Na Slovensku rastie počet mladých žien s rakovinou prsníka

Zhubný nádor prsníka je tretie najčastejšie nádorové ochorenie na Slovensku a najčastejšie diagnostikované nádorové ochorenie v ženskej populácií. Počet prípadov zhubných nádorov prsníka pritom stále rastie, a predstavuje tak významný problém pre verejné zdravie.

25.03.2024 15:00
žena, prsník, vyšetrenie Foto:
Rakovina prsníka je už záležitosťou aj mladých žien.
debata

Päť rokov od diagnostiky prežije 76 % slovenských pacientiek, pritom v susednej Českej republike je to 81 % a vo Fínsku 89 %. Vyplýva to z analýzy o zhubných nádoroch prsníka, ktorú pripravili analytici Inštitútu zdravotných analýz (IZA). V nej tiež priniesli návrhy systémových opatrení, ktoré majú za cieľ znížiť úmrtnosť na toto ochorenie a zlepšiť život viac ako tritisíc novým pacientkam ročne.

Analytici zistili, že počet nových prípadov stále rastie a to aj v prípade žien mladších ako 50 rokov. Najvyšší výskyt rakoviny prsníka zistili na západnom Slovensku, pričom nemá súvis len s vyšším nábehom populácie na skríningové vyšetrenia v tomto regióne oproti východu. Výskyt ochorenia stúpa aj vo vekovej skupine medzi 30 a 50 rokom života žien, teda v mladšej, ešte premenopauzálnej populácii žien.

Regionálne rozdiely

„Odporúčame rozšírenie skríningového intervalu o vekovú skupinu 45 až 49 rokov, v súlade so svetovými trendami v sekundárnej prevencii. Od 45 rokov pozývajú na skríning ženy aj v Českej republike, Maďarsku a v Rakúsku,“ vyzdvihujú analytici IZA.

Zároveň sa na Slovensku zistili významné regionálne rozdiely v prežívaní pacientok s rakovinou prsníka. „Tento fakt je potrebné do budúcna podrobnejšie analyzovať, keďže dostupnosť diagnostiky a liečebných modalít sa medzi regiónmi výrazne nelíši a rozdiely môžu byť skôr závislé od takzvanej cesty pacienta pred samotným začiatkom liečby,“ dodávajú analytici.

Jednou z ciest k zlepšeniu tejto situácie je zvýšenie účasti žien na skríningu, čo môže dopomôcť k poklesu úmrtnosti prostredníctvom včasného odhalenia ochorenia a včasného začatia adekvátnej liečby.

„Jedným zo spôsobov, ako k tejto zdravotnej starostlivosti motivovať populáciu je napríklad podmieniť preplácanie benefitov zdravotných poisťovní účasťou na mamografickom skríningu podľa nastavených odporúčaní,“ navrhujú analytici.

debata chyba
Viac na túto tému: #prsník #rakovina prsníka #mamograf