Pokiaľ ide o falzifikát, pero má napríklad tmavomodrú farbu namiesto svetlomodrej a hlava striekačky je priehľadná.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Pozor na falošný liek na cukrovku

13.02.2024, 09:00

Rakúsko hlási hospitalizáciu pacienta po užití falošného lieku Ozempic.

Európska lieková agentúra (EMA) so sídlom v Amsterdame nedávno informovala, že vo viacerých krajinách EÚ a v Británii sa na trhu objavili falošné perá s roztokom Ozempicu. Injekčné prípravky s označením v nemčine pochádzali od veľkoobchodníkov v Rakúsku a Nemecku.

V nemocnici v Rakúsku už hospitalizovali pacienta, ktorý zrejme užil falzifikát tohto lieku, informovala agentúra DPA.

Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) neposkytol ďalšie informácie o stave pacienta. Dodal, že kvalita napodobenín lieku Ozempic, ktorý je populárny aj ako prostriedok na chudnutie, sa nekontroluje. BASG však upozornil, že vzhľadom na „možné nečistoty a neznáme zložky tieto falzifikáty môžu byť aj životu nebezpečné“.

Ide o liek vydávaný na predpis

Ozempic je liek vydávaný len na lekársky predpis a bol schválený iba na liečbu cukrovky. Čoraz viac sa používa aj ako „liek“ na chudnutie, čo malo za následok obmedzenie jeho dostupnosti pre diabetických pacientov. Túto situáciu následne zneužili organizované skupiny, ktoré dodali na trh falzifikáty tohto lieku.

Na Slovensku sa zatiaľ neobjavil

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zatiaľ nedisponuje zisteniami, že by sa falzifikáty lieku Ozempic dostali k pacientom na Slovensku. Informovala hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová.

„Dotknuté balenia neboli určené pre slovenský trh a boli zachytené na úrovni veľkodistribútora mimo územia našej republiky. Balenia boli následne stiahnuté z trhu,“ ozrejmil ŠÚKL.

Falzifikáty sa podľa neho aktuálne dajú od originálov jednoducho rozlíšiť. „Pokiaľ ide o falzifikát, pero má napríklad tmavomodrú farbu namiesto svetlomodrej a hlava striekačky je priehľadná,“ doplnil.

Úrad tiež upozornil na to, že liek je na lekársky predpis. Nie je preto možné ho legálne objednať na internete. „Akékoľvek balenia, ktoré sa na internete nachádzajú, môžu obsahovať nebezpečné až život ohrozujúce látky. Ústav pripomína, že prechovávanie, dovoz, vývoz, prevoz, ponúkanie alebo predaj falšovaných liekov je v súlade s Trestným zákonom SR klasifikované ako trestný čin,“ skonštatovala hovorkyňa.

Dodávatelia musia lieky overovať

ŠÚKL so Slovenskou organizáciou pre overovanie liekov kontroluje všetky incidenty, ktoré môžu naznačovať podozrenie na prítomnosť falšovaných balení na slovenskom trhu. „Pokiaľ ide o iné trhy Európskej únie, štátny ústav nemôže vylúčiť prítomnosť falšovaných balení tohto lieku,“ ozrejmil. Upozornil tiež veľkodistribútorov a poskytovateľov lekárenskej starostlivosti na povinnosť overovať bezpečnostné prvky lieku.

(tasr, red)
01 - Modified: 2024-01-29 13:07:06 - Feat.: 0 - Title: V lekárňach sa hromadia nespotrebované lieky 02 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: 0 - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 03 - Modified: 2023-05-25 09:03:25 - Feat.: 0 - Title: Falšované lieky môžu byť pre zdravie ohrozujúce 04 - Modified: 2023-04-27 13:47:50 - Feat.: 0 - Title: Inzulínové tabletky, hudba budúcnosti?
01 - Modified: 2014-10-29 08:35:01 - Feat.: - Title: Máte osteoporózu? Hýbte sa!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 04:37