Integra ako tretia najlepšia
25. 3. 2024

6 Integra ocenenie (1).jpg

Výnimočné ocenenie práce sa dostalo zanieteným ľuďom v Združení pre duševné zdravie – Integra. Európsky hospodársky a sociálny výbor nedávno oznámil päť nominácií na svoju hlavnú Cenu občianskej spoločnosti, ktorú udeľuje neziskovým projektom na podporu duševného zdravia Európanov. Nominovaných bolo päť neziskových projektov, dva z Fínska, jeden z Írska, Talianska a tiež zo Slovenska – z Michaloviec.

Víťazi boli vybraní z viac ako 100 žiadostí z 23 členských štátov. Kreativita a obetavosť predložených projektov sú dôkazom obrovského nadšenia a silnej motivácie pomáhať ľuďom, ktorí bojujú s problémami duševného zdravia, a znamenajú zásadný prínos k potlačeniu výbuchu tejto tichej epidémie v EÚ. Konečné poradie víťazov bolo oznámené 7. marca na slávnostnom odovzdávaní cien v Bruseli. Michalovská Integra sa umiestnila na výnimočnom treťom mieste.

Integra prihlásila svoju iniciatívu s názvom „Šialený? No a!“ Iniciatíva búra stereotypy tým, že podporuje súcitné chápanie duševného zdravia medzi mladými ľuďmi a poskytuje pohľad z prvej ruky na to, aké to je mať zlé duševné zdravie a ukazuje cestu k uzdraveniu. Profesionálny odborník a dospelý s osobnou skúsenosťou s duševnými chorobami navštívi na jeden deň školy, aby sa porozprával so študentmi vo veku od 15 do 20 rokov. Študenti tento program prijali pozitívne, program ich povzbudzuje otvorene rozprávať o svojom duševnom zdraví a ponúka nádej pre budúcnosť.

red