Dajte pozor, na týchto miestach je viac kliešťov ako v lesoch a sú aj infikovanejšie

Kliešte vyskytujúce sa v mestských parkoch sú infikované častejšie než tie v prírode a je ich tam aj celkovo viac ako v lese. Baktérie spôsobujúce lymskú boreliózu objavili vedci z projektu Kliešte v meste u každého štvrtého kliešťa. Správu o tom zverejnila Akadémia vied ČR (AV ČR).

26.03.2024 15:00
Kliešte – ako sa ich nebáť
V parkoch je kliešťov viac ako v lese.
debata (1)

Odborníci zo Štátneho zdravotného ústavu v Prahe, Technickej univerzity v Ostrave a parazitológovia z AV ČR zbierali kliešte v každom krajskom meste a zisťovali, nakoľko sú pre človeka nebezpečné. Výsledky za minulú sezónu ukázali, že v mnohých parkoch bolo infikovaných boreliózou viac ako 30 percent kliešťov.

Počas prvých ôsmich mesiacov projektu vedci nazbierali viac ako 3000 kliešťov a testovali ich na prítomnosť piatich druhov baktérií, ktoré môžu u ľudí spôsobovať ochorenia. „Takmer polovica kliešťov, presne 44 percent, bola infikovaných aspoň jednou z baktérií," uviedol vedúci projektu Václav Hönig z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Najčastejšie sa vyskytovala baktéria spôsobujúca lymskú boreliózu. Objavili ju v 26 percentách kliešťov.

Aktivitu kliešťov sledujú vedci priebežne počas celého roka v parkoch v Prahe, Ostrave a Českých Budějoviciach. Vedci zaznamenali rozdiely medzi parkami v závislosti od toho, či išlo o udržiavané mestské parky alebo lesoparky. „Na rôznych miestach sme našli od jedného až po 72 kliešťov na 100 metrov štvorcových," povedal Hönig a dodal, že najviac kliešťov sa vyskytuje v menej udržiavaných častiach parkov.

kliešť Čítajte viac Ako vybrať kliešťa v 6 krokoch. A neurobte túto jednu častú chybu...

15 kliešťov na sto metroch

„Vo všetkých krajských mestách sme našli v priemere 15 aktívnych kliešťov na 100 metrov štvorcových, čo je výrazne viac ako v lesoch,“ uviedol vedúci Národného referenčného laboratória (NRL) pre dezinsekciu a deratizáciu Štátneho zdravotného ústavu Martin Kulma.

Výsledky výskumu ukazujú, že s kliešťami a nimi prenášanými infekciami sa ľudia môžu stretnúť v mestských parkoch, lesoparkoch a v záhradách častejšie než v lesoch.

„V mestách, kde je významne vyššia frekvencia pohybu ľudí a len málokto pred prechádzkou v parku použije repelent alebo po návrate zo záhrady skontroluje, či nemá na tele prisatého kliešťa, predstavuje tamojšia zeleň vysoké zdravotné riziko," uviedla vedúca Národného referenčného laboratória pre lymskú boreliózu Kateřina Kybicová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza