5 zázračných účinkov aloe vera

23. marca 2024
aloe vera

Aloe vera, rastlina s mnohými liečivými vlastnosťami, neustále fascinuje výskumníkov a zdravotných odborníkov po celom svete.

Klinické štúdie nám prinášajú nové pohľady na možné účinky tejto rastliny. Pozrime sa bližšie na päť „zázračných účinkov“ aloe vera, ktoré podporuje aj vedecký výskum.

1. Imunomodulačné účinky

Štúdie odhalili schopnosť aloe vera ovplyvniť aktivitu niektorých buniek imunitného systému (T-lymfocytov a makrofágov), ktoré sú zodpovedné za boj proti chorobám. Tieto účinky sú dôležité pre udržanie imunitného systému a ochranu organizmu.

2. Protizápalové účinky

Aloe má schopnosť zmierniť zápalové procesy ovplyvnením určitých chemických látok v tele. Nedávno bola v aloe vera objavená zlúčenina C-glukozylchromón, ktorá má protizápalové vlastnosti. Aloe tiež obsahuje látku, ktorá napomáha rozkladať bradykinín, zodpovedný za bolesť a zápal.

3. Antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti

Polyfenoly nájdené v aloe vera sú účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a chrániť bunky pred oxidačným stresom. Okrem toho má aloe antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám a podporujú zdravú pokožku.

4. Antivírusové a antifungálne účinky

Aloe má tiež schopnosť bojovať proti niektorým vírusom a hubám. Tieto vlastnosti sú prospešné najmä pri liečbe infekcií, ako je napríklad kandidóza, a môžu prispieť k rýchlejšiemu hojeniu.

5. Podpora hojenia rán

Už od staroveku je aloe vera známa svojou schopnosťou liečiť vredy a popáleniny vrátane tých od slnka. Je účinným prostriedkom na popáleniny 1. a 2. stupňa, pretože výrazne urýchľuje hojenie a zmierňuje bolesť. Táto schopnosť je užitočná aj pri hojení vredov a ďalších typov kožných poranení.

Aloe je tiež známa pre svoje hydratačné a regeneračné účinky na pokožku, upravuje trávenie a pozitívne pôsobí na nafúknuté bruško a harmonizáciu čriev. Pri výbere produktu na báze aloe vera je však dôležité prihliadať na kvalitu a efektivitu použitej aloe, aby vám iba „neprešla“ telom, pretože detoxikácia neznamená presedieť celý deň na WC.

ACTIValoe® forte je podrobená vedeckým analýzam a vyrába sa za prísnej kontroly, vďaka čomu je držiteľkou niekoľkých certifikátov potvrdzujúcich jej čistotu a kvalitu. Ako jediná lekárenská aloe prechádzajúca špecifickým patentovaným výrobným procesom Qmatrix®, ktorý zabezpečuje zachovanie najvyššej biologickej hodnoty finálnej suroviny, podobnej čerstvej rastline. Najdôležitejšie látky z aloe – polysacharidy – sa trieštia na menšie polysacharidové molekuly, ktoré sú pre telo ľahšie vstrebateľné a lepšie využiteľné na rozdiel od veľkých molekúl, ktoré telo nedokáže dostatočne absorbovať. Taktiež je podrobená analýze na obsah aloínu, o ktorom je všeobecne známe, že má laxatívne pôsobenie.


Text: Barnys
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu