Denník N

Na nakrútenie videa presvedčil Kate jej svokor, kráľ Karol III., hovorí odborníčka na kráľovskú rodinu

Princezná Catherine vo videu priznala, že sa lieči na rakovinu. Foto - TASR/AP
Princezná Catherine vo videu priznala, že sa lieči na rakovinu. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Mnohí sa jednoducho nezmierili s tým, že princezná z Walesu v januári absolvovala operáciu a tri mesiace sa bude liečiť. V súčasnosti, keď vidíme, že aj známe osobnosti sa fotia pomaly na operačnom stole či hneď po zákroku, aby vyslali odkaz na sociálne siete, sa tento prístup Kensingtonského paláca vymykal normálu,“ hovorí česká expertka na kráľovskú rodinu Irena Cápová.

V rozhovore vysvetľuje zverejnenie videa, na ktorom princezná Catherine oznámila, že má rakovinu, aj jej odlišný prístup oproti tomu, aký si zvolil kráľ Karol III., ktorý od začiatku komunikoval, že podstupuje liečbu.

„Celý tento prípad otvára otázku, kde sa končí právo verejnosti na informácie a kde sa začína právo jednotlivca na súkromie v tých najintímnejších problémoch,“ hovorí Cápová.

V piatok večer bolo publikované video, na ktorom britská princezná Catherine uviedla, že podstupuje liečbu na rakovinu. Prekvapilo vás jej oznámenie alebo ste ho očakávali?

Bola som od začiatku presvedčená, že princezná z Walesu ohľadne svojho zdravia komunikuje transparentne a jasne. V januári oznámila, že podstupuje rozsiahlu operáciu v brušnej oblasti a že ju potom čaká trojmesačná liečba. Tak to aj bolo. Medzitým však vzniklo obrovské množstvo konšpiračných teórií, ktoré šírili predovšetkým americké médiá. Tie špekulovali o takých nezmysloch, ako sú plastické operácie, čo je v britskej kráľovskej rodine úplne nereálne. Bolo však jasné, že sa to týka zdravia, čomu napovedal aj fakt, že skutočne nekomunikovala, nebolo ju vidieť na verejnosti a bolo zrejmé, že sa okolo nej zomkla najbližšia rodina, a to nielen rodina princa Williama, ale aj jej vlastná, teda Middletonovci. Vytvorili okolo nej takpovediac ochranný val. Jej mama Carol sa k nim domov nasťahovala a bolo evidentné, že Catherine má zdravotné problémy a musí ležať. Babička Carol prišla pomáhať s deťmi – už len z toho bolo jasné, že pôjde o niečo vážne. Že ide o onkologické ochorenie, je smutnou správou, ktorú som nečakala.

Prečo?

Vieme, že princezná podstúpila v januári operáciu v Londýne a Kensingtonský aj Buckinghamský palác informovali, že nejde o rakovinu. Lenže potom to vyšlo najavo. Vo videu zverejnenom v piatok princezná priznala, že keď podstupovala operáciu, zdalo sa, že nejde o problém onkologického charakteru. Nasledujúce testy však ukázali, že sa v jej tele našli rakovinové bunky. A ako sama povedala, postupuje preventívnu chemoterapiu. Ide teda o závažné ochorenie a myslím si, že aj na tom, ako sa princezná tvárila, hoci bola veľmi statočná, vidno, že aj ona je tým otrasená.

Prekvapila vás forma, akú si princezná Catherine na oznámenie svojho zdravotného stavu vybrala?

Áno, pretože v britskej kráľovskej monarchii nie je zvykom nakrúcať takéto videá na súkromné témy. Princezná Catherine nakrútila mnoho videí, napríklad v období covidu, aby podporila rodičov, ktorí boli tiež doma s deťmi. Princezná z Walesu podporuje mentálne zdravie a rozvoj najmenších detí; v tomto smere vytvorila niekoľko motivačných videí. Takisto natočila video na podporu britského zdravotníctva, keď s princom Williamom a deťmi stáli pred domom a tlieskali zdravotníkom. Že by si sadla na lavičku v parku neďaleko ich domu a povedala takú zásadnú vec o sebe, to bolo unikátne.

Podľa informácií, ktoré už boli zverejnené, ju na nakrútenie videa presvedčil jej svokor, panovník Karol III., ktorý sa momentálne takisto lieči na rakovinu. Je o nich známe, že majú k sebe blízko. O britskom kráľovi sa vie, že má Catherine veľmi rád.

Video publikované na sociálnych sieťach prišlo po týždňoch, ktorým vládli konšpirácie a rôzne teórie o tom, kam zmizla princezná Catherine a čo sa s ňou stalo. Niektoré z konšpirácií boli smiešne, iné desivé. Tá vlna však bola obrovská – BBC uviedla, že vznikali konšpirácie o konšpiráciách. Očakávali ste takéto reakcie britskej verejnosti najmä vzhľadom na to, že princezná Catherine patrí medzi najobľúbenejších členov britskej kráľovskej rodiny?

Žijeme vo svete, kde veľké množstvo spravodajských tém nastoľujú sociálne siete – keď sa preberá to, čo na Instagrame, Facebooku alebo TikToku napíše politik alebo nejaký influencer. Sociálne siete dávajú hlas ľuďom, ktorí nemajú žiadnu legitimitu či odbornosť. Navyše väčšina konšpiračných teórií nevznikla v Británii, ale predovšetkým v USA, Austrálii či v Ázii, kde je britská kráľovská rodina veľmi populárna. V americkom bulvári pracuje viacero takzvaných kráľovských komentátorov, ktorí si hľadajú témy a nemajú problém konšpirovať. Objavili sa napríklad správy, že manželstvo Catherine a Williama sa rozpadá, pretože na fotke s deťmi princezná nemá zásnubný prsteň a veď aj Kim Kardashian prestala nosiť prsteň, keď sa jej vzťah s Kanyem Westom rozpadal. To sa mi zdá úplne absurdné. Princezná Catherine si svoj slávny prsteň dala dole, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie