.

"Som hrdá na študentov našej školy, ktorí dennodenným úsilím a šikovnosťou zhmotňujú teoretické i praktické vedomosti a zručnosti získané na pôde filmovej školy. Veľká vďaka patrí, samozrejme, aj pedagógom, pretože zožaté úspechy študentov sú aj ich úspechmi. Pevne verím, že aj napriek narastajúcej konkurencii ich to bude motivovať k ešte lepším a vyšším tvorivým výkonom. K oceneniam im srdečne blahoželáme a ďakujeme, že takto úspešne reprezentovali a urobili dobré meno našej škole“, uviedla riaditeľka SŠUP filmovej v Košiciach Danka Kováčová. Súťaž Zlatá klapka vyhlasuje ministerstvo školstva a jej hlavným organizátorom je Základná umelecká škola Jána Albrechta Bratislava. Do 12. ročníka prihlásilo svoje diela 150 študentov z 26 škôl z celého Slovenska. Výsledky súťaže vyhlásili minulý týždeň v Dome kultúry Zrkadlový háj v Bratislave. 

pic
Študenti z košickej filmovej školy so svojimi pedagógmi. Foto: SŠUPF
pic
Na vyhlasovaní výsledkov Zlatej klapky. Foto: SŠUPF
pic
Mátyas Tomojka (v strede) preberá cenu v kategórii Srih. Foto: SŠUPF
pic
Lea Miháľová s cenou v kategórii Videoklip. Foto: SŠUPF
pic
Zo slávnostného vyhlasovania výsldkov 12. ročníka Zlatej klapky. Foto: SŠUPF

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]