Foto: Shutterstock
StoryEditor

Poradíme vám. Pýtajte sa, na vaše otázky budú odpovedať odborníci

26.03.2024, 10:00

Máte otázky, na ktoré by ste radi vedeli odpovede a nechcete sa pýtať lekára či lekárnika? Pošlite ich do našej poradne. Radi vám na ne odpovieme v našej pravidelnej rubrike. Dnes odpovedá PharmDr. Katarína Birošíková, PhD., Lekáreň Dr. Max v Starom Smokovci

Otázka:

Dobrý deň. Som diabetička a chcem sa informovať o užívaní náhradných sladidiel v jedlách. Ktoré môžem používať? Júlia

Odpoveď:

Výhodou náhradných sladidiel je fakt, že neovplyvňujú hladinu krvného cukru, majú nízku energetickú hodnotu a vyššiu sladivosť ako sacharóza. Je možné si vybrať z prírodných sladidiel, ku ktorým zaraďujeme stéviu. Druhou možnosťou sú cukry ako sorbitol, xylitol a mannitol, ktoré sú využívané pre svoj nízky glykemický index (nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi). Najznámejšie náhradné sladidlá sú aspartam a sacharín, ktoré zaraďujeme medzi nekalorické umelé sladidlá. V dnešnej dobe sa veľmi veľa hovorí o nežiaducich účinkoch a ich možnom negatívnom vplyve na naše zdravie. Bezpečnosť týchto náhradných sladidiel bola skúmaná od ich objavenia a v súčasnosti sa nepotvrdili závažné zdravotné riziká pri ich užívaní v odporúčaných denných dávkach. Či už používate umelé alebo prírodné sladidlá, obe možnosti sú lepšie ako sladiť prírodným cukrom.

Otázka:

Ako mám užívať liek warfarín, ak sa liečim na cukrovku? Je pravda, že pri braní tohto lieku nesmiem jesť potraviny s vitamínom K? Jozef

Odpoveď:

Pri liečbe warfarínom je odporúčané obmedziť či dokonca úplne vyradiť z jedálnička predovšetkým listovú zeleninu (petržlenová vňať, kel, kapusta, brokolica, špenát, šalát). Tá totiž obsahuje vysoký podiel vitamínu K, ktorý je antagonistom warfarínu. To znamená, že pri vysokom príjme vitamínu K sa znižuje jeho efekt proti zrážaniu krvi (antikoagulačný účinok) a pacient si zvyšuje riziko tvorby krvných zrazenín. Riziková je najmä nárazová konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na vitamín K. A, samozrejme, pacienti užívajúci warfarín by nemali užívať ani vitamínové doplnky obsahujúce vitamín K. V prípade užívania warfarínu s perorálnymi antidiabetikami obsahujúcimi liečivá gliklazid alebo glimepirid je potrebné prísnejšie monitorovanie hladín glukózy pacienta, pretože warfarín môže zosilniť ich hypoglykemický účinok. Každopádne vždy užívajte lieky tak, ako odporučil lekár a nikdy nevysádzajte predpísanú liečbu samovoľne.

 

01 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 02 - Modified: 2015-11-23 22:24:01 - Feat.: - Title: V dia poradni nájdete odpovede na vaše otázky 03 - Modified: 2015-10-08 22:03:01 - Feat.: - Title: 6 krokov k zbaveniu sa cigariet 04 - Modified: 2015-04-29 06:38:01 - Feat.: - Title: Diabetes nemám pod kontrolou 05 - Modified: 2014-12-10 22:05:01 - Feat.: - Title: Porucha glukózovej tolerancie alebo diabetes?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
09. apríl 2024 22:09