Čo platí na tvrdohlavé dieťa? Skúste vysvetliť veci tak, aby boli pre dieťa pochopiteľné

Mgr. Jarmila Hýroššová | 26. marec 2024
Čo platí na tvrdohlavé dieťa?

Deti si žijú vo svojom svete, do ktorého im vstupujeme a žiadame od nich NIEČO. V zásade to odmietajú a my sme zúfalí. Ako presvedčiť malých oportunistov?

Deti sú už v ranom veku schopné vytvárať si vlastné názory. A keďže sú drobci v tomto veku orientovaní predovšetkým na uspokojovanie svojich potrieb, zodpovedajúc tomu chcú veci pretvárať tak, ako sa to najlepšie hodí im samým. Ak chcú potom rodičia presadiť určité veci, často narazia na odpor.

Ako môžeme presvedčiť dieťa, aby urobilo to, čo nechce?

Samozrejme že dospelý ťahá za dlhší povraz a môže presadiť svoju vôľu prostredníctvom pravidiel a trestov. Pedagogicky efektívnejšie je, ak deti počúvnu rodičov z presvedčenia, a nie zo strachu pred trestom alebo poukázaním na rodičovskú autoritu. Vyžaduje si to však veľa úsilia, treba sa naučiť dieťa chápať, a to najmä tým, že prenikneme do jeho sveta.

Detský mozog funguje inak

Mozog detí funguje inak ako mozog dospelých. Kým my poznáme na určité problémy (napríklad na matematické úlohy) už predpripravené a sčasti naspamäť naučené spôsoby riešenia, ktoré sme si počas niekoľkých rokov osvojili, deti sa chopia problému intuitívne a hľadajú vlastné spôsoby riešenia.

Veľký počet synapsií v mozgu spôsobuje, že detský mozog je pružnejší a výkonnejší (pozn. mozog dospelého človeka má už iba polovicu synapsií trojročného dieťaťa, t. j. okolo 500 triliónov).  Synapsie sú spoje, ktoré človek najčastejšie používal a používa. Mnohé z detských návrhov riešení sú pre nás dospelých nepochopiteľné, dokonca sa nám zdajú nelogické – napriek tomu však vedú k správnemu riešeniu. Ak chceme dieťa o niečom skutočne presvedčiť, je dôležité preniknúť do jeho myšlienkového sveta a vysvetliť mu veci tak, aby boli preňho pochopiteľné.

Presviedčať (nielen) tvrdohlavé deti je umenie

Body, v ktorých majú deti iné názory ako ich rodičia, sú často rovnaké. Ide najmä o:

V každom prípade je dôležité nájsť rozhodujúci bod, pri ktorom si dieťa bude vedieť čosi predstaviť. Pri čistení zubov to môže byť poukázanie na bolesť zubov, pri krémovaní s ochranným faktorom zasa na úpal alebo spálenú pokožku.

Toto sú veľmi priame metódy, ktoré v sebe ukrývajú nebezpečenstvo, že dieťa bude v konečnom dôsledku konať zo strachu, a nie z presvedčenia. Lebo hrôzostrašné príbehy o vypadnutých zuboch a hroziacich návštevách u zubára spôsobia to, že si dieťa vyberie menšie zlo a rodičov poslúchne.

Pri „skutočnom“ presviedčaní ale dieťa pochopí, že určité správanie mu prinesie výhody. Ak napríklad hovoríme dieťaťu, že si musí čistiť zuby, inak mu, keď bude mať dvadsaťpäť rokov, vypadnú alebo že za ich opravu bude musieť zaplatiť veľa peňazí, nebude to mať žiaden veľký úspech.

Pozor na manipulácie vo výchove!

Niekedy sa zamieňame presviedčanie s manipuláciou. Potom rodičia napríklad „prehovárajú“ už sýte dieťa vďaka známemu „Jednu lyžičku za mamičku...“ na ďalšie a ďalšie sústa jedla, alebo prostredníctvom už spomínaných hrôzostrašných príbehov ho privedú k čisteniu zubov. 

Urobíš to, lebo som to povedal/a!

Existujú tri druhy výchovy: autokratická, demokratická a liberálna. Zatiaľ čo autokrati vo svojej výchove používajú obľúbenú vetu „Urobíš to, lebo som to povedal/a“, demokrati sa snažia o dohodu a vytváranie kompromisov. Toto je zlatý stred, ktorý je možno pokladať za správny. Snažíme sa vysvetľovať, argumentovať, dohodnúť... Liberálna výchova povoľuje deťom úplne všetko, čo tiež nie je to pravé orechové. Deti totiž musia poznať určité hranice.

Čo platí na tvrdohlavé dieťa?

Presviedčanie hrou

Deti sú empirici. Najlepšie sa učia napodobňovaním a vlastnou skúsenosťou a tým si vytvárajú aj svoje presvedčenia.

TIP Mama a ja:

Ak chcete, aby vaše dieťa jedlo ovocie a zeleninu, no všetky múdre reči o vitamínoch a dôležitosti stravovať sa zdravo narážajú na „hluché uši“, potom pravdepodobne pomôže pestrofarebný ovocný šalát alebo tanier s nakrájanou zeleninou uloženou do tvaru zvieratka. Malým deťom sú totiž vitamíny ukradnuté, ale nie je im ľahostajný pôžitok z jedla.

Podobne ak chcete od malého dieťaťa, aby došlo niekam po svojich, tiež mu nepredkladajte vedecké závery o prospešnosti chôdze pre jeho fyzičku, ani že sa pobytom na čerstvom vzduchu otužuje, akokoľvek je to pravda. Skôr sa má dieťa dozvedieť, že cestou uvidí koníky a na hrade na konci cesty rytierske brnenie a zbrane, ktoré tak miluje.

Trpezlivosť a tvrdohlavé deti

Deti musia niekedy čakať a to im nepadne ľahko. Tu ide v podstate tiež o to, že ich treba istým spôsobom presviedčať; účinnejšie ako večné diskutovanie je aj tu napr. čítanie rozprávok alebo zabavenie dieťaťa niečím zaujímavým.

Lebo najmä menším deťom chýba zmysel pre čas a pohľad do budúcna. Pojmy „včera“ alebo „zajtra“ začínajú drobci chápať až približne od dvoch rokov, trpezlivosť a oddialenie uspokojenia potreby sú možné až v predškolskom veku.

TIP Mama a ja:

Robte jednoduché veci vždy tým istým spôsobom a vysvetľujte pritom, čo práve robíte. „Teraz vyberiem fľašu zo skrinky a dám zovrieť vodu. Dám do fľaše trochu práškovej zmesi – ó, voda už vrie. Tú nalejeme k zmesi do fľaše. Teraz ju necháme trochu vychladnúť. Medzitým sa ideme prebaliť.“ Ak budete svojmu dieťaťu vysvetľovať časový priebeh vašich činností, budete tým podporovať jeho trpezlivosť. Lebo takto sa učí, že tento postup je nevyhnutný, aby dostalo svoju fľašu. Okrem toho vás môže pozorovať pri činnosti, čím sa zároveň preklenie čas čakania.

Vychovávať presviedčaním je ideál. Niekedy to však jednoducho nejde. Nikto nemôže dokola všetko vysvetľovať, kým dieťa nepresvedčí, a v niektorých prípadoch treba jednoducho určiť pravidlá, bez ohľadu na to, či ich dieťa pochopí alebo nie. Dôležité je nájsť zlatú strednú cestu medzi autoritou a pochopením.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: