Rozmarín lekársky: Účinky na zdravie a využitie aromatickej rastliny

Rozmarín lekársky: Účinky na zdravie a využitie aromatickej rastliny
Zdroj foto: Getty images

Rozmarín používame v kuchyni. Má však okrem aromatických vlastnosti aj zdravotné benefity? Áno. Pýši sa viacerými pozitívnymi účinkami na zdravie človeka. Spoznajte ho viac..

Charakteristika

Rozmarín je rastlina s charakteristickou arómou často využívaná v kuchyni. Formy spracovania rozmarínu sú rôznorodé a pýši sa mnohými pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Poznáte všetky zdravotné benefity rozmarínu a jeho využitie?

Rozmarín lekársky je využívaný v ľudovom liečiteľstve, ajurvede a celkovo v prírodnej medicíne. Rozmarín je známy najmä ako aromatické chutné korenie mäsa, rýb a zeleniny. Disponuje antioxidačným mikrobiálnym účinkom.

Zdravotné účinky, zloženie, pestovanie a mnoho iných zaujímavých informácií sa dočítate v článku.

Rozmarín lekárky v skratke

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) patrí do čeľade hluchavkovitej. Jedná sa o drevitú viacročnú rastlinu, ktorá môže dorastať do výšky 150 cm. Charakteristické početné ihličkovité listy, pričom kvety majú bledé sfarbenie.

Rozmarín sa pre vzhľad vôňu používa najmä ako okrasná rastlina v záhradách, no jej listy možno spracovať a využiť v kuchyni. Majú príjemne horkastú chuť a charakteristickú arómu.

Rozmarín je využívaný najmä v rámci talianskej a francúzskej kuchyne.

Rozmarín lekársky je pestovaný už od stredoveku. V rôznych krajinách sa využíval ako súčasť voňaviek, aromatických olejov či ako súčasť kadidla pre výnimočné chvíle.

V stredoveku bol symbolom lásky, manželstva a vernosti.

Rozmarín pochádza z oblasti Stredozemného mora, no v súčasnosti sa pestuje v mnohých krajinách, a to najmä ako okrasná rastlina.

Konzumácia rozmarínu podporuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. Pôsobí ako prírodný antioxidant, podporuje funkciu obličiek a tráviacej sústavy.  

Formy spracovania a využitia Rozmarínu

Listy rozmarínu sú veľmi aromatické a využívajú sa čerstvé i sušené.

Najčastejšie je možné rozpoznať vetvičku rozmarínu v kuchyni pre dochutenie mäsa alebo rýb. Na vnútorné užitie je možné kúpiť čerstvý sušený rozmarín, korenie, hotové čajové zmesi tinktúry.

V súčasnosti je možné kúpiť i rozmarín vo forme výživového doplnku v tabletách. Jedná sa najmä o produkty pre podporu celkového zdravia a močového systému. 

Vďaka vôni je rozmarín využívaný v kozmetických produktoch, ako sú šampóny a mydlá. Známy je rozmarínový olej. Aromatické listy sa využívajú ako náplň do vonných produktov, vankúšikov či okrasných vencov. 

Rozmarínový odvar na vonkajšie použitie podporuje zdravie pokožky, celkové uvoľnenie tela i mysle. Rastlina je vhodná na elimináciu mastnej pokožky a ekzémov.

Formy spracovania:

  • Čerstvé listy rastliny
  • Sušené listy rastliny
  • Drvená zmes - korenie
  • Čajová zmes
  • Tinktúra
  • Rozmarínový olej
  • Extrakt vo výživovom doplnku
  • Súčasť kozmetického produktu
  • Súčasť aromatického výrobku

Rozmarínový čaj - vetvičky a listy rozmarínu v šálke
Rozmarínový čaj z listov rastliny (čerstvé, sušené alebo čajová zmes). Zdroj foto: Getty images.

Zloženie a obsah živín

Rozmarín obsahuje vitamíny, minerály, silice, éterické oleje, triesloviny, flavonoidy a mnohé iné výživné látky.

Vitamíny skupiny A, B, C, minerály železo, vápnik, horčík, mangán, fosfor či meď.  Rozmarín je pomerne bohatý na omega 6-kyseliny omega-3 kyseliny.

Hlavnou aromatickou látkou, ktorá je pre rozmarín lekársky typická, sú éterické oleje cineol a borneol.

Za svoju výraznú arómu a dezinfekčným účinkom vďačí rozmarín siliciam a za svoje antioxidačné pôsobenie najmä flavonoidom.

Polievková lyžica rozmarínu má približne 1,7 g a 2,2 kcal.

Výživové hodnoty na 100 g čerstvej rastliny:

  • energia - 131 Kcal
  • sacharidy - 20,7 g
  • proteíny (bielkoviny) - 3,3 g
  • lipidy (tuky) - 5,8 g

Charakteristické vetvičky rastliny Rozmarínu položené na dreve
Charakteristické vetvičky rastliny Rozmarínu. Zdroj foto: Getty images.

Vnútorné použitie

Aké sú účinky rozmarínu na zdravie?

Podpora imunitného systému a obranyschopnosti

Účinky rozmarínu lekárskeho majú pozitívny vplyv na obranyschopnosť organizmu. Podporuje správnu činnosť imunitného systému disponuje antioxidačnými vlastnosťami.

Pomáha na reumatickú bolesť kĺbov, nervov svalov a pôsobí protizápalovo. Vďaka obsahu výživných látok blahodarne vplýva na celkové zdravie tela.

Podpora cievneho systému a prekrvenia organizmu

Rozmarín lekársky podporuje činnosť cievneho obehu. Prekrvuje organizmus a zlepšuje prietok krvi i do periférnych častí tela vrátane nôh a rúk. Bojuje proti nízkemu tlaku.

Rozmarín tak uvítajú jedinci trpiaci na studené končatiny i v dôsledku nízkeho krvného tlaku. Podpora rozprúdenia krvného obehu je možné aj vmasírovaním  končatín rozmarínovým olejom.

Podpora nervového systému a psychiky

Rozmarín podporuje koncentráciu, sústredenie vďaka lepšiemu prekrveniu ciev mozgu.

Rastlina posilňuje nervový systém a je odporúčaný pri psychickom vypätí. Látky obsiahnuté v rozmaríne ochraňujú mozgové bunky a pomáhajú znižovať riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení.

Podpora tráviacich procesov

Rozmarín pomáha podporiť trávenie, redukovať nadúvanie, plynatosť pocit nafúknutého brucha. Podporuje chuť do jedla.

Rozmarín lekársky je známa kuchynská bylinka, ktorá podporuje tvorbu žalúdočných štiav žlče a celkovo tak zlepšuje tráviace pochody.  

Močopudný účinok a podpora vylučovacieho systému

Rozmarín je rastlina využívaná v súvislosti so zdravotnými problémami s obličkami a zápalmi močových ciest.

močopudný účinok, podporuje odvodnenie a prečistenie organizmu. Odstraňuje z tela nadbytočnú vodu a prečisťuje tak obličky i močové cesty. Pozitívne vplýva i na tok lymfy a lymfatický systém.

Podpora uvoľnenia tela i mysle

Aromaterapia pomocou rozmarínového oleja je pomerne obľúbená. Inhalácia vzduchu s arómou rozmarínu pomáha znižovať stres, napätie a navodzuje relaxáciu tela mysle.

Stimuluje nervovú činnosť, tlmí bolestivé migrény a podporuje koncentráciu. Jeho dezinfekčné účinky prečistia okolitý vzduch.

Vonkajšie použitie

A čo vonkajšie využitie?

Podpora zdravia stavu pokožky a vlasov

Rozmarínový olej, masť či kozmetický produkt s jeho obsahom má pozitívny vplyv na stav pokožky. Zlepšuje zdravie pokožky hlavy nakoľko má rastlina protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.

V súčasnosti je rozmarín populárnou zložkou v produktoch na vlasy pre ich posilnenie a rýchlejší rast. Rozmarínová voda, tonikum či olej sú využívané pre zdravý rast vlasov a kvalitu vlasovej pokožky.

Vhodne pôsobí na mastnúproblematickú pleť. Rozmarínový extrakt má antimikrobiálne vlastnosti, a tak je využiteľný i pri akné či dermatitíde.

Zber a skladovanie

Ako na jeho pestovanie, zber či skladovanie?

Pestovanie Rozmarínu lekárskeho je pomerne jednoduché, nakoľko sa jedná o nenáročnú rastlinu. Je možné pestovanie v záhrade i väčšom kvetináči. Rozmarín je drevnatá trvalka, vďaka čomu je možné jej pestovanie po celý rok.

Rozmarín obľubuje slnečné teplé prostredie. Pred mrazmi je potrebné rastlinu chrániť. Na jeseň a zimu je potrebné Rozmarín preniesť dovnútra bez mrazov alebo zaobstarať kvalitnú ochranu okolo koreňov, aby rastlina nevymrzla. V chladnom období roka je taktiež potrebné obmedziť zalievanie.

Semienka rastliny sadíme vo vzdialenosti približne 50 cm od seba.

Rozmarín nie je náročný na živiny, postačí mu bežná, no kvalitná záhradná zemina či priepustný záhradnícky substrát.

Pri orezávaní vetvičiek je potrebné nechať aspoň tretinu rastliny neporušenú.

Ak si chcete rozmarín vysušiť, zviažte vetvičky ho do viazaničiek, ktoré následne umiestnite dole hlavou do suchej a vetranej miestnosti. Vysušené vetvičky a listy rozmarínu odložte do uzavretej nádoby na chladné tmavé miesto.

Rozmarín lekársky a jeho domáce pestovanie v záhrade/kvetináči. Osoba prerezáva rozmarín nožnicami
Rozmarín lekársky a jeho domáce pestovanie v záhrade/kvetináči. Zdroj foto: Getty images.

Súhrn pozitívnych účinkov

Akú benefity má pre človeka:

  • podpora imunity a obranyschopnosti
  • podpora tráviacich procesov
  • podpora chuti do jedla
  • antioxidačný protizápalový účinok
  • podpora zdravia močových ciest
  • močopudný účinok
  • podpora toku lymfy
  • podpora činnosti nervovej sústavy
  • podpora pamäte a koncentrácie
  • uvoľnenie tela i psychiky
  • podpora prekrvenia a krvného obehu
  • podpora zdravie cievneho systému
  • podpora stavu pokožky
  • podpora zdravia vlasov a vlasovej pokožky
  • antimikrobiálny účinok

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Denná dávka nemala prekročiť 1,5 - 2 gramy pre dospelú osobu.

Vnútorne aj navonok môže byť vo vysokých dávkach rozmarín toxický, a to najmä pre tehotné ženy. Nebezpečné je tak počas obdobia gravidity nielen vnútorné, ale aj vonkajšie použitie.

Nadmerná konzumácia rozmarínu môže spôsobiť riziko vzniku potratu, preto sa výrazne neodporúča konzumovať Rozmarín v tehotenstve a následne ani pri dojčení. Nie je vhodný pre malé deti.

Dbajte na bezpečnosť.
Rozmarín nie je vhodný pre malé deti, tehotné a dojčiace matky.

Nemali by ho konzumovať jedinci užívajúci farmakoterapiu ovplyvňujúcu zrážanlivosť krvi a lieky na zníženie krvného tlaku.

Medzi prvé symptómy nadmernej dávky patria najmä  tráviace ťažkosti, kŕče a problémy koncentráciou. Vyskytnúť sa môže aj nežiadúca kožná alergická reakcia.

Pri mimoriadne vysokom prekročení maximálnej dennej dávky hrozí vážne riziko vzniku gastritídy a poškodenia orgánu pečene či obličiek.

Využitie Rozmarínu v kuchyni

Rozmarín zvyšuje chuť do jedla a podporuje lepšie vstrebávanie živín.

Pre svoju výraznú arómu, ktorá sa nestráca ani tepelnou úpravou, má rozmarín široké uplatnenie v kuchyni. Využíva sa celý, drvený, čerstvý i sušený.

Používa sa primárne na dochutenie mäsa a rýb. Príjemne ozvláštni chuť bravčového, teľacieho i jahňacieho mäsa a rôznych druhov rýb.

Je taktiež vhodný na dochutenie polievok, zemiakov, omáčok, rôznych šalátov či grilovanej zeleniny.

Pre jeho silnú arómu ho do jedla pridávame v malom množstve, nakoľko by väčšie množstvo mohlo ľahko preraziť chuť aj vôňu pripravovaného jedla.

Do jedla ho pridávame iba v malom množstve.

Rozmarín ako aromatické dochutenie mäsového steaku - vetvička položená na pečenom mäse
Rozmarín ako aromatické dochutenie mäsového steaku. Zdroj foto: Getty images.

Rozmarín je aromatická rastlina, využívaná aj ako dochucovadlo v kuchyni.
Okrem vône a chuti disponuje pozitívnymi účinkami na tráviacu, vylučovaciu a cievnu sústavu.
Pozor však, vo vyšších dávkach však môže byť toxický.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com - The Health Potential of Rosemary. Jillian Kubala, MS, RD
  • GUTJAHR, Axel. Bylinky pro každého: vše o pěstování, ošetřování a používání bylinek : zahradní bylinky, plané bylinky, vyvýšený záhon z palet. Přeložil Petr LABUDA. Praha: Grada, 2022. ISBN 978-80-271-3237-9.
  • medicalnewstoday.com - Everything you need to know about rosemary. Medical News Today. Joseph Nordqvist
  • BERGMANN, Heide a Ulrike ARMBRUSTER. Léčivé byliny v květináči a na zahradě: jak je pěstovat a sklízet. Přeložil Lucie RYBOVÁ. Praha: Grada, 2020. ISBN 978-80-271-1005-6.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.