Pred druhým kolom Pellegriniho môže zachrániť iba Fico

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Pellegrini ešte má kde získavať hlasy, ale bez Smeru to nedokáže.

Pellegrini ešte má kde získavať hlasy, ale bez Smeru to nedokáže.

Jozef Majchrák

Jozef Majchrák

Pellegriniho môže zachrániť iba Fico
Foto: TASR

Do kampane medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb ide určite s lepšou emóciou volebný tím Ivana Korčoka.

Ich kandidátovi sa nielenže podarilo v prvom kole vyhrať, ale pred svojím konkurentom mal väčší náskok, ako mu predpovedali aj tie najoptimistickejšie prieskumy.

Pre Ivana Korčoka to signalizuje niekoľko dôležitých vecí.

Prvou je, že napriek minulosti vo vládach Smeru dokáže mobilizovať prívržencov opozície a pre túto chvíľu sa mu podarilo stať hlavnou tvárou zápasu s Robertom Ficom.

Nebolo to úplne samozrejmé a Korčokovi v tom pomohla vlna odporu voči rušeniu špeciálnej prokuratúry a zmenám v trestnej legislatíve, na ktorej sa dokázal zviezť.

Výsledok prvého kola zároveň ukázal, že s voľbou Korčoka nemajú problém ani prívrženci kresťanských demokratov, čo takisto nebolo úplne samozrejmé.

Rovnako vidíme, že Korčokova pozícia nie je beznádejná ani medzi maďarskými voličmi a Pellegrini nebude v druhom kole na juhu Slovenska dominovať tak, ako sa očakávalo.

Napriek tomu ani v štábe Petra Pellegriniho nemusia ešte hádzať flintu do žita. Výsledky z prvého kola totiž ukazujú aj to, že ich kandidát má stále veľký rezervoár voličov, v ktorom môže mobilizovať. Oveľa väčší, ako má k dispozícii Ivan Korčok.

Dobre to vidno na dvoch nasledujúcich príkladoch.

Okres Čadca je baštou Smeru a vládnych strán. V minuloročných parlamentných voľbách tu Smer, Hlas, SNS a Republiku volilo takmer 36-tisíc ľudí. V sobotu tam Peter Pellegrini spolu so Štefanom Harabinom získali okolo 25-tisíc hlasov.

Keďže títo voliči len ťažko v priebehu niekoľkých mesiacov masovo zmenili svoje politické názory, Peter Pellegrini tu ešte má odkiaľ čerpať.

To, že Ivan Korčok je v odlišnej situácii, vidno na príklade okresu Pezinok, v ktorom má voličsky navrch opozícia.

V roku 2023 tu v parlamentných voľbách strany Progresívne Slovensko, SaS, KDH, OĽaNO a Demokrati získali o niečo viac ako 21-tisíc hlasov. V prvom kole prezidentských volieb dostali v tomto okrese Ivan Korčok, Igor Matovič a Patrik Dubovský približne 20-tísíc hlasov.

Ivanovi Korčokovi sa tak v Pezinskom okrese podarilo už v prvom kole volieb dostať k urnám takmer všetkých voličov dnešnej opozície z parlamentných volieb.

Problémom Petra Pellegriniho je však to, že hoci má početnejší rezervoár hlasov ako Korčok, nemá na to, aby ho v dostatočnej miere mobilizoval.

Ide totiž o radikálnejších voličov Smeru, SNS či Republiky, pre ktorých Pellegrini nie je typom lídra, kvôli ktorému by si 6. apríla išli polámať nohy, aby mu dali svoj hlas.

V tom je šéf Hlasu úplne odkázaný na Roberta Fica.

Problémom Petra Pellegriniho je však to, že hoci má početnejší rezervoár hlasov ako Korčok, nemá na to, aby ho v dostatočnej miere mobilizoval.

Ak sa Fico a štruktúry Smeru v nasledujúcich dvoch týždňoch obujú do kampane s cieľom dostať k volebným urnám voličov Štefana Harabina, ako aj svojich podporovateľov, ktorí prvé kolo ignorovali, tak to Pellegriniho šance na prezidentské kreslo významne zvyšuje.

Nebude to pre nich úplne jednoduché, pretože vzhľadom na veľkonočné sviatky nemajú veľa času. Navyše musia vymyslieť niečo, čo bude fungovať, iba sterilné vyhlásenia im nepostačia.

Fico môže Pellegrinimu veľmi pomôcť aj v tom, že presvedčí Štefana Harabina, Rudolfa Huliaka, Tomáša Tarabu či Kuffovcov, aby sa za neho v prezidentských voľbách otvorene postavili. To je takisto vec, ktorú samotný šéf Hlasu nedokáže.

Šance obidvoch kandidátov tejto chvíli vyzerajú fifty-fifty.

Ak však Robert Fico nepomôže Pellegrinimu vytvoriť voči Korčokovej víťaznej emócii z prvého kola silnú kontraemóciu, ktorá zelektrizuje celý vládny voličský tábor, tak jeho koaličný partner to o dva týždne bude mať veľmi ťažké.

Povedzme to takto. Úspech Petra Pellegriniho v týchto prezidentských voľbách môže zachrániť len niečo, čo on sám nedokáže urobiť.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia