Tepelné čerpadlo v lete. Domácnosť môže ochladzovať

Je na niečo tepelné čerpadlo aj v lete? V najväčších horúčavách? Samozrejme, že áno.

Princíp je veľmi prostý. V zime TČ odoberá teplo zvonka (a to dokonca aj pri mrznutí – absolútna zima je až pri -273 stupňoch Celzia, medzitým a nulou je stále nejaké teplo) a zohrieva ním vodu, ktorá sa ďalej distribuuje do domova. Ideálne cez podlahové kúrenie.

V lete skrátka TČ vháňa do trubiek pod zemou chladnejšiu vodu (napríklad 17 stupňov Celzia) a ochladzuje tak domov. Je to, samozrejme, subtílnejšie chladenie ako klimatizáciou, ale cez najväčšie horúčavy nad 30 stupňov je to príjemné. Takýto systém predstavuje pasívne chladenie – môžete mať aj aktívne chladenie, keď čerpadlo skombinujete s rekuperáciou. Vtedy sa vlastne vo výmenníku rekuperácie zbavujete teplého vzduchu vnútri, ktorý vyfukujete z domova.

Môžete si povedať, že najlepšie sa predsa chladí klimatizáciami. Je to pravda, klimatizácie môžu byť pekne silné a efektívne. Ale zároveň – vždy sú aj drahé. Náklady sú vysoké od inštalácie až po drahú prevádzku… Vysoká spotreba energie znamená aj to, že klimatizácie sú neekologické, kým TČ s nízkou spotrebou energie sú zelené technológie a ich nadobudnutie môže byť dotované.

Varianta s čerpadlom nevíri vnútri vzduch a nerozháňa baktérie, prach a iné nečistoty. V podstate sa len vymieňa teplo, na rozdiel od aktívnych klimatizácií, ktoré silno fúkajú studený vzduch (čo môže byť nezdravé, ak máte klímu nastavenú na príliš vysoký teplotný rozdiel vnútri oproti vonkajšku, alebo vzduch fúka na človeka).

Tepelné čerpadlo môže byť teda komfortnejšie a ekologickejšie. Samozrejme, závisí od podmienok v domove, výmere a izolácii izieb. Často platí, že tak ako klimatizácia v zohrievacom móde v zime je iba doplnkom ku kúreniu, TČ zase v lete býva doplnkom ku chladeniu.

Nezabúdajte, že s tepelným čerpadlom zvyšujete hodnotu svojho domova (aj vyjadrenú v peniazoch).