Denník N

Ráno s NHL: Ďalší deň, ďalšie dva rekordy. O Slafkovského zlepšení hovorí graf aj trénerovo rozhodnutie v poslednej minúte

Juraj Slafkovský bodoval už ôsmy raz za sebou. Foto – TASR/AP
Juraj Slafkovský bodoval už ôsmy raz za sebou. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď skaut Montrealu Nick Bobrov hovoril svojim spolupracovníkom v Montreale, prečo by mali draftovať Juraja Slafkovského, spomenul aj to, že už v mladom veku dokázal veci ako nikto predtým.

„Hokejoví historici si všímajú, čo sa mu podarilo a v akom veku. Hrať na majstrovstvách sveta v 16 rokoch je bezprecedentné. To nespravil nikto, ani v 70. či 80. rokoch. To, čo dokázal počas draftového roku, je takisto bezprecedentné,“ odkazoval Bobrov na to, že sa stal najužitočnejším hráčom olympiády v sedemnástich rokoch.

Slafkovský pokračuje v bezprecedentných veciach aj v Montreale. Asistenciou pri nočnom víťazstve 2:1 nad Coloradom dosiahol hneď dva tínedžerské klubové rekordy.

Bodoval už v 8. zápase za sebou, čím vyrovnal svoj vlastný rekord z januára a februára. Dovtedy žiadny tínedžer v histórii Montrealu nemal dlhšiu ako 6-zápasovú sériu.

Bol to už jeho 40. bod v tejto sezóne, čo sa takisto nikdy nepodarilo žiadnemu tínedžerovi. Doterajší klubový rekord držal Mario Tremblay, ktorý mal v sezóne 1974 – 1975 39 bodov.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa pravidelne venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Graf Slafkovského zlepšenia

Juraj Slafkovský odohral v NHL už 110 zápasov a získal v nich 50 bodov. Jeho progres je veľmi dobre vidieť, keď si týchto 110 zápasov rozdelíte na 11 častí po 10 zápasov.

Z grafu je vidno, že kým v prvých sedemdesiatich zápasoch si na NHL ešte len zvykal, v posledných štyridsiatich sa už dostal na vyššiu úroveň.

Bodom zvratu bolo jeho zaradenie do prvého útoku a prvej presilovky, no pravidelnosť, s akou od decembra boduje, je na mladého hráča obdivuhodná.

Pozrite sa, proti komu hral

Slafkovský dosiahol terajšiu 8-zápasovú sériu počas veľmi náročného zápasového rozvrhu.

Montreal počas neho nastúpil proti piatim tímom, ktoré patria k favoritom na Stanley Cup: Torontu, Bostonu, Edmontonu, Coloradu a Vancouvru. Ďalšími súpermi boli Seattle, Calgary a Columbus.

O kvalite súperov svedčí aj to, že hráči Montrealu strelili v týchto 8 zápasoch iba 18 gólov, čo je v priemere 2,25 gólu na zápas. Len proti Seattlu a Columbusu dali viac ako dva góly.

Slafkovský v tomto období získal 9 bodov, čo znamená, že sa pričinil o polovicu gólov svojho tímu.

Prvú osemzápasovú sériu v januári a vo februári dosiahol pri jednoduchšom programe. Súpermi vtedy boli Islanders, Pittsburgh, Washington, Dallas, St. Louis, Anaheim, Rangers a opäť Washington.

Montreal vtedy strelil 27 gólov, čo je v priemere 3,375 na zápas.

Z malých vecí vznikajú veľké

V čase, keď Slafkovský bodoval veľmi zriedkavo, ho tréneri upokojovali tým, že sa musí sústrediť na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie