Maďari v druhom kole Podľa Berényiho sú Maďari rozdelení. Korčok ich nepresvedčí, tvrdí Bugár

Miro Pastorek
Miro Pastorek

Maďarská aliancia už rokovala s Petrom Pellegrinim, ešte sa rozhodne, koho podporí.

Maďarská aliancia už rokovala s Petrom Pellegrinim, ešte sa rozhodne, koho podporí.

Miro Pastorek

Miro Pastorek

Podľa Berényiho sú Maďari rozdelení. Korčok ich nepresvedčí, tvrdí Bugár
Maďarská aliancia rokuje s Petrom Pellegrinim. Zľava Berényi, Orosz a Forró. Foto: Facebook/Forró Krisztián

Maďarská aliancia rokuje o tom, koho podporí v druhom kole prezidentských volieb. Chce sa najprv stretnúť s oboma finalistami. Rokovanie s Petrom Pellegrinim sa konalo už v pondelok.

S Ivanom Korčokom sa plánujú zísť v priebehu tohto týždňa. Víťaz prvého kola prezidentských volieb je momentálne na východe Slovenska.

Maďarská strana bude za svoju podporu očakávať prísľuby. „Určili sme témy, ktoré sú pre nás dôležité. Sú však ešte obsahom rokovania, takže by som o nich nechcel informovať,“ povedal József Berényi, šéf jednej zo straníckych platforiem.

Člen predsedníctva Maďarskej aliancie Örs Orosz načrtol, že s prezidentskými kandidátmi sa rozprávajú napríklad o zanedbanosti južných regiónov, otázke Benešových dekrétov či o dvojakom občianstve. „Portfólio prezidenta je symbolické. Žiadame konkrétne sľuby v symbolických otázkach,“ povedal Orosz.

Forró Korčoka neodporučí

Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró si nevie predstaviť, že by v druhom kole prezidentských volieb podporil Ivana Korčoka. Odporučí Petra Pellegriniho alebo nikoho, povedal pre Štandard. Definitívne sa však rozhodne až po stretnutí s oboma kandidátmi.

Jeho postoj nereprezentuje názor celej strany. „To bol jeho osobný názor. Budeme rokovať s jedným aj s druhým,“ zdôraznil Örs Orosz.

Ďalší z neúspešných kandidátov z prvého kola Patrik Dubovský vyzval Forróa, aby vzhľadom na dôležitosť tejto voľby a súčasnú politickú situáciu na Slovensku i v Európe zvážil podporu Ivana Korčoka.

Gyimesi dostal pozvánku, hovorí Orosz

Za podporu Petra Pellegriniho výrazne bojuje podpredseda aliancie György Gyimesi. „Nemôžeme si dovoliť luxus nezvoliť si mier, bezpečnosť, suverenitu a ochranu tradičných rodín v čase vojny, keď je obyvateľstvo krajiny do značnej miery finančne zraniteľné, povedal v rozhovore pre portál Körkép. Korčokovi vyčíta, že nie je konzistentný, bol vo funkciách aj za vlády Vladimíra Mečiara a neozval sa ani po vražde Jána Kuciaka.

Predsedníctvo Maďarskej aliancie o postupe pred druhým kolom rokovalo už v nedeľu. György Gyimesi tvrdí, že mu vedenie strany zabránilo zúčastniť sa na stretnutí online, aby nemohol hovoriť o potrebe podporiť Pellegriniho.

„Je to hlúposť,“ reagoval Örs Orosz. „Všetci prišli, len pán Gyimesi bol obštruovaný? Aj sme na rokovaní spomínali, kde je podpredseda. Určite v tom nebol žiadny úmysel.“

Predsedníctvo strany podľa neho v Galante rokovalo osobne, lebo potrebovalo prebrať citlivé témy. V takom prípade aliancia online porady nerobí. Orosz zdôrazňuje, že všetci členovia predsedníctva vrátane Gyimesiho dostali e-mailom pozvánku, v ktorej bolo napísané, že je nutná fyzická účasť a na poradu sa nebude dať pripojiť online.

Aj József Berényi potvrdil, že pozvánku na rokovanie dostali všetci členovia predsedníctva.

Aj Maďari sú rozdelení

Prieskumy pred prvým kolom ukazovali, že Ivan Korčok u našich Maďarov pohorí. V prieskume agentúry Focus sa nedostal ani do prvej päťky. Jeho výsledky v južných regiónoch boli nakoniec oveľa lepšie. Vyhral napríklad v Komárne, v Dunajskej Strede bol len tesne druhý za Forróom.

Predstavitelia maďarskej komunity nevedia odhadnúť, ako na juhu dopadne druhé kolo prezidentských volieb. „Naše odporúčanie niečo znamená, ale nie pre všetkých Maďarov na Slovensku,“ povedal József Berényi. 

„Sú rozdelení podobne ako Slováci. Delia ich veľké svetové témy ako vojna na Ukrajine, migrácia, gender, samozrejme, aj kroky tejto vlády a opozície,“ dodal. Je preto veľmi ťažké predvídať, ako budú hlasovať.

Bývalý najvýraznejší maďarský politik na Slovensku Béla Bugár si myslí, že naši Maďari nebudú vo väčších počtoch v druhom kole voliť Ivana Korčoka. „Kedysi to pokazil svojimi vyhláseniami, ktoré maďarská strana vnímala veľmi negatívne,“ povedal s tým, že je zvedavý, či voliči Krisztiána Forróa z prvého kola vôbec pôjdu v druhom kole voliť.

Slovenskí Maďari bývalému ministrovi zahraničia vyčítajú jeho postoje počas jeho pôsobenia vo vláde. Ivan Korčok mal vtedy niekoľko konfliktov s Budapešťou, časť maďarskej komunity citlivo vnímala aj jeho výroky o tom, že Slovensko nie je Felvidék a Maďarsko by nám nemalo dávať lekciu z dejepisu.

Petra Pellegriniho si zase časť našich Maďarov stále spája s kauzami vlád Smeru, najvýraznejšie s prípadom Hedvigy Malinovej.

Pellegrini pokračuje v kampani na juhu

Pellegrini sa v pondelok stretol s primátormi a so starostami obcí z okresov Dunajská Streda, Komárno a Senec. Rozprával sa s nimi v rámci regionálneho dňa ministerstva investícií, ktoré vedie jeho stranícky kolega Richard Raši. S predstaviteľmi samospráv sa rozprával aj o riešení veľkých rozdielov medzi regiónmi.

Po stretnutí na sociálnej sieti priamo kritizoval Korčoka. „Som veľmi rád, že za mojej vlády sa pre tunajšiu národnostnú menšinu podarilo urobiť najviac v histórii a že naše vzťahy s južným susedom boli konečne priateľské a bezproblémové. Žiaľ, vláda Igora Matoviča aj so svojím ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom začali tieto vzťahy úplne zbytočne znova vyhrocovať,“ napísal.

Vyslovil tiež, že v prípade zvolenie za hlavu štátu „budú vzťahy s Maďarskom a Viktorom Orbánom pokojné, priateľské a spolupracujúce“.

Prezidentský kandidát zároveň prisľúbil pokračovanie „v začatom trende podpory“ pre južné regióny. „V každom kúte Slovenska majú ľudia právo na kvalitné a dostupné služby štátu. Nikto nesmie byť potrestaný za to, kde sa narodil alebo kde sa rozhodol žiť, pracovať a starať sa o svoju rodinu,“ uviedol Pellegrini.

Pellegrini už pred prvým kolom prezidentských volieb zamieril do Budapešti, kde obedoval s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Orbán vtedy po boku Pellegriniho ocenil jeho „jazyk mieru“. Pellegrini sa snaží v kampani vykresliť svojho protikandidáta Korčoka ako kandidáta vojny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia