Dobré noviny
List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve
Romana Mináriková
Romana Mináriková

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

— Foto: archív Mariána Takáča, Zanya.sk

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína si pre Dobré noviny rodák z Galanty. Marián sa sa nezľakol obrovskej chudoby a po boku krásnej Lim zvládol aj kultúrny šok.

Mala to byť len dovolenka s kamarátmi, no na potulkách po Vietname ho zaujalo neznáme dievča. Očarilo ho natoľko, že zrušil spiatočný let a domov sa nevrátil takmer sedem rokov. Aj takto svoje životné dobrodružstvo opisuje Marián Takáč, rodák z Galanty, ktorý sa nezľakol ani chudoby pri kávových plantážach. Svoju novú vietnamskú rodinu naučil férovo zarábať a hoci kávu nikdy predtým nepil, porozumel jej tajomstvu a voňavými kávovými zrnkami roky teší aj rodákov zo Slovenska. 

V rozhovore pre DOBRÉ NOVINY hovoril o tajomnej správe, ktorá jeho dovolenku odrazu zmenila na nový život uprostred vietnamskej kávovej plantáže, ale aj o tom, kde môžu Slováci ochutnať zrnká kávy, na ktoré spolu so svojou novou rodinou deň čo deň poctivo dozerá. Rozprávala sa s ním Romana Mináriková.

V článku sa dozviete:

  • Ako Mariánovi návrat z dovolenky prekazilo neznáme dievča, 
  • aké problémy čakali Slováka uprostred kávovej plantáže vo Vietname,
  • či svoje rozhodnutie opustiť Slovensko niekedy oľutoval,
  • kde sa dá ochutnať Mariánova káva.

Dovolenka, ktorú prerušila tajomná správa

Marián mal práve tesne po tridsiatke a povedal si, že by chcel vyskúšať čosi iné. Nikdy nebol priveľký cestovateľ a ani sedavá práca z neho nerobila dobrodruha. Tentoraz však chcel čosi zažiť. „Presvedčil som troch kamarátov na mesačnú dovolenku v plážovom mestečku Nha Trang, ktoré je známym letoviskom vo Vietname,“ začína rozprávať príbeh, ktorý sa začal písať v roku 2016.

Foto: archív Mariána Takáča

Zatiaľ čo si užíval dovolenku na pláži, nadchýnal sa pre miestnu krajinu a uvoľnený životný štýl, osud preňho pripravoval poriadnu zápletku. Pár dní pred odletom mu totiž na telefóne pípla správa od dievčaťa menom Lim, o ktorom nikdy predtým nepočul.

Bláznovstvo v cudzej krajine

„Chcelo sa naučiť po anglicky. Vysvitlo, že je z etnickej menšiny, ktorá pri 140 km vzdialenom meste Dalat už celé generácie pestuje kávu,“ spomína si Marián. V tej dobe sa o kávu veľmi nezaujímal a ani ju nepil, no trochu koketoval s myšlienkou, že si dovolenku predĺži a toto bola výborná zámienka. Namiesto cesty na letisko sa teda ocitol v taxíku, ktorý smeroval k úplne neznámemu dievčaťu na úplne neznáme miesto.

Foto: archív Mariána Takáča

„Ako sa patrí, nechala ma 45 minút vymrznúť. Vôbec som si nevšimol, že ide o horské mesto s nadmorskou výškou 1500 m. V tej dobe sa mi hlavou vynárali myšlienky, či som vôbec normálny na „staré kolená“, robiť takéto bláznivé rozhodnutia a zostať v cudzej krajine, pričom sa kľudne mohol ukázať nejaký chlap,“ smeje sa dnes. Keď potom uvidel tú útlu mladu ženu kráčať k sebe, uvedomil si, že je ešte krajšia ako na fotografiách a aj napriek lámanej angličtine si rýchlo padli do oka. A zrazu si nedokázal predstaviť, že odletí naspäť na Slovensko.

Materiál na ženenie?

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?