Nechodíš na poradne, nedostaneš príspevok pri narodení dieťaťa

Kristína Turnerová Kováčiková 0

Aby matka získala príspevok pri narodení dieťaťa, je povinná zúčastňovať sa aj na preventívnych prehliadkach u gynekológa od 4. mesiaca tehotenstva.

Motivuje to ženy, aby na poradne chodili? Čo ak im nejaká prehliadka chýba? Napríklad preto, že nevedeli o tejto povinnosti alebo nevedeli, že sú tehotné?

Canva

Napísali ste nám

Čitateľka Ivana nám napísala:

“Pri prvých dvoch dcérach som chodila na každú poradňu a dostala som príspevok pri narodení dieťaťa. Pri tretej dcére som dlho nevedela, že som tehotná, prišla som na to až v piatom mesiaci. Potom som sa zúčastnila každej poradne. Absolvovala som špeciálne sono za 80 eur, amniocentézu a kopu iných vyšetrení, ale na prvej poradni som nebola. Nie preto, že som nechcela, jednoducho som netušila.

Chýba mi teda jedna jediná poradňa a príspevok pri narodení som nedostala. Považujem za nespravodlivé nedostať príspevok, ktorý je určený pre dieťa. Všetko, čo dieťa potrebuje, niečo stojí. Viete mi pomôcť v tejto situácii, na koho by som sa mohla obrátiť a znova si nárokovať na príspevok?”

Podmienka prehliadok u gynekológa

Podmienky nároku na príspevok pri narodení dieťaťa upravuje zákon č. 383/2013 Z. z. (o príspevku pri narodení dieťaťa).

Tento zákon nahradil pôvodný zákon č. 235/1998 Z. z. o príspevku pri narodení dieťaťa. Jedna z jeho noviel priniesla v roku 2008 aj novú podmienku nároku na príspevok, a to účasť oprávnenej osoby, matky dieťaťa, na preventívnych prehliadkach u gynekológa. Konkrétne od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu.

V rovnakom znení sa táto podmienka dostala aj do “nového” zákona o príspevku pri narodení dieťaťa. A hoci platí už viac ako 15 rokov, predsa sa nájdu mamy, ktoré sa o nej dozvedia až vtedy, keď pátrajú, prečo nedostali “kočíkovné.”

Podmienka účasti na poradniach pritom nerozlišuje, či išlo o dobrovoľné rozhodnutie tehotnej ženy nezúčastniť sa na preventívnych prehliadkach u gynekológa. Neskúma sa, aké dôvody bránili žene v návštevách ošetrujúceho lekára. A teda aj v tomto prípade, ako uvádza pani Ivana, žiaľ, platí, že nevedomosť neospravedlňuje. Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevznikne.

Príspevok pri narodení automaticky

Tzv. “kočíkovné” je jednorazová dávka v zaujímavej sume 829,86 eur, ak ide o dieťa narodené z prvého pôrodu až štvrtého pôrodu. 151,37 eur dostane matka, ktorej sa narodí dieťa z piateho pôrodu a ďalšieho pôrodu.

Nárok na príspevok nie je podmienený len účasťou matky na poradniach u gynekológa od 4. mesiaca tehotenstva, či dodržiavaním liečebného režimu po pôrode. Matka napríklad musí pre dieťa uzatvoriť dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti, teda nájsť mu pediatra, ku ktorému bude s bábätkom chodiť.

Všetky tieto skutočnosti potvrdzuje úradom tak gynekológ, ako aj pediater. Od apríla 2022 sa to deje elektronicky. Príspevok môžu matky dostať automaticky, bez toho, aby museli chodiť “po pečiatky” k lekárom. Informuje ich o tom napríklad leták, ktorý pred nedávnom ministerstvo práce distribuovalo do pôrodníc, aby zvýšili povedomie čerstvých rodičov o dávkach, na ktoré majú nárok.

Ak si však matka spätne prečíta, že od 4. mesiaca tehotenstva bola povinná zúčastňovať sa na každej prehliadke u gynekológa, je pre ňu táto informácia zbytočná. Dozvie sa iba ak to, že prišla o takmer 830 eur na výbavu pre bábätko.

Rodičia si musia zisťovať, na čo majú nárok

Takéto nepríjemné vytriezvenie čakalo aj moju kamarátku Máriu:

“Až po pôrode som zistila, že mi nesmú chýbať prehliadky. Počas tehotenstva som menila gynekológa, čím nastal sklz medzi poradňami. Inak som mala tehotenstvo bezproblémové a bola som aj na prehliadke v nemocnici, ktorú mi nezarátali. Gynekologička mi po pôrode dala do papierov, že som mala málo prehliadok.”

O tom, na čo má nárok ako matka, keď sa jej narodí dieťa, si počas tehotenstva nezisťovala: “Myslela som si, že to dávajú automaticky. Priznám sa, že som na tom nelipla. Živil nás vtedy muž. Len si myslím, že aspoň slovko, dve, že mám takú povinnosť, by som bola ocenila.”

Ako to však vo svete sociálnych dávok býva, štátu sa namiesto osvety oplatí na sklonku dňa nejaký ten príspevok neposlať. Natŕčajúcich rúk je vždy priveľa, prečo to občanom uľahčiť.

Podmienka poradní má zmysel

Podľa ošetrujúcich lekárov je podmienka účasti na poradniach správna.

Tehotné ženy chodia na pravidelné kontroly najprv raz za štyri týždne a od 36. týždňa raz za týždeň až do pôrodu. Preventívne prehliadky v tehotenstve zo zákona nie sú povinné. Nikto nemôže donútiť tehotnú ženu, aby ich absolvovala. Jedným z následkov, keď na poradne nechodí, je, že nedostane príspevok.

“Príspevok má motivovať tehotné matky, aby prenatálnu starostlivosť nezanedbali kvôli sebe aj dieťaťu, ktoré čakajú,” vysvetľuje gynekologička MUDr. Natália Benovičová. Pravidelné monitorovanie zdravotného stavu mamy a sledovanie vývinu dieťaťa je dôležité, lebo dokáže upozorniť na možné odchýlky v priebehu tehotenstva.

Prehliadky od 4. mesiaca tehotenstva

Štvrtý mesiac tehotenstva začína približne v 14. týždni tehotenstva. Ide o začiatok druhého trimestra. V tom čase má už väčšina žien vystavený tehotenský preukaz a za sebou nielen ultrazvukové potvrdenie tehotenstva (najskôr od 5.-6. týždňa tehotenstva), ale aj prvý diagnostický skríning v prvom trimestri (11.-13. týždeň tehotenstva).

Ak tieto vyšetrenia tehotná na začiatku tehotenstva vynechá, neovplyvní to jej nárok na príspevok pri narodení. Nárok na príspevok nevznikne vtedy, ak sa prehliadok nezúčastní od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu.

“Hranica 4. mesiaca je daná aj so zreteľom na plod, aby dostal adekvátnu prenatálnu starostlivosť a diagnostiku,” hovorí gynekologička MUDr. Natália Benovičová.

V tomto čase by už mala tehotná žena o svojom tehotenstve vedieť. Minimálne menštruácia absentuje niekoľko mesiacov. Podľa lekárky sú zmeny na tele už aj viditeľné. Na prelome štvrtého a piateho mesiaca väčšina viacrodičiek cíti pohyby plodu.

Nevšimnúť si tehotenstvo dlhšie, napríklad celých päť mesiacov, považuje gynekologička za nepravdepodobné.

Prečo ženy neprídu včas do poradne

Podľa gynekológa MUDr. Matúša Chudu je predsa len možnosť, že si žena tehotenstvo nevšimne. A to vtedy, ak sú prítomné naraz viaceré faktory. Napríklad, ak sa spojí nepravidelný cyklus, výrazná nadváha, stres, psychická nepohoda. Tieto okolnosti môžu prispieť k tomu, že si žena neuvedomí svoje tehotenstvo skôr.

Vo svojej praxi sa stretol s prípadom ženy, u ktorej bolo potvrdené tehotenstvo až v 23. týždni tehotenstva. To už je začiatok 6. mesiaca tehotenstva. O tom, že asi bude zrejme v druhom stave, sa žena dovtípila, keď začala cítiť pohyby bábätka.

Niekedy si ženy môžu celkom dobre uvedomovať, že sú tehotné, avšak z rôznych psychických príčin, napríklad pri neželaných tehotenstvách, začnú tehotenstvo ignorovať a celkom túto tému vytesnia. Môžu prísť na pohotovosť s bolesťami krížov a podbruška, z ktorých sa vykľuje pôrod.

Za odďalovaním návštevy gynekológa môžu byť aj obavy z výsledkov prenatálnych testov. Pri starších rodičkách existuje vyššie riziko genetických poškodení. Napríklad v 16. – 18. týždni, keď sa robí skríning v druhom trimestri, sa žena dozvie, aká je možnosť, že dieťa bude mať Downov syndróm. Ak je táto možnosť vysoká, lekár jej odporučí genetickú konzultáciu, prípadne amniocentézu. Niektoré mamy sa tomu podľa gynekológov chcú vyhnúť. Aj za cenu, že prídu o kočíkovné.

Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa má ako podmienku návštevu tehotenských poradní. Avšak nie je podmienkou absolvovať všetky vyšetrenia.

Ošetrujúci lekár je povinný poskytnúť zdravotnú starostlivosť správne, preto má navrhnúť tehotnej žene všetky vyšetrenia, na ktoré má v tehotenstve zo zákona nárok. Tehotná žena má právo navrhnuté vyšetrenia, postupy, zákroky odmietnuť. Aj vtedy, ak svojmu lekárovi dala informovaný súhlas so zákrokom, má právo informovaný súhlas kedykoľvek slobodne odvolať.

Prečítajte si aj:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Kristína Turnerová Kováčiková

Redaktorka, publikuje odborné články najmä o materských a rodičovských príspevkoch, ktoré nájdete v rubrike "Príručka pre rodiča" a tiež píše "Správy pre rodiča" - o veciach, ktoré sa práve dejú. Vyštudovala Právnickú fakultu UK v Bratislave.

články autora...

Pridaj komentár