Diabetes postihuje najmä ľudí s vyššou hmotnosťou, 90 % pacientov je obéznych a ľudí so sedavým spôsobom života.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?

27.02.2024, 09:00

Vyliečenie cukrovky je predmetom rôznych štúdií a výskumov. Každý desiaty človek na svete trpí týmto ochorením a mnohí sa pýtajú, či sa dá úplne poraziť.

Cukrovka je choroba, ktorá v súčasnosti nadobúda pandemický charakter. Nie je vôbec prekvapením, že najčastejšia otázka od pacientov liečiacich sa na diabetes smeruje k tomu, či sa dá vyliečiť, pretože diabetici okrem nariadenej liečby musia dodržiavať opatrenia a diétny režim. To môže byť pre mnohých ľudí obmedzujúce a náročné.

Ako sa cukrovka prejavuje

Diabetes nie je jednotné ochorenie, ale skupina metabolických ochorení, a liečba vyplýva z toho, o aký typ diabetu ide. V záujme správnej a vhodnej liečby je dôležité určiť, či ide o diabetes 1. typu alebo diabetes 2. typu, prípadne iný typ diabetu, ako napríklad gestačný diabetes (tehotenská cukrovka), medikamentózny diabetes, pankreatogénny diabetes a iný.

Diabetes 1. typu sa zvyčajne objavuje u detí a mladých ľudí približne do veku 40 rokov, vrchol má medzi 12. a 15. rokom života, prevalencia je 5 až 10 %. Ide o autoimunitné ochorenie, keď protilátky ničia β-bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín, a tým sa znižuje produkcia a vylučovanie inzulínu. Telo nedokáže prijatú glukózu (cukor) spracovať a dochádza k jej hromadeniu v krvi. Tento typ diabetu je liečený predovšetkým inzulínom. Môže sa objaviť náhle v akútnom priebehu iných ochorení, ako sú viróza, angína, no hlavne stres.

Diabetes 2. typu sa zvyčajne objavuje u starších ľudí vo veku nad 40 rokov, vzniká v dospelosti. V súčasnosti ním trpia aj mladí ľudia. Postihuje najmä ľudí s vyššou hmotnosťou, 90 % pacientov je obéznych a ľudí so sedavým spôsobom života. Veľmi často postihuje pokrvných príbuzných (matka, otec, súrodenci, starí rodičia a podobne). Príznaky spočiatku nie sú výrazné, diabetes môže prebiehať roky bez závažnejších príznakov či komplikácií. Ochorenie je na úrovni citlivosti receptorov na inzulín. Dochádza k zníženej tvorbe inzulínových receptorov, prenášačových receptorov. Telo si síce dokáže produkovať inzulín, avšak nevie ho správne spracovať, prípadne ho neprodukuje dostatok. Inzulín sa najprv tvorí nadmerne, neskôr dochádza k poškodeniu β-buniek pankreasu a zníženej tvorbe inzulínu. Tento typ diabetu si vyžaduje hlavne zmenu životosprávy a následnú liečbu pomocou liekov, prípadne liečbu inzulínom.

Aj dlhodobé užívanie liekov spôsobuje diabetes

Pojmom iné typy diabetu označujeme tie, keď vieme určiť príčinu vzniku. Najčastejšie vznikajú vplyvom dlhodobého užívania liekov (kortikosteroidov). Diabetes môže vzniknúť pri ochoreniach, keď je postihnutý pankreas (nádory, zápaly), pretože práve β-bunky pankreasu vytvárajú inzulín, ktorý spracúva prijatý cukor. Vzniknúť môže aj pri poruchách žliaz s vnútorným vylučovaním, pri genetických poruchách β-buniek a geneticky podmienených ochoreniach, ktoré sa prejavujú najmä v mladom veku. Cukrovka sa môže objaviť aj počas tehotenstva vplyvom hormonálnych zmien. V súčasnosti všetky tehotné ženy podstupujú glukózovo tolerančný test, ktorým sa dokáže cukrovka zistiť. Vo väčšine prípadov sa po ukončení tehotenstva cukor v krvi dostane na normálne hodnoty a ženy sa nemusia následne liečiť.

Ktorý diabetes je liečiteľný?

Pri diabete 1. typu je to zložitejšie, pretože ide o autoimunitné ochorenie, to znamená, že naša imunita napáda bunky pankreasu produkujúce inzulín. Vedci by museli vymyslieť spôsob, ako tento proces zvrátiť, aby imunita neničila vlastné bunky. Diabetes 1. typu v súčasnosti vyliečiteľný nie je. Pri diabete 2. typu veľmi záleží na závažnosti ochorenia a na zmene životosprávy. Pri ľahších formách je možné správnou životosprávou predísť nutnosti užívať lieky.

 

Pri diabete 2. typu odporúčame dodržiavať tieto pravidlá:

• Jedzte zdravo, pravidelne a nevynechávajte jedlá.

• Dodržiavajte pitný režim.

• Dbajte na pravidelný pohyb a cvičenie.

• Vyhýbajte sa stresu.

• Spite minimálne 8 hodín denne.

• V niektorých prípadoch sa vďaka zmene životosprávy znížila aj hladina cukru v krvi a lekár pacientom mohol zmeniť medikamentóznu liečbu (znížiť silu liečiva alebo znížiť periódu dávkovania).

 

Pomoc v prírode

V minulosti boli jedinou možnosťou liečby liečivé rastliny (fytofarmaká). Liečivé rastliny majú svoje opodstatnené miesto v liečbe diabetu aj dnes, avšak iba ako doplnková liečba. Pri liečbe diabetu sú nápomocné rastlinné preparáty. Hladinu glukózy v krvi znižujú tzv. fytoinzulíny (účinne zložky z liečivých rastlín), ktoré na rozdiel od inzulínu možno podávať aj perorálne, ale ich účinky sú mnohonásobne nižšie oproti klasickému inzulínu. Medzi liečivé rastliny s obsahom fytoinzulínov patria napríklad: púpava lekárska, čučoriedka, fazuľa, puškvorec, imelo biele, vavrín ušľachtilý, pŕhľava dvojdomá, šalvia lekárska, jastrabina lekárska, stavikrv vtáčí a gurmar. Zmes týchto liečivých bylín býva prítomná v diabetických čajoch alebo vo výživových doplnkoch. Pre správne využitie cukru v krvi sú dôležité aj esenciálne chemické prvky ako zinok a chróm. Je však potrebné zdôrazniť, že výživové doplnky ani bylinné preparáty nemôžu slúžiť ako náhrada liečby. Správne užívanie liekov predpísaných diabetológom je spolu s dodržiavaním životosprávy základom liečby.

Mgr. Martina Beniačová, farmaceutka, Lekáreň Dr.Max Žilina
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 08:06