Silnejú snahy, aby sa o diabetikov starali aj špecialisti z iného odboru, ktorí nie sú na to pripravení.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Hrozí zánik diabetologických ambulancií?

25.02.2024, 09:00

Lekári aj pacienti upozorňujú, že diabetológia môže mať u nás neistú budúcnosť.

Starostlivosť o pacientov s diabetom má prejsť zmenami. V poslednom období silnejú snahy, aby sa o diabetikov starali aj špecialisti z iného odboru – endokrinológie. Podobné snahy tu boli už niekoľkokrát, ale vždy sa ukázalo, že najlepšie pre pacientov s diabetom je, ak sa o nich starajú diabetológovia.

„Komisia ministerstva zdravotníctva pre odborné štandardné diagnostické a terapeutické postupy neschválila štandardy pre edukáciu a liečbu diabetu, dokonca ich odmietla prejednávať, pokiaľ v nich nebudú mať endokrinológovia rovnaké kompetencie ako súčasní diabetológovia,“ uviedol docent Zbynek Schroner, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy.

Endokrinológovia sa podľa neho starajú o iných pacientov a využívajú iné liečebné a diagnostické metódy ako diabetológovia. „Súčasná diabetológia je rozsiahly odbor, ktorý sa čím ďalej, tým viac vzďaľuje od endokrinológie a svojimi diagnostickými a liečebnými postupmi zasahuje do kardiológie, nefrológie či vnútorného lekárstva,“ hovorí hlavný odborník. Preto sa za posledných 12 rokov podľa neho nikde na svete diabetológia nespojila s endokrinológiou, ale naopak, vzniká samostatná diabetológia, napríklad minulý rok v Grécku. „Preto nie je žiaden dôvod, aby sa na Slovensku odbor diabetológia stal súčasťou endokrinológie,“ dodal.

Diabetológia je silno sa rozvíjajúci odbor

Predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti docentka Viera Doničová povedala, že na Slovensku je 350 diabetologických ambulancií, v ktorých sa vykonáva čoraz viac diagnostických a liečebných úkonov, ktoré sa predtým mohli realizovať iba v nemocniciach počas hospitalizácie.

„Diabetológia za posledných 12 rokov zaznamenala bezprecedentný rozvoj v oblasti diagnostických a liečebných metód zavedením nových technológií kontinuálneho monitorovania glykémie, inzulínových púmp s uzavretým okruhom, nových typov inzulínov a liekov,“ vymenováva s tým, že technológie sa stali súčasťou liečby diabetu a vďaka nim lekári dokážu zabrániť vzniku diabetických komplikácií, ako sú amputácie, slepota, srdcový infarkt, potreba dialýzy. „Na liečbu uvedených komplikácií štát vynakladá z verejného zdravotného poistenia najviac finančných prostriedkov zo všetkých odborov,“ dodala.

Primár diabetológie z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni a prezident Slovenskej diabetologickej asociácie Emil Martinka zas vysvetľuje, že ak ochorenie nie je správne manažované, skracuje život, zvyšuje riziko závažných komplikácií, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, diabetická noha, slepota, zlyhanie obličiek a ďalšie. „Spôsobilosť na vykonávanie diabetologickej praxe sa dosahuje dlhoročnou prípravou s atestačnou skúškou v odbore diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy a je na túto špecializáciu viazaná už takmer 60 rokov,“ poznamenáva Martinka.

Slovenská diabetológia má podľa neho rozpracovanú štruktúru ambulancií a diabetologických centier a dosahuje aj v porovnaní so svetom výborné výsledky.

Pacienti majú obavu

Pacientske organizácie združujúce diabetikov vyjadrujú obavu, ako bude zabezpečená zdravotná starostlivosť o diabetických pacientov na Slovensku a kto ju bude realizovať.

„Pozorne sledujeme situáciu v jednotlivých oblastiach týkajúcich sa našej starostlivosti v odbore diabetológia, keďže sa nás táto problematika bytostne dotýka. Nie je hádam rok, keď by nad nami nevisela hrozba likvidácie odboru diabetológie,“ uviedol Jozef Borovka, prezident Zväzu diabetikov Slovenska.

Na Slovensku je podľa Borovku takmer pol milióna diabetikov. „Stále žijeme v strachu o svoje zdravie. Často sme odsúvaní z normálneho života, práce, spoločnosti, kolektívov,“ poznamenal s tým, že preto odmietajú snahy, aby sa o diabetikov starali aj špecialisti z iného odboru, ktorí nie sú na to pripravení. „Endokrinológovia sa starajú o iných pacientov,“ tvrdí za pacientov šéf zväzu.

Diabetici podľa neho majú dnes zložitú modernú terapiu, používajú sa moderné technológie. „Veľmi dôležité je zabezpečenie ďalšej následnej celoživotnej starostlivosti, ktoré vie zabezpečiť iba špecializovaná diabetologická ambulancia,“ hovorí s tým, že samostatná diabetológia im dáva akú-takú istotu, že sa o diabetikov postarajú skutočne naslovovzatí odborníci, ktorí sa v tomto špecializovanom odbore vzdelávajú viac ako 58 rokov.

Ministerstvo do sporu nechce zasahovať

Ministerstvo zdravotníctva ešte pod vedením exministra Michala Palkoviča v reakcii uviedlo, že nejde o vec rezortu zdravotníctva. „Je to téma, ktorá je diskutovaná už 15 rokov, teda ju nevyriešime za pár týždňov,“ skonštatoval. Ministerstvo podľa neho postupuje v súlade s európskym štandardom. „Spor, ktorý vidia medzi endokrinológmi a diabetológmi, budeme len korigovať v zmysle minimálnych štandardov, ktoré pripravujeme na vyše sto špecializácií,“ ozrejmil.

(tasr, red)
01 - Modified: 2024-01-23 13:21:43 - Feat.: 0 - Title: Počet diabetikov rastie, vlani padol rekord 02 - Modified: 2023-04-04 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetikom CHÝBAJÚ inzulíny 03 - Modified: 2023-03-15 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tisícky Slovákov netušia, že majú cukrovku 04 - Modified: 2023-01-20 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ambulancie zaviedli pri vyšetrení poplatky
01 - Modified: 2023-05-18 08:28:43 - Feat.: - Title: CUKROVKA sa môže týkať každého 02 - Modified: 2023-01-28 09:00:59 - Feat.: - Title: Docentka Viera Doničová: Diabetes postihuje človeka od hlavy po päty 03 - Modified: 2024-03-28 09:33:57 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára v ambulancii? 04 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta 05 - Modified: 2018-09-14 10:33:50 - Feat.: - Title: V ambulanciách by po novom mohli pracovať aj praktické sestry
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 02:12