Connect with us

Turistické články

Cestujeme s Motobulharom: Rakúsko

Publikovaný

on

Veľkolepé Alpy, ako ja ich milujem. O Alpách si určite napíšeme ešte článok, kde sa im budem podrobne venovať. Dnes ti poradím 2 miesta, ktoré by si si mal dať do svojho hľadáčiku.

Kráľ kráľov: Grossglockner

Grossglockner, najvyšší bod Rakúskych Álp  – 3 798 m.n.m. ponúka jedinečnú možnosť, dostať sa svojou motorkou až na úctyhodných 2 504 m.n.m.  A to na najvyššie položenej alpskej ceste – Großglockner Hochalpenstraße . Tento jedinečný zážitok odporúčam všetkým absolvovať aspoň raz. A vaša láska k horám sa stane závislosťou. Poplatok za vstup je okolo 35eur za motocykel a už je na tebe, ako dlho tam zostaneš. Sú aj takí, ktorí tam prespali v stane – nič som nepovedal… pssst.

Výjazd na Hectorov pass, čo je práve spomínaná nadmorská výška presahujúca 2504 m.n.m., ponúkne dych berúce scenérie a pohľady, na ktoré budeš spomínať po zvyšok roka. Dokým tam nepôjdeš zas – závislosť. Mimochodom, s prespaním si nemusíš robiť hlavu. Pod horou je kemp ale odporúčam pár km zamieriť k nádhernému jazeru Zell am See, kde sa aj dobre okúpeš.

Kalte Kuchl – Mariazell – WildAlpen – Bulharova svätá trojica

Presne takto som ti naplánoval cestu a presne takto keď to prejdeš, tak sa pos…š! Veľa ľudí si neuvedomuje, že zažiť Alpy a prírodu nemusí znamenať hneď cestu na vyššie spomínaný Grossglockner a koniec sveta. Ale že aj pre obyvateľov nielen západného Slovenska, sa ponúkajú Alpy ako na dlani a ich krása im vyrazí dych – ale kam?

Hurá na legendárny Kalte Kuchl! Už si bol na Pezinskej babe? Okey, slabota – skús Kalte Kuchl a už ťa nikdy žiadny podpriemer neohúri. Kalte Kuchl je najbližší Alpský priesmyk – (nespoplatnený ako väčšina priesmykov) ktorý je neďaleko Slovenska. Jazdili na ňom legendy ako Rossi alebo Marquez. To si teraz spozornel, čo? Je to tak. Keď jazdili Redbull ring, tak si pár jazdcov odskočilo aj na Kalte Kuchl. Ale prečo? Kalte Kuchl ponúka skvelý asfalt a nespočetne zákrut, či už do stúpania alebo klesania. V podstate vybehneš na horu kľukatinou a zas kľukatinou dole.

Pohľady, ktoré sa ti naskytnú, sú nezabudnuteľné. A tie zákruty – mama mia! Nazačiatku je motorest – Kalte Kuchl, kde musíš ochutnať ich vanilkový dezert! Áno aj Rossi ho mal. Keď si nemal ten dezert, ako keby si tam nebol. Dám ti tip – v strede keď už si to budeš dávať 5x za sebou z každej strany, je malá odbočka smerom ostro dole. 99 percent motorkárov to prehliadne a vždy sú prekvapení, keď tam dáku skupinu vediem. Totižto približne v strede Kalte Kuchl, nájdeš nádherný vodopád, za ktorým musíš ísť pešo. Ale ak zídeš úplne dole, kam ťa cesta zavedie, nájdeš druhý ktorý pripomína pereje. Môžeš sedieť buď nad ním alebo pod ním – nevieš si to predstaviť? Hurá do Kalte Kuchl to obzrieť! Vodopád určite navštív – budeš to 1 percento návštevníkov.

Mariazell

Hneď odtiaľ zamier na Mariazell. Kto nemá magnetku z Mariazell, nie je motorkár . To sa tak vraví … inak kúpiš ju na pumpe.  Mariazell je pútnické miesto v obklopení hôr, s neskutočným výhľadom, ale aj miesto ako ja vravím – kde sa menia Alpy – kde sa mení krajina, vysvetlím prečo, ale neskôr.

Mariazell je najznámejším pútnickým miestom v Rakúsku, v oblasti Štajerska. A to pretože v centre sa týči monumentálna Mariazellská bazilika. Bazilika bola postavená, aspoň jej pôvodná verzia v 14. storočí. V roku 1420 a 1474 kostol zničil požiar a bol renovovaný až v rokoch 1644 – 1683. Zaujímavosť – Mariazellská bazilika je označená ako jediná národná svätyňa všetkých nemecky hovoriacich krajín. Je to jedna z najnavštevovanejších svätýň v Európe a vnútro je nádherné. V kostole sa nachádza aj uctievaný zázračný drevený obraz Panny Márie. Určite sa to oplatí pozrieť, ale teraz späť na motorku.

Wild Alpen

Ešte som nevysvetlil prečo to nazývam – kde sa menia Alpy – kde sa mení krajina. Skočíš na motorku a ďalšia destinácia WildAlpen – divoké alpy . Ak by si sa ma opýtal, akú oblasť mám najradšej a kde ma stretneš 1000x za rok, je to ona. Ak uvidíš letieť žltého V-Stroma 800DE a budeš vidieť vyškerený ksicht – to som zaručene ja. Akonáhle zlezieš z kopca, kde leží Mariazell a odbočíš doľava smer WildAlpen – začína symfónia farieb a prírody. Poézia, ktorú nebudem opisovať, pretože napíšem minimálne ďalšie dve strany len o nej.

Po pravej strane ti začne spríjemňovať pohľad horská rieka a na ľavej strane hora. Po chvíli dorazíš do dedinky Gusswerk, kde odbočíš doprava. Tu začína tvoje dobrodružstvo, otvorená huba a padnutá sánka. Zrazu ako keby niekto lúskol prstami, prehodil vypínač, praskol bičom – booom. Celá krajina je iná, tá zmena je rapídna a veľkolepá. To je pravé ten moment a to, prečo to volám – kde sa krajina mení a dôvod prečo to pre mňa patrí k TOP miestam všeobecne.

Z  lesných hôr plných stromov prichádzajú skalnaté – chladné kopce. Príroda na miestach nedotknutá ľudským dotykom. Rieky divoké, ideálne na rybolov a jachting, vodopády, nádherné panoramatické pohľady a les. Príroda, ktorá charakterizuje presne to, kam smerujeme – a to Wild – Divoké.

Zákruty pri Salze

Po ceste na WildAlpen ti bude robiť spoločnosť rieka Salza, ktorá sa bude prehadzovať z ľavej strany doprava. Tak ako tvoje oči v tých nádherných zákrutách a v čistom prostredí. Užiješ si aj srandu, keďže ťa čaká hneď jeden krásny horský úsek. Priesmyk, ktorý okrem úžasných zákrut ponúka výhľady z obrovskej výšky na hory a lesy. Prvý krát odporúčam sa viac sústrediť na cestu, keďže pri pohľadoch ktoré sa vám ponúknu, bude veľmi ťažké odtrhnúť zrak, takže pozor.

Cestou stretneš zelené až tyrkysové jazerá, vodné priehrady, malé dedinky, kostolíky a rozprávkové údolia obklopené obrovskými skalnatými horami. Tam by som chcel zľahka zostarnúť – ale iba zľahka. WildAlpen – krásna alpská dedina, kde ťa v strede oproti pumpe, privíta kostlivec v koženom moto-oblečení na choppri. Za kostlivcom je aj skvelá reštaurácia ale predovšetkým odporúčam kemp – WildAlpen, okolo ktorého preteká horská rieka a kde vieš stráviť užasnú noc. Tam sa vždy vyspím lepšie, ako keď som bol v umelom spánku. Ten vzduch, príroda, proste TOP . V okolí nájdeš vodopády, sauny a ďalšie atrakcie a áno aj hromady zákrut.

1 komentár

1 komentár

  1. Jani

    25. marca 2024 at 22:05

    Určite pôjdem pozrieť!

Komentuj článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najčítanejšie

Partneri