Michail Kasjanov na Masarykovej univerzite Akýkoľvek Putinov nástupca vojnu okamžite zastaví, vyhlásil bývalý ruský premiér

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Bývalého ruského premiéra na pôde Filozofickej fakulty privítal ruský profesor v exile Andrej Zubov.

Bývalého ruského premiéra na pôde Filozofickej fakulty privítal ruský profesor v exile Andrej Zubov.

Michal Lukáč

Michal Lukáč

Akýkoľvek Putinov nástupca vojnu okamžite zastaví, vyhlásil bývalý ruský premiér
Michail Kasjanov v roku 2012. Foto: Flickr

Michail Kasjanov, ekonóm a bývalý ruský premiér, navštívil minulý týždeň Filozofickú fakultu Masarykovej univerzity v Brne. S vyše 200 poslucháčmi sa podelil o svoje rozprávanie o histórii Ruska po rozpade Sovietskeho zväzu, svoje spomienky z čias, keď bol premiérom, a o svoj pohľad na súčasnú ruskú situáciu.

„Sme veľmi radi, že môžeme v našej inštitúcii privítať človeka, ktorý je v opozícii voči Putinovmu režimu a ktorý, hoci je v exile v zahraničí, bojuje za to, aby bolo Rusko opäť slobodné,“ uviedol Jiří Hanuš, prorektor pre akademické a kultúrne záležitosti Masarykovej univerzity.

Kasjanov vzhľadom na svoju otvorenú kritiku súčasného ruského režimu musí od roku 2022 žiť v Európe. V roku 2023 ho Moskva zaradila na zoznam zahraničných agentov.

Profesor Andrej Zubov pred Kasjanovou prednáškou uviedol, že je dôležité, aby Európa vedela o prerode Ruska z demokratického štátu na agresívny autoritársky režim. Pripomenul, že Kasjanov Rusko pozná aj zo strany vlády, aj zo strany opozície, takže je kompetentný o tejto téme rozprávať.

O jeho návšteve Masarykovej univerzity informoval napríklad portál iDNES či študentský denník Stisk.

Počiatočná prosperita

Kasjanov, ktorý bol premiérom pod Vladimirom Putinom od roku 2000 do roku 2004 a približne rok predtým pôsobil ako minister financií, uviedol, že sníval o bezvízovej zóne od Lisabonu po Vladivostok. Po katastrofálnom období po páde Sovietskeho zväzu, keď inflácia presahovala 2 000 percent, začali svoje plody prinášať reformy Borisa Jeľcina.

„Prvé voľby, ktoré vyhral Putin, boli poslednými demokratickými voľbami v Rusku. Mnohí ľudia verili, že mladý Putin povedie Rusko správnym smerom. Bolo to v roku 2000, vtedy som prijal ponuku na post premiéra pod podmienkou, že zavedie reformy na stabilizáciu Ruska,“ povedal Kasjanov.

„Mali sme vynikajúce vzťahy so západnými štátmi a ekonomika rástla rekordným tempom. Rusko zažívalo rozkvet,“ uviedol. Bývalý ruský premiér spomenul viacero reforiem, ktoré presadil počas svojej vlády, vrátane rovnej dane z príjmu, efektívnejšieho daňového systému a reformy poľnohospodárstva.

Vladimir Putin však s niektorými navrhovanými zmenami nesúhlasil. Kasjanov chcel napríklad na ruskom trhu s plynom posilniť prvok súťaživosti, čím by spoločnosť Gazprom prišla o monopol. Od iných reforiem, ktoré prešli, neskôr ruská vláda upustila.

Kasjanova Putin napokon krátko pred koncom jeho riadneho funkčného obdobia odvolal. Po útoku čečenských islamských separatistov na školu v meste Beslan, pri ktorom zahynulo najmenej 334 ľudí, Putin aj v mene bezpečnosti začal upevňovať svoju moc.

Putin vtedy prerušil ekonomické reformy, zvýšil vplyv štátu na súdnu moc a získal úplnú kontrolu nad verejnoprávnou televíziou.

Foto: Michal Lukáč/Postoj

Zmena atmosféry

Za zlomové obdobie Kasjanov považuje roky 2007 a 2008. V roku 2007 mal Putin v Mníchove prejav, v ktorom kritizoval globálnu dominanciu Spojených štátov amerických a rozširovanie NATO. V roku 2008 Rusko napadlo Gruzínsko.

„Európski a americkí politici na to nereagovali, čo bol pre Putina jasný signál. Uvedomil si, že všetko, čo robí, je bez následkov. A tak bolo podľa neho možné v jeho konaní pokračovať,“ povedal Kasjanov.

Na začiatku toho istého roka sa Kasjanov, v tom čase už kritik Putinovho režimu, pokúsil o kandidatúru na prezidenta. Ústredná volebná komisia však jeho kandidatúru odmietla a uviedla, že vyše 13 percent z vyžadovaných dvoch miliónov podpisov bolo falošných. Kasjanov vtedy voľby označil za frašku a volal po ich bojkote.

V nasledujúcich rokoch bol aktívnym členom ruskej opozície a patril medzi organizátorov viacerých protivládnych protestov.

Stále verí v demokratické Rusko

V roku 2014 prišla anexia Krymu, o pár rokov neskôr anexia Donbasu a pokus o ovládnutie celej Ukrajiny a nasadenie bábkového režimu. Kasjanov uviedol, že vedel, že sa Rusko uberá zlým smerom, no keď americké tajné služby v roku 2021 varovali, že sa Rusko chystá napadnúť Ukrajinu, neveril tomu.

To, že sa Putin naozaj chystá spáchať niečo také, si Kasjanov uvedomil iba niekoľko dní pred začiatkom invázie, keď videl Putinovo správanie.

Rok 2024 bude podľa neho rokom, keď sa ukáže účinnosť sankcií, ktoré na Rusko uvalila Európa a USA. Ako jediný partner Rusku zostala Čína, ktorá však ruský export nezachráni. Kasjanov navyše poslucháčom ukázal čínsku mapu, ktorá časti ruského územia prisudzuje Číne.

V roku 2025 podľa neho Rusko utrpí ekonomické škody nielen v dôsledku inflácie, ale aj kvôli poklesu tržieb z predaja ropy, plynu, kovov, obilia a dreva. Táto krajina bude mať aj demografické problémy v dôsledku emigrácie a strát na ľudských životoch vo vojne. Kasjanov uviedol, že v Rusku sa čoraz viac znižuje počet produktívnych mužov v strednej triede, ktorí sú špecializovaní pracovníci a neslúžia ako vojaci alebo policajti.

Kým bude Putin pri moci, za čo vďačí aj víťazným tohtoročným voľbám, ktoré Kasjanov považuje za „imitáciu“ demokracie, vojnu podľa neho neukončí a reálne nie sú ani vyhliadky na demokratizáciu Ruska.

Kasjanov sa navyše obáva toho, že by sa konflikt mohol rozšíriť do ďalších krajín. Pokiaľ Putin „nebude zastavený, môžeme očakávať, že bude chcieť ovládnuť ďalšie krajiny a prvou bude Moldavsko“.

Kasjanov je však podobne ako historik Andrej Zubov optimista vzhľadom na budúcnosť Ruska po skončení Putinovej vlády. 

„Som si istý, že ak nebude Putin, nebude ani vojna. Akýkoľvek Putinov nástupca, aj keby to bol niekto z jeho priateľov alebo podporovateľov, sa ju okamžite pokúsi zastaviť a zlepšiť vzťahy so Západom. Samozrejme, na začiatku bude zmätok. Bude to ťažké obdobie a Rusi budú trpieť. Ale akákoľvek ruská vláda bude určite rokovať o prímerí,“ myslí si bývalý ruský premiér.

Samostatnou kapitolou bude vyrovnávanie sa ruskej verejnosti so skutočnosťou o Putinovej vláde. „Polovica ruských občanov ani nevie o zločinoch Putinovho režimu. V ruskej televízii sa o tom nehovorí. Cieľom politikov bude vysvetliť ľuďom, čo naša krajina urobila. A bude im trvať nejaký čas, kým si to uvedomia,“ dodal Kasjanov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia