Zemiaky na kyslo, alebo teda po našom kvašne gruľe, pokrm môjho detstva, niečo úplne jednoduché, no pri tom geniálne a tak prečo ho nepripraviť na prvé rande, keď konečne čaja z marketingu povedala, že dobre... A okrem toho, ak ocení kvašne gruľe na prvom rande akože je to origoš, tak jej nebude vadiť keď bude jesť kvašne gruľe 6 dní v týždni, lebo 2 urevané deti, lebo hypotéka, lebo leasing a na iné nevydá..

Budeme potrebovať:

Gruľe - 6ks, také do ruky

Cibuľu - 1ks, takú do ruky

Bobkový list

Nové korenie - celé

Čierne korenie - celé aj mleté

Mletú papriku - sladkú alebo štipľavú, je to jedno, bo dáva sa málo

Solamyl - lepšie jak múka

Ocot - podľa chuti

Kyslá smotana - malý téglik

Obyčajná smotana - trochu

Voda - vody sa dáva vždy 1 centimeter nad gruľe, je to univerzálna mierka, funguje, aj keď robíš kvašne v 4l rajnici, aj keby si ich robil vo vagónovej cisterne, koľko je to v skutočnosti litrov a mililitrov neviem, a netreba to vedieť ani tebe.

Vajca na tvrdo - koľko chceš, lebo vajco na tvrdo je dobré aj bez kvašnych gruľoch (ako raz povedal Gabo Žifčak, vajce na tvrdo sa varí 10 minút až 15 rokov, ja hovorím, že tak dlho kým ich netreba, alebo kým nevyvre voda v hrnci).

+

Výstraha: Kvašne gruľe var vždy triezvy, žiadne pivo ani nič, robí sa tu s octom a ten vynikne až po odstátí, aby sa ti nestalo, že budeš koštovať a popíjať a po odstatí to budú gruľe na octe. Jediné jedlo, ktoré varíme podnapití je guľaš!

Protip:

Kvašne gruľe sa robia dopredu, musia odstáť, najlepšie do druhého dňa, je to presne to isté ako zemiakový šalát, kapustnica, sviečková atď. To že musia odstáť ma bohovskú výhodu v tom, že keď to napriek tomuto super postupu nižšie dojebeš pokazíš, ešte je furt dosť času popýtať mamu. Ak nemáš mamu, tak sestru, ak ani tú, tak dačo objednať, ale to už neohúriš kvašnymi gruľami, lebo kvašne gruľe na donášku som ešte nevidel. Čo by mohla byť diera na trhu...

 

Proces:

Ošúpeš cibuľu, pokrájaš ju na DROBNÉ kocky, do rajnice čurkneš olej, trochu masla alebo masti, praskneš na to cibuľku a na jemnom ohni necháš opekať, žiadne ohne pekelné, pomaličky, dodržal si postup, gruľe robíš dopredu...

Keď je cibuľka sklovitá a taká polomäkká, tak dáš rajnicu bokom, počkáš kým prestane cvrlikať a zaprášiš ju paprikou (zaprášiš, to je len tak trošičku, nerobíš perkelt), preto je dobre to robiť v rajnici, lebo tým, že to má ručku, sa fajn manipuluje keď zapravuješ papriku do cibuľky. Mimo ohňa preto aby ti paprika nezhorkla.

Potom na túto zmes narypeš gruľe a pekne ich premiešaš s paprikovou cibuľkou, mimo plameň, teraz je ten správny čas pridať koreniny: 2 bobkové listy, nové a čierne korenie - tak 3 guľky a zalej vodou, ak sa pýtaš koľko vody, tak vody centimeter nad gruľe, už sa to vyššie spomínalo. No a ako bonus ak máš tak daj variť so skurkou zo slaniny.

Teraz to necháš variť. Varí sa zásadne bez pokrievky a gruľe var dokým nebudú tak na skus. Varíš kvašne gruľe a ňe kašu. Bez pokrievky sa varí preto, lebo vody sa chceme zbaviť, stačí keď jej zostane tak pomedzi gruľe.

Medzitým si zober pollitrák (najlepší je taký do akého za komunistov čapovali pivo, rovný profil, guličkový vzor, takých bolo u nás vždy dosť, lebo vedľa babky vždy bola krčma a hlavne v čase výplat sa vždy nejaký ten kúsok nad ránom našiel na múriku, keď boh dal aj s pivom), do neho dáš kyslú smotanu, obyčajnú smotanu a čajovú lyžičku solamylu, pekne si to rozmiešaš do hladka.

Keď máš aj gruľe uvarené aj smotany nachystané, zoberieš si maskátko (gumenú varechu, najlepšie takú tu retro) a pekne krásne pridáš smotanovú zmes ku gruľom, necháš prevariť tak zo 10 minút, môžeš čurknúť octu.

Teraz môžeš nachystať kondómy, dildá, análne kolíky, putá alebo čo ešte máš rád stôl, prestieranie, byt, seba atď. Pretože teraz gruľky odpočívajú, chute sa spojujú a gruľky hustnú, čiže ak máš po prevarení pocit, že je to takmer polievka je to ok, ono to zhustne žiadne strachy. Času máš dosť takže sa aj ohoľ, že budete jesť jedlo chudobných ešte neznamená že tak musíš aj vypatrať.

Grande finále: zober ocot, obyčajnú smotanu a gruľky po cca 6 hodinách dochuť, opatrne, nepreháňaj, lebo to že ty máš rád bars kvašne (level tlačenka, cibuľa, ocot v tanieri) ešte neznamená že aj objekt tvojej túžby je na tom podobne, tak to v závere nedodžub a v čase chladnutia gruľiek kúp nejakú tú takú pičovinu fľaštičku do ktorej dáš ocot a ten pridáš k servírovaniu. Smotanu ti treba na doriedenie na akurát konzistenciu.

K servírovaniu pridaj kvietok, na tanier vajca (tie natvrdo!) a držím palce!

P.S.: Ak nakoniec nepríde, zostanú ti všetky gruľe a to tiež nie je až tak veľmi na pikaču.

 

Vidíme si nabudúce!