Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Problémy s platením účtov za energie zdrazovanie ceny energie
Foto: ilustračné, GettyImages
21. marca 2024 Ostatné od Energia.skSITA

Lacnejšie energie nebudú, ale možno sa dočkáme prehľadnejších faktúr

Slováci sa možno čoskoro dočkajú prehľadnejších faktúr za energie, bez zbytočných reklám. Vláda totiž v stredu schválila rozsiahlu novelizáciu štyroch základných energetických zákonov, ktoré zohľadňujú najmä skúsenosti z aplikačnej praxe.

Zmeny teraz putujú do Národnej rady SR. Novely prinášajú okrem posilnenia práv a ochrany spotrebiteľov v energetike aj rozšírenie právomocí a nové kontrolné kompetencie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Postavenie regulačného úradu

Ako ďalej informuje Ministerstvo hospodárstva SR, týmto krokom chce posilniť postavenie regulačného úradu. Prechádzajú na neho aj právomoci v oblasti štátneho dozoru zo Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Zmeny čakajú i na spôsob výkonu cenovej regulácie, či ustanovenia týkajúce sa ukladania povinností vo všeobecnom hospodárskom záujme. Novela zároveň umožní ľahšie pripájanie obnoviteľných zdrojov.

Novela a situácie z praxe

Novelou reagujeme najmä na situácie z praxe, ktoré vznikli aj počas energetickej krízy a zavádzame zmeny, ktoré v legislatíve doteraz chýbali. Ľudom budú po schválení zmien v parlamente chodiť od dodávateľov energií prehľadnejšie faktúry, bez zbytočných reklám a hlavne dostanú aj informáciu, či tarifa, ktorú platia dodávateľovi, zodpovedá ich reálnej spotrebe. Správnym nastavením tarify totiž dokážu domácností na energiách ušetriť,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Novelou sa do legislatívy zavádza aj pre dodávateľov elektriny a dodávateľov plynu povinnosť zverejňovať cenníky za dodávku elektriny a dodávku plynu nepodliehajúcej cenovej regulácií a pravidelne ich aktualizovať najmenej raz za tri mesiace, a to v prípade, ak dôjde k zmene nákladov na zabezpečenie dodávky elektriny alebo dodávky plynu pre koncových odberateľov elektriny a koncových odberateľov plynu.

Kontrola a regulácia

Nové právne normy zároveň posilňujú kontrolnú a regulačnú právomoc ÚRSO. Vďaka tomu bude jednoduchšia nielen kontrola subjektov na trhu, ale bude možné aj efektívnejšie regulovať celý reťazec v energetickom sektore.

Aj týmto krokom chce rezort hospodárstva vytvoriť predpoklady na čo najefektívnejšiu cenotvorbu pre koncového spotrebiteľa. Súčasne sa zavádza cenová regulácia pre prístup do zásobníka a uskladňovanie plynu s cieľom zvýšenia ochrany odberateľov plynu.

Návrhom sa tiež mení a dopĺňa zákon o energetickej hospodárnosti budov, zákon o pravidelnej kontrole vykurovacích systémov a klimatizačných systémov a zákon o energetickej efektívnosti, a to najmä v súvislosti s prechodom štátneho dozoru nad dodržiavaním povinností ustanovených týmito zákonmi zo SOI na ÚRSO. Účinnosť zmien sa navrhuje od 1. júla tohto roka.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.