Lekár Boris Bajer o neplodnosti a strave Fastfood znižuje pohyblivosť spermií a zhoršuje ovuláciu. Pomáha stredomorská strava

Alena Potocká
Alena Potocká

Rozhovor s lekárom, fyziológom a odborníkom na výživu Borisom Bajerom o tom, ako naše stravovanie ovplyvňuje plodnosť.

Alena Potocká

Alena Potocká

Fastfood znižuje pohyblivosť spermií a zhoršuje ovuláciu. Pomáha stredomorská strava
Lekár a odborník na výživu Boris Bajer. Foto: Postoj/Andrej Lojan

Rozhovor s lekárom, fyziológom a odborníkom na výživu Borisom Bajerom o tom, ako naše stravovanie ovplyvňuje plodnosť.

„Zloženie stravy môže významne ovplyvňovať spermiogram alebo menštruačný cyklus ženy,“ hovorí v rozhovore pre Postoj lekár, fyziológ a odborník na výživu Boris Bajer.

Boris Bajer pomáha párom, ktorým sa dlhšie nedarí splodiť potomka. Lekár potvrdil, že pri niektorých diagnózach môže strava významne ovplyvniť zdravotný stav, najmä ženám so syndrómom polycystických vaječníkov.

„Máme dôkazy, že pri tomto syndróme môže výrazne pomôcť to, čo jeme alebo všeobecne akú máme životosprávu, lebo to sa nedá oddeliť,“ tvrdí.

Boris Bajer je autorom knihy Protokol prirodzenej plodnosti a sexuálneho apetítu, v ktorej vysvetľuje základné princípy stravovania pre ľudí, ktorí sa dlhšie bez úspechu snažia o dieťa, pričom sa opiera o desiatky vedeckých štúdií s najnovšími poznatkami. Je presvedčený, že pri niektorých typoch problémov s počatím „stojí za to pokúšať sa najskôr o tie prirodzenejšie veci“.

 

Ako strava súvisí s našou plodnosťou?

Prioritne súvisí s tým, že z hľadiska zloženia tela vieme, že ani príliš vysoká hmotnosť, ani príliš nízka hmotnosť nie je pozitívne spájaná s plodnosťou. Vieme, že sa v poslednom čase dostávame do štádia, keď vo svete máme viac nadváhy ako podvýživy, čo bude vytvárať problém aj v oblasti reprodukcie, pretože to môže negatívne ovplyvňovať spermie muža a menštruačný cyklus ženy.

Aj samotné zloženie stravy dokáže významne ovplyvňovať spermiogram alebo menštruačný cyklus. Ako najvhodnejšia sa ukázala strava stredomorského typu – mediteránne stravovanie.

Ktoré potraviny negatívne ovplyvňujú našu plodnosť?

Transmastné kyseliny v ultraspracovanej strave, vo fastfoodovej strave, v strave, ktorá je zložená z polotovarov, sú dokázateľne späté so znížením pohyblivosti spermií, so zhoršením ich funkcií, s vyššou lámavosťou z hľadiska DNA spermií alebo so zhoršením ich tvaru.

Transmastné kyseliny môžu byť späté aj s poruchou menštruačného cyklu, či už s jeho spomalením, zrýchlením, striedaním, alebo zároveň aj so zhoršením ovulácie. Máme dáta, že negatívnu rolu môžu hrať aj jednoduché cukry, ktoré sú v ultraspracovaných potravinách. Plodnosť môže negatívne ovplyvňovať aj väčšie množstvo živočíšnych bielkovín v strave v pomere k rastlinným.

Keď sa pár, ktorý sa snaží už dlhšie o dieťa, rozhodne upraviť svoj životný štýl vrátane stravy, akých chýb by sa mal vyvarovať?

Určite negatívne môže ovplyvniť u muža hladinu testosterónu a hodnoty spermiogramu a u ženy menštruačný cyklus, ak sa chudne príliš rýchlo. Ak sa ľudia rozhodnú schudnúť, pretože majú nadváhu, zlý spermiogram, syndróm polycystických vaječníkov, a lekári im to odporučili, keďže zníženie hmotnosti zlepší ich inzulínovú senzitivitu a zlepší cyklus, ale robia to príliš rýchlo, telo sa začne brániť.

Naše gény nie sú veľmi ochotné deliť sa v stave hladu. Lepšie im to ide v hojnosti, to je evolúcia. Keď žena hladuje, organizmus dostáva signály, že asi nebude vedieť udržať ďalší organizmus vo svojom vnútri deväť mesiacov.

Ak dôjde k príliš prudkému zníženiu kalórií u muža, môže to významne ovplyvniť jeho hladiny testosterónu. Niektoré štúdie, ktoré máme, hovoria, že v takýchto prípadoch sa môžu znížiť až o polovicu.

 

Foto: Postoj/Andrej Lojan

Sú diagnózy, či už na strane ženy, alebo muža, pri ktorých dokáže strava výrazne zvýšiť šancu na počatie?

Protokol prirodzenej plodnosti dokáže pomôcť množstvu ľudí, ale určite nie každému, niektoré veci sú medzi nebom a zemou alebo doteraz ich nepoznáme a nevieme o nich.

Máme dôkazy, že pri syndróme polycystických vaječníkov môže výrazne pomôcť to, čo jeme alebo všeobecne akú máme životosprávu, lebo to sa nedá oddeliť. Takisto pri endometrióze u ženy, čo je ďalší významný rizikový faktor neplodnosti, pri niektorých autoimunitných ochoreniach, ako je lupus alebo antifosfolipidový syndróm.

Kedy netreba očakávať veľké zázraky?

U muža je to ťažké, ak ide skôr o anatomický problém, ako je napríklad varikokéla. Vtedy sa semenníky nedokážu ochladzovať, keďže cievy nie sú dostatočne roztiahnuté a nevedia reagovať na zníženie alebo zvýšenie teploty. To sa ťažko dá ovplyvniť niečím v životospráve, ale niektoré faktory spermiogenézy vieme ovplyvniť aj popri tom.

Ťažké je ovplyvniť niečo stravou aj v prípadoch imunitných problémov, keď žena tvorí protilátky proti spermiám. V takých prípadoch sa ovplyvňuje stav už skôr liečebne.

Niektorí z vlastnej iniciatívy vylúčia zo stravy lepok. Ako môže vylúčenie lepku, ak nie je lekársky potvrdená diagnóza celiakie, ovplyvniť našu plodnosť?

Máme jasné dáta, že keď nie je indikovaná eliminačná diéta, nemala by sa dodržiavať. Ak nemá niekto problém s lepkom, podľa najnovších vedeckých dôkazov nie je dôvod vylučovať ho zo stravy.

A ublížia si tým, ak ho napriek tomu vylúčia?

Môžu. Pretože obilniny, ktoré obsahujú lepok, majú aj iné látky, ktoré potom môžu v tele chýbať.

Celiakia je celotelové autoimunitné ochorenie, pri ktorom môže prichádzať aj k potratovosti alebo neplodnosti a práve vtedy vyradenie lepku môže reálne pomôcť. Takisto to môže pomôcť pri neceliakálnej gluténovej senzitivite. Nie je to celiakia, nerobí taký istý typ zápalu v tele, ale môže spôsobovať tráviace ťažkosti v tele.

Potom máme alergiu na pšenicu, čo nie je lepok, lebo ten je v pšenici, jačmeni, raži aj špalde. Vtedy sa nemusia vynechávať všetky zdroje, ktoré majú lepok, ale nemôže sa jesť len pšenica.

Ak niekto nemá uvedené problémy, nevidím dôvod, prečo by mal obmedziť prijímanie obilnín, pretože, naopak, keď sa pozriete na štúdie, tie hovoria, že ľudia, ktorí jedia viac celozrnných potravín, bývajú plodnejší a bývajú aj viac fit. A je to späté aj s tým, že je to jedno z odporúčaní v mediteránnej diéte.

Keď v minulosti žene diagnostikovali syndróm polycystických vaječníkov, bola skôr nasmerovaná do centra asistovanej reprodukcie. Odkedy vieme, že úpravou stravy si môže výrazne zvýšiť šancu na prirodzené otehotnenie?

Dôkazov máme pomerne viac v posledných pätnástich rokoch. Nie je to až taký krátky čas, ale áno, je to o tom, že často gynekológovia predtým nepoznali informácie, že strava môže pomôcť pri syndróme polycystických vaječníkov.

Podľa gynekologických kritérií musí žena spĺňať dve z troch kritérií. Buď musia byť sonograficky potvrdené cysty na vaječníkoch, anovulácia, alebo problémy s ovuláciou a zvýšené hladiny testosterónov.

Ale žena s týmto syndrómom nemusí mať cysty na vaječníkoch, lebo to je iba výsledný produkt. Často si ľudia mysleli, že práve tieto cysty spôsobujú neplodnosť. Nie, cysty vo vaječníkoch sú výsledkom tohto ochorenia.

K ochoreniu dôjde, lebo sa do toho dostávajú aj hormóny, ktoré spôsobujú vyplavenie hormónov testosterónu a estrogénu, v dôsledku čoho vajíčka nedozrejú do dostatočného štádia, aby sa vyplavili ako zrelé na ovuláciu, a tak vznikajú cysty. Stačí, keď má žena zvýšené hladiny testosterónu a má problémy s menštruačným cyklom, a už to môžeme klasifikovať ako syndróm PCOS.

Ide teda najmä o hormonálnu poruchu?

Ženy majú často také symptómy, že majú ochlpenie na miestach, kde by nemalo u ženy byť, môžu mať akné, môžu mať hrubší hlas. Sú to rôzne súčasti a jednou z tých súčastí je inzulínová rezistencia.

A ako sa dá riešiť inzulínová rezistencia? 

Tým, že sa zlepší strava. Vďaka nej sa dajú u ženy znižovať hladiny testosterónu a to môže zlepšovať šancu na plodnosť u ženy, ktorá má syndróm polycystických vaječníkov.

Foto: Postoj/Andrej Lojan

V súčasnosti sa aj vďaka zlepšeniu diagnostiky čoraz viac žien dozvedá, že majú endometriózu. Môže aj im strava zlepšiť vyhliadky na zlepšenie plodnosti?

Podľa všetkého týmto ženám nemôže strava pomôcť až do takej miery ako pri polycystických vaječníkoch. Ale máme dôkazy, že môže pomôcť a v najviac prípadoch zaberá strava mediteránneho typu, teda strava založená na princípoch okolia Stredozemného mora.

Prerušovaný pôst sa dnes stal súčasťou moderného životného štýlu. Pomáha tento spôsob chudnutia zlepšeniu plodnosti?

Skôr nie a výnimkou je práve už spomínaný syndróm polycystických vaječníkov, ktorý je spätý s inzulínovou rezistenciou a so zvýšenými hladinami testosterónu. Pri tomto syndróme sa často odporúča znižovať alebo mierne obmedzovať množstvo sacharidov, ktoré sú v strave. Niekedy sa na to využívajú rôzne pôstne okná.

Ale všeobecne by som to neodporúčal, lebo tento spôsob redukcie hmotnosti môže ovplyvniť menštruačný cyklus. Vieme tiež, že pôstne okná môžu u mužov negatívne ovplyvniť hladiny testosterónu.

Prerušovaný pôst býva často spájaný aj s mnohými zdravotnými benefitmi.

Pri pôste sa často stretneme s tým, že príde niekto úplne neznalý vo výžive a povie, že ja nemám problém nejesť doobeda, ale nechcem sa inak obmedzovať v strave. Reálne mám skúsenosť, že ľuďom, ktorí prestali jesť raňajky alebo večeru, to neprekáža a za niekoľko rokov schudnú aj dvadsať kíl. Príčina je, že obmedzili kalorický príjem. Nie je to žiadna mágia, že sa spustia procesy liečenia tela, jednoducho znížili kalorický príjem a chudnú.

Tvrdíte, že pôstne okná môžu u mužov ovplyvniť hladiny testosterónu. Ak sa muž rozhodne práve pre tento typ chudnutia, môže to zhoršiť jeho spermiogram?

Treba si to odsledovať. Vo vede máme dôkazy, že u niektorých mužov to môže znižovať hladiny testosterónu. Ale je to aj naopak, keď niekto má obezitu, už v dôsledku toho môže mať zníženú hladinu testosterónu a zvýšenú produkciu estrogénu. Keď sa pacient naplánuje na stravu, treba ho po čase premerať a zistiť, ako to ovplyvnilo hladinu hormónov, lebo to by bolo naozaj len veštenie z gule.

Ženy si často vyberajú na chudnutie dnes populárnu ketodiétu. Môže táto diéta nejakým spôsobom ovplyvniť aj našu plodnosť?

Pri polycystických vaječníkoch sú dôkazy, že môže pozitívne ovplyvniť, pri iných typoch problémov by som ju radšej nevyužíval. Všeobecne je ketodiéta veľmi ťažko udržateľná dlhodobo. Z hľadiska redukcie hmotnosti, keď má niekto cieľ znížiť hmotnosť a udržať si ju, nevidím zmysel držať ketodiétu, pretože je to jedna z najťažšie udržateľných diét.

Na osem týždňov sa vie hecnúť ktokoľvek, ale kto ju vydrží päť rokov, kto vydrží byť na grilovačke a dať si tam iba olej s mäsom? To už hovoríme o klinickej využiteľnosti a tá je veľmi malá.

Ak však je niekto, kto si povie, že to vydrží, aby schudol a splodil potomka, v tom vidím zmysel, dá sa to takto využiť, ale jediné skutočné dôkazy, ktoré pri vplyve tejto diéty máme, sú pri polycystických vaječníkoch.

Vyzerá to tak, že syndróm polycystických vaječníkov je diagnóza, pri ktorej má žena najväčšiu nádej, že stravou dokáže situáciu zvrátiť.

Ale to je fakt aj vďaka tomu, že je na to najviac štúdií. Niektorým to možno vôbec nepomôže, ale treba to najskôr vyskúšať a pokúsiť sa pri tomto type problému s počatím najskôr o tie prirodzenejšie veci.

Aký máte názor na vplyv na plodnosť pri carnivore diéte? Niektoré osobnosti, ako napríklad Jordan Peterson a jeho dcéra Mikhaila, hovoria verejne o tom, že im pomohla pri chronických zdravotných problémoch, kde im žiadne lieky ani diéty nepomohli.

Sú rôzne typy tejto diéty, ale základ je taký, že je založená predovšetkým na živočíšnych zdrojoch potravy, povolené je mäso, ryby, vajíčka, masť, slanina, klobása, niektoré mliečne potraviny, najmä tie kyslé ako kefíry a podobne, niektoré druhy ovocia a niektoré druhy zeleniny, väčšinou však minimum alebo žiadne.

Z môjho pohľadu je to veľmi hlúpa diéta hlavne z dôvodu, že je pre väčšinu ľudí dlhodobo neudržateľná. Prečo môže niekomu naozaj fungovať, prečo niekomu zlepšuje trávenie, zlepšuje plodnosť? Je to preto, že to je eliminačná diéta.

Eliminuje niektoré veci, ktoré vám môžu robiť problémy, napríklad spomínané obilniny, strukoviny, ale to sa dá dosiahnuť oveľa šetrnejším spôsobom ako niečím, čo má opačný vplyv na iné časti tela, ako je napríklad srdcovo-cievny aparát.

Ľudia držiaci túto diétu riskujú problémy so srdcom?

Už sú dôkazy, že ľudia, ktorí po tom, čo držali carnivore diétu, dostali infarkt alebo mozgovú príhodu, lebo sa im hladiny LDL cholesterolu, čo je zlý cholesterol, až trojnásobne zvýšili. CT hrudnej dutiny im ukázalo, že mali kalciové skóre, čo sú kalcifikáty v okolí srdca a v srdcových cievach, dvadsaťkrát horšie. Keď si potom upravili stravu a zmiešali ju čiastočne s rastlinnou, hodnoty sa zrazu zlepšili.

Máme jasné dáta, že toto je veľmi riziková diéta z hľadiska srdcovo-cievneho aparátu. V tejto súvislosti netreba zabúdať na to, že pohlavné ústrojenstvo, a najmä u muža, je významne závislé od toho, či sú cievy silno kalcifikované alebo nie. Erektilná dysfunkcia môže byť významne ovplyvnená tým, že niekto značne zvýši príjem živočíšnych potravín.

Chápem, že ľudia majú radi príbehy, keď vidia niekoho, že toto mi veľmi pomohlo. Ale ide o jednotlivcov. My vo vede sa potrebujeme zariaďovať prioritne podľa dôkazov, ktoré sú silné.

Foto: Postoj/Andrej Lojan

Táto diéta znie ako extrém, na druhej strane však máme opačný extrém – prísnych vegánov, ktorí hovoria, že všetko živočíšneho pôvodu je pre nás nezdravé.

Opäť sa dostávame k tomu, prečo fungujú diéty, prečo vegáni majú v niektorých štúdiách zlepšenie zdravia, zníženie cholesterolu. Štatistiky hovoria o tom, že vegáni jedia menej kalórií, jedia viac vlákniny, čo je fajn, jedia viac rastlinných zdrojov potravy, čo vieme, že je fajn. Štatisticky sú to často ľudia, ktorí to robia už z nejakého zdravotného dôvodu, čiže ich motivácia je oveľa vyššia.

Podľa známych dát sú to častejšie ľudia, ktorí majú vyššie vzdelanie, ktorí menej fajčia, menej pijú alkohol. Preto pri nich štúdie vychádzajú inak, lebo sú tam aj tieto ďalšie faktory.

Keď sú nejaké kontrolné štúdie, teda „všežravcov“, ktorí jedia pestrú stravu, rastlinnú aj živočíšnu, a spracované potraviny konzumujú minimálne, a potom vegánov, tak nie je medzi nimi nijaký rozdiel.

Ako vplýva výlučne rastlinný pôvod stravy na hormonálnu rovnováhu a reprodukčný systém?

Tam ide o to, či to majú nastavené správne. Lebo je veľmi ťažké nastaviť vegánsku diétu tak, aby v nej mali ľudia všetko. Majú s tým problém aj dobrí výživoví terapeuti. Každý rastlinný zdroj bielkovín má pomerne málo bielkovín na sto gramov a vždy tam chýba vo väčšom množstvo nejaká esenciálna aminokyselina, to sú zdroje bielkovín, ktoré si nevie naše telo vytvoriť, napríklad leucín.

Preto by mali vegáni kombinovať čo najväčšie množstvo a spektrum bielkovín, aby sa dostali do rozumného príjmu aminokyselín a bielkovín. Štandardne vieme, že vegáni majú problém tento príjem naplniť, že ľuďom, ktorí dodržiavajú vegánsku diétu, sa, naopak, časom zníži príjem bielkovín o tretinu, niektorým aj o polovicu. Preto to plošne ani nemôžeme odporúčať.

Ako vychádza známy boj nízkotučné verzus plnotučné mliečne výrobky? Čo je lepšie pre páry trápiace sa s neplodnosťou?

Je tam rozdiel medzi ženami a mužmi. Štatistiky z hľadiska plodnosti hovoria, že pre ženy je lepšie, keď jedia plnotučné potraviny, a pre mužov skôr to, keď jedia nízkotučné potraviny.

Pritom ženy preferujú skôr tie nízkotučné.

To je späté s tým, že nízkotučné mliečne výrobky sú viac inzulínogénne, lebo tuk trošku ovplyvňuje glykemickú nálož, glykemický index a inzulínový index potraviny. Čiže u žien, ktoré sú neplodné, a opäť ide často o syndróm polycystických vaječníkov, práve tuk znižuje odpoveď inzulínu. Súvisí s tým aj spätosť s akné, vieme, že je tam prítomná nejaká korelácia s konzumovaním nízkotučných potravín, ale u plnotučných vôbec. Čiže tuk tam hrá nejakú rolu.

A prečo je pre mužov výhodnejšie jesť nízkotučné výrobky?

Myslím si, že to je z toho dôvodu, že sú muži, ktorí jedia väčšie množstvo kalórií aj všeobecne, preto môžu mať nadváhu alebo obezitu častejšie ako tí, ktorí jedia nízkotučné. Ale nemyslím si, že ak sa nejaký muž dobre stravuje, s minimom spracovaných surovín, má pohyb a všetky ostatné súčasti životosprávy a dáva si plnotučné potraviny, tak mu to bude na škodu.

Veľkou témou v stravovaní je dnes navýšenie množstva príjmu proteínov v strave. Koľko gramov proteínu denne a v akej forme by mala prijať žena a muž, aby im všetko v tele fungovalo správne?

Norma je zhruba jeden až dva gramy na kilogram hmotnosti denne.

Ženy si na fórach medzi sebou radia, že ak chcú otehotnieť, majú jesť napríklad veľa ananásu. Čo hovoríte na takéto rady?

Nemyslím si, že existuje magický druh ovocia alebo zeleniny. Všeličo beží, ja si už začínam myslieť, že za tých pätnásť rokov, čo sa tejto oblasti venujem, hovorím stále to isté, ale podľa všetkého je to nevyhnutné, lebo sa zase vraciame k tomu, že veci, ktoré sú už mnoho rokov vyvrátené, sa stále recyklujú a ľudia tomu veria.

Foto: Postoj/Andrej Lojan

Dajú sa tiež nájsť rady, že ženám k otehotneniu pomôže výrazné nadužívanie vitamínu D. Pomôže k splodeniu dieťaťa zvýšený príjem nejakých vitamínov či výživových doplnkov?

Prioritne by sme mali v pestrej strave prijímať väčšinu minerálov a potom zobrať krv, pozrieť sa, čoho je deficit, a podľa toho ísť ďalej. Vitamín D sa v tele správa ako hormón, a keď máme nejakého hormónu málo, môže to ovplyvňovať všeobecné zdravie.

Tým, že je podobný testosterónu a iným steroidným hormónom, tak je jasné, že bude mať vplyv aj na plodnosť. Keď má niekto deficit, určite ho chceme z neho dostať von. Ale nevidím dôvod dostávať človeka vyššie nad normu. Môžu byť aj toxické hladiny vitamínu D, ktoré môžu negatívne pôsobiť na vyvíjajúci sa plod a spôsobiť potratovosť.

Každému je jasné, že fajčenie a alkohol nepôsobia pozitívne na plodnosť. Dnes sa však už tvrdí, že aj minimálne množstvo alkoholu je škodlivé. Keď si po ťažkom týždni otvoria partneri v sobotu večer fľašu vína, idú proti svojej snahe o dieťa?

Podľa zdrojov, ktoré máme, akútne užívanie alkoholu nejako významne plodnosť neovplyvňuje, podľa všetkého aj preto, že tie karty sú už nejako rozdané. Veď veľa detí je splodených práve po nejakom večierku, čiže podľa všetkého nie.

Ale chronické užívanie alkoholu áno a je to závislé od dávky. Keby to robil ten pár pravidelne, je to problém. Ak by to robil dokonca každý deň, tak to plodnosť negatívne ovplyvňuje, štatistiky na to máme.

Vo svojej knihe píšete, že najlepšou cestou, ako pomôcť svojej plodnosti, je mediteránna strava. Nie je však za jej úspechom aj životný štýl ľudí žijúcich v Stredomorí?

Rozhodne áno, ale štúdie, ktoré sa robia, sú aj mimo stredomorských krajín, napríklad v Spojených štátoch porovnávajú mediteránnu stravu s inými diétami a tie výsledky sú úplne inde. Dovolím si preto povedať, že mediteránna strava má na plodnosť významný vplyv, ale, samozrejme, nie jediný. Áno, ľudia v tomto regióne žijú pomalšie, majú iné hodnoty ako my, ale stredomorská strava má skutočne veľký význam.

Keď príde za vami pár, že majú problém s počatím dieťaťa, čo ich čaká?

Je to individuálne. Ja som knižku napísal preto, aby ľudia nemuseli za mnou chodiť, a stal sa úplný opak, začali chodiť ešte viac. Otvorili sme polikliniku, kde máme viacero odborov, kde máme aj gynekológov, endokrinológov, urológov, internistov, všeobecných lekárov, fyzioterapeutov a výživových expertov, takže je to o multidisciplinárnej komunikácii.

Nemyslím si, že toto vie vyriešiť sám gynekológ, zároveň to nemôže vyriešiť ani sám výživový expert či internista, na pomoc neplodným párom dnes potrebujeme interdisciplinárnu spoluprácu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia